- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preoţii care se organizează în sindicate vor fi caterisiţi
Sfântul Sinod a hotărât, în şedinţa de miercuri, că acei clerici care fac parte din organizaţii de tip sindical sunt în afara canoanelor şi a statutului Bisericii Ortodoxe Române şi riscă să fie caterisiţi, a declarat purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica.
Clericii care se organizează în sindicate vor fi caterisiţi (Imagine: Mediafax Foto)
Sfântul Sinod, întrunit în şedinţă marţi şi miercuri, a avut pe ordinea de zi discutarea referatului Cancelariei Sfântului Sinod întocmit pe baza propunerii Sinodului Permanent, din şedinta de lucru, din 6 iunie, în legătură cu organizaţiile de tip sindical în rândul clerului din unele regiuni ale ţării.
Patriarhia Română atrăgea atenţia, încă de la finalul lunii mai, că înfiinţarea de sindicate ale preoţilor este necanonică, nestatutară şi nelegală, după ce în mai multe zone din ţară, precum Iaşi, Constanţa, Craiova şi Vâlcea, au existat iniţiative de acest fel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Potrivit modului de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, problemele şi doleanţele preoţilor trebuie exprimate şi discutate în conferinţele protopopeşti lunare, cercurile pastorale, şedinţele Permanenţelor Consiliilor Eparhiale, conferinţele pastoral-misionare eparhiale trimestriale, şedinţele Sinoadelor Mitropolitane şi cele ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, nu în sindicate de factură laică, se arăta într-un comunicat al Patriarhiei Române.
"Preotul nu este angajatul laic al unei societăţi comerciale, ci este învestit de ierarhul său cu responsabilitatea unei misiuni sfinte care are ca scop mântuirea şi slujirea comunităţii de credincioşi pe care o păstoreşte. El nu poate face grevă, lăsând copiii nebotezaţi, mirii necununaţi, bolnavii nespovediţi, morţii neîngropaţi şi credincioşii neîmpărtăşiţi pentru că are salariul prea mic'', potrivit comunicatului.
De altfel, salariul preoţilor nu este negociabil, deoarece acesta este stabilit prin Legea 142/1999 privind sprijinul Statului pentru salarizarea clerului, care acum se află în stadiul de amendare şi aprobare în Parlament.
Întrucât sprijinul oferit de stat pentru salariul clerului este completat din contribuţia credincioşilor, un sindicat al preoţilor este implicit îndreptat şi împotriva propriilor enoriaşi, consideră Patriarhia Română. Totodată, conform Legii sindicatelor 54/2003, personalul de conducere nu se poate organiza în sindicate. Ca atare, preoţii, fiind conducători ai parohiilor, nu se pot organiza în sindicate, mai preciza Patriarhia.
În 23 mai, mai mulţi preoţi din judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău au depus la judecătoria Iaşi o cerere de înfiinţare a sindicatului "Acoperământul Maicii Domnului", cu scopul de a fi reprezentaţi în faţa capilor Bisericii Ortodoxe Române, iar în 26 mai, peste 35 de preoţi din cele cinci judeţe ale Olteniei au anunţat că au pus bazele primului sindicat al preoţilor şi mirenilor din România - Sindicatul "Păstorul cel Bun".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO