- Home
- Social
- (16.04.2023, 07:02)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preparate tradiţionale de Paştele ortodox
Exceptând carnea de miel şi pâinea sfinţită de la biserică, niciuna din preparatele enumerate nu sunt asociate cu Sacrificiul şi Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, fiind mai degrabă inspirate după datini păgâne.
Urmărește
309 afișări
- Ouă vopsite- ouă fierte şi vopsite în diferite culori, simbolizând viaţa şi bucuria. Se sparg între ele după formula "Hristos a înviat! - Adevărat a înviat!". Este o tradiţie mai degrabă de origine păgână decât creştină.
- Culorile la vopsirea ouălor de Paşte au diferite semnificaţii, în funcţie de tradiţia şi credinţa fiecăruia. În general, se consideră că:
- Roşu - simbolizează sângele lui Iisus, focul, soarele, dragostea, viaţa şi bucuria de a trăi
- Portocaliu: este culoarea soarelui şi a luminii, dar şi a bucuriei şi a veseliei. Simbolizează puterea lui Dumnezeu şi a dragostei sale pentru oameni
- Galben - reprezintă lumina, recolta, ospitalitatea, fericirea
- Verde - exprimă reînnoirea şi forţa naturii, prospeţimea, rodnicia, speranţa
- Albastru - înseamnă credinţă, cer, seninătate, vitalitate, sănătate
- Violet: este culoarea postului şi a pocăinţei, dar şi a regalităţii şi a demnităţii. Simbolizează suferinţa lui Iisus înainte de răstignire şi speranţa învierii
- Friptură de miel - carne de miel la cuptor sau la grătar, condimentată cu usturoi, rozmarin şi alte ierburi. Se serveşte cu cartofi sau salată verde. Carnea de miel de Paşte are o semnificaţie religioasă profundă, care se leagă de sacrificiul lui Iisus Hristos pentru mântuirea omenirii. Mielul este un simbol al lui Iisus, numit „Mielul lui Dumnezeu”, care s-a jertfit şi a murit pe cruce precum un miel nevinovat. Consumul de carne de miel în ziua de Paşte este, aşadar, un mod de a comemora şi a celebra jertfa şi învierea lui Iisus, care a spălat păcatele oamenilor cu propriul său sânge. Tradiţia de a mânca carne de miel de Paşte provine din iudaism, unde mielul era sacrificat în timpul Paştelui evreiesc, care marca eliberarea poporului evreu din robia egipteană. Sângele mielului era folosit pentru a stropi uşile caselor evreilor, pentru a-i proteja de îngerul morţii. Creştinii au preluat acest obicei şi l-au transformat într-un simbol al lui Iisus, care este considerat noul Paşte al creştinilor.
- Pasca - un cozonac rotund şi pufos, umplut cu brânză dulce, stafide şi coajă de lămâie. Se decorează cu aluat împletit sau cu cruci din aluat. Simbolizează trupul lui Hristos şi mormântul său gol după datina neopăgână, introdusă în tradiţia creştină.
- Ciorbă de miel - o supă acră din carne de miel şi legume, aromată cu leuştean, tărhon sau pătrunjel. Se poate face cu măcriş sau cu borş.
- Cozonac - un alt tip de cozonac, mai mare şi mai lung, umplut cu nucă, cacao, mac sau rahat. Se coace în forme speciale şi se pudrează cu zahăr. Este un desert tradiţional pentru sărbători. Cozonacul simbolizează sărbătoarea Învierii şi de bucuria de a împărţi pâinea cu cei dragi, deşi este un desert balcanic, mai degrabă de origine păgână sau folclorică decât creştină.
- Vinul este o băutură tradiţională la masa de sărbătoare, care se asortează bine cu friptura de miel şi cu deserturile pe bază de brânză şi fructe.
- Înainte de masa de Paşte, creştinii trebuie să mănânce pâinea sfinţită şi stropită cu vin de la biserică. Pâinea simbolizează Trupul lui Hristos, iar vinul simbolizează Sângele Său vărsat pentru Mântuirea lumii.
- Peştele - pe lângă miel, creştinii pot opta să mănânce peşte. Nu contează dacă este somon, hering, păstrăv, macrou. Peştele este un simbol al creştinilor din primele veacuri, când era folosit ca un semn secret de recunoaştere între credincioşi. Numele grecesc al peştelui (IHTIS) însemna Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul. Hristos a hrănit mulţimile de oameni cu pâine şi peşte. Peştele era şi un simbol al botezului cu apă şi iertarea de păcate.
De altfel, pe plan astrologic, activitatea lui Hristos pe Pământ şi apariţia creştinismului au marcat tranziţia de la era astrologică a Berbecului la era astrologică a Peştilor în care ne aflăm în prezent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Mielul ar reprezenta Vechiul Testament, de la momentul sacrificării mieilor de Paştele Evreiesc pe durata Exodului din Egipt, iar Peştii ar reprezenta Noul Testament, când Iisus a pescuit oameni pentru a-i mântui.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală
Citește și: Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20