- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.03.2014, 11:28)
- Elvira Gheorghita
Preoţi, credincioşi, jandarmi în uniforme de gală cu torţe, în procesiune sâmbătă seară în Capitală
Preoţi, credincioşi şi un detaşament de jandarmi în uniforme de gală purtând lumânări şi torţe, însoţiti de PS Varlaam Ploieşteanu, episcop vicar patriarhal, participă, în această seară, la o procesiune în jurul parcului Icoanei, cu ocazia Duminicii Ortodoxiei.
Urmărește
254 afișări
Preoţi, credincioşi, jandarmi în uniforme de gală cu torţe, în procesiune sâmbătă seară în Capitală (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)
Sâmbătă şi duminică, la Biserica Icoanei din Bucureşti va avea loc a VII-a ediţie a manifestării religios-culturale intitulate "Icoana - fereastră spre Dumnezeu", organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Protoieria 2 Capitală în colaborare cu Primăria Sectorului 2. Manifestarea marchează Duminica Ortodoxiei - prima duminică din postul Sfintelor Paşti.
Sărbătoarea a început vineri, când a fost adusă, la Biserica Icoanei din Capitală, Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mânăstirea Hadâmbu, judeţul Iaşi, care va rămâne acolo până luni.
Despre puterea icoanei, părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, spune că a scăpat neatinsă de foc dintr-un incendiu care a distrus totul în jur.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Misterul accidentului aviatic din Coreea de Sud se adânceşte. Datele de zbor şi înregistrările audio s-au oprit cu 4 minute înainte de accident. Investigator: "Este rar"
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
"În seara zilei de 22 ianuarie 2003, un incendiu puternic a izbucnit în Mănăstirea Hadâmbu, câteva zeci de chilii pierind în flăcari. În urma incendiului, întreaga clădire s-a transformat în scrum, precum şi cărţile şi obiectele bisericeşti adăpostite în aceasta, iar paraclisierul a murit. Doar icoana Maicii Domnului, numită făcătoare de minuni, a scăpat neatinsă de flăcări, fără a fi protejată în vreun fel aparte", spune Stoica.
Icoana păstrată în Mănăstirea Hadâmbu o înfăţisează pe Maica Domnului cu Pruncul, într-un mod aparte, Pruncul fiind ţinut pe mâna dreaptă a Maicii Domnului, iar nu pe cea stângă, precum în toate celelalte icoane. Icoana de la Hadâmbu seamănă cu Icoana Maicii Domnului "Axion Estin", una dintre cele mai renumite şi iubite icoane din Biserica Ortodoxă, păstrată în Biserica Protaton, biserica centrală din Careia şi cea mai veche din întreg Sfantul Munte Athos, a mai relatat Stoica.
"Ştim că Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Hadâmbu este una dintre icoanele făcătoare de minuni din ţara noastră. Acest fapt se datorează mirului care izvorăşte din icoană săptămânal, precum şi minunilor nenumărate care s-au săvârşit înaintea ei. Icoana Maicii Domnului din Mănăstirea Hadâmbu a fost zugrăvită în anul 1938, de către preotul Octavian Zmău, din oraşul Roman. Icoana a stat 30 de ani închisă într-o ladă, în altar. Abia în anul 1990, aceasta a fost aşezată în biserica mănăstirii, după noua sfinţire a acesteia. Icoana a fost ferecată în argint de către meşterul Ion Contfas, din localitatea Târgu Neamţ. Cele două coroane ale icoanei sunt din aur, decorate cu pietre preţioase, rubine, safire şi smaralde, donate de familia Constantin, Roxana şi Elena Amarinei din Piatra Neamţ", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Slujitorii mănăstirii au spus că, în duminica Bobotezei în 1992, pentru prima dată, ochiul drept al Maicii Domnului de la Hadâmbu a lăcrimat, iar mai apoi, în anul 1993, în ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva, din umărul drept al Maicii Domnului au curs trei picături mari de mir. În data de 22 februarie 1995 a curs mir din mitra Maicii Domnului, mir care a stat la vedere aproape două săptămâni. În vara şi toamna anului 1998, icoana a vărsat mir din chipul Pruncului şi din veşmintele Maicii Domnului, potrivit relatărilor.
Sărbătoarea Ortodoxiei continuă sâmbătă când, după slujba vecerniei, oficiată de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanu, episcop vicar patriarhal, va avea loc, de la ora 18,30 procesiunea "Lumina Ortodoxiei". La procesiune vor participa preoţii şi credincioşii cu lumânări aprinse care vor cânta imnuri bisericeşti, dar şi un detaşament de jandarmi în uniforme de gală cu torţe aprinse.
O a doua procesiune va avea loc în Duminica Ortodoxiei, după Sfânta Liturghie, începând cu ora 13,30. Atunci, PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, alţi preoţi şi credincioşi vor străbate străzile din jurul parcului Icoanei, purtând cu ei icoana Maicii Domnului. Procesiunea se va încheia cu sfinţirea icoanelor aduse de credincioşi.
Prima duminică din postul Paştilor a fost instituită în anul 843 de Sinodul de la Constantinopol ca sărbătoare a Ortodoxiei pentru a sublinia biruinţa dreptei credinţe asupra iconoclasmului, erezie care susţinea că sfintele icoane nu trebuie cinstite.
Potrivit hotărârii Sfântului Sinod, în Duminica Ortodoxiei, în toate bisericile şi mănăstirile Patriarhiei Române din ţară şi străinătate, se organizează colecta pentru constituirea Fondului Central Misionar destinat operei misionare, social-filantropice, educaţionale a Bisericii Ortodoxe Române şi sprijinirii parohiilor sărace din ţară şi străinătate. Colecta se va desfăşura până în ziua de duminică, 30 martie 2014.
Tot pentru această sărbătoare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adresat clerului şi credincioşilor ortodocşi o scrisoare pastorală, care va fi citită în toate bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română, în care se vorbeşte despre începuturile cinstirii icoanelor, dar şi obligaţia de a-i ajuta pe cei săraci, bolnavi şi singuri.
"În aceste vremuri marcate de lipsuri materiale, dar mai ales de criză morală, avem datoria de a contribui, după putere, la ajutorarea aproapelui, la solidaritate concretă. Amintindu-ne că nu prisosul, ci bănuţul văduvei sărace a fost mai apreciat de Hristos, prin colecta la fondul central misionar vor fi sprijinite activităţile bisercii desfăşurate spre binele şi folosul credincioşilor, cum ar fi ajutorarea oamenilor aflaţi în suferinţă, bătrâni , oameni singuri, familiile sărace şi cu mulţi copii, construirea de lăcaşuri de cult în parohiile mici şi sărace; apărarea şi promovarea dreptei credinţe, păstrarea identităţii naţionale, spirituale şi culturale a românilor aflaţi departe de ţară, promovarea învăţământului teologic şi religios, punerea în valoare a patrimoniului sacru şi a spiritualităţii ortodoxe româneşti", se spune în pastorală.
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump și-a revizuit promisiunea de campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
J-Hope, membrul BTS, pleacă în turneul „Hope on the Stage”. Este primul turneu solo după încheierea serviciului militar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe