Preşedinta Tribunalului Olt, arestată în dosarul în care este acuzată că a primit mită 200.000 euro

Preşedinta Tribunalului Olt, Carmen Marinescu, a fost arestată, marţi, în dosarul în care este urmărită penal pentru că a primit, prin intermediul unui avocat, 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea în libertate a unui inculpat, dar şi pentru a da o soluţie favorabilă în procesul acestuia.

Urmărește
147 afișări
Imaginea articolului Preşedinta Tribunalului Olt, arestată în dosarul în care este acuzată că a primit mită 200.000 euro

Preşedinta Tribunalului Olt, arestată în dosarul în care este acuzată că a primit mită 200.000 euro (Imagine: Shutterstock)

Decizia de arestare a judecătoarei Carmen Marinescu a fost luată de Curtea de Apel Craiova, însă aceasta poate fi contestată la instanţa supremă.

Judecătoarea Carmen Marinescu este suspectată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii în formă continuată.

Potrivit DNA, judecătoarea a cerut şi a primit, prin intermediul unui fost procuror, Dumitru Cismaru, care în prezent este avocat, de la o persoană denunţătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunţătorului în stare de libertate şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar şi pentru a interveni, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza.

Suma de bani a fost primită de avocat în două tranşe. Prima dată, avocatul a primit 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31 august 2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului prevenit cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Ulterior, Cismaru a primit 50.000 de euro, în data de 20 septembrie 2011, judecătoarea Marinescu amânând pronunţarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori ţara pentru data de 22 septembrie 2011, când a şi admis cererea formulată de inculpat, înlocuind măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

După primirea sumei de 200.000 de euro, la trei luni după pronunţarea încheierii din data de 22 septembrie 2011, respectiv în intervalul 14-22 decembrie 2011, Eugenia-Carmen Marinescu şi soţul ei, luliu-Severus Marinescu, au cumpărat trei suprafeţe de teren şi o casă, două dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului, susţin anchetatorii.

Astfel, soţul judecătoarei a primit, de la o persoană apropiată avocatului Dumitru Cismaru, o donaţie reprezentând un teren de 703 metri pătraţi şi o construcţie de 29 de metri pătraţi pe acelaşi amplasament, situat în localitatea Băile Olăneşti.

"În realitate, pentru a evita menţionarea magistratului judecător Marinescu Eugenia-Carmen în contractul de cumpărare a acestui imobil, inculpaţii Marinescu luliu-Severus şi Cismaru Dumitru au deteminat-o pe proprietară să accepte încheierea unui act de donaţie, în realitate între părţi fiind încheiat un contract tipic de vânzare-cumpărare şi fiind plătit preţul de 55.000 lei", conform DNA.

Procurorii anticorupţie mai spun că luliu-Severus Marinescu a cumpărat, de la o altă persoană, un teren situat în localitatea Corbu, din judeţul Constanţa, acesta având o suprafaţă de 1.250 de metri pătraţi.

"Există indicii privind subevaluarea preţului achitat de inculpat, urmând a fi efectuate în continuare cercetări în cauză cu privire la această tranzacţie", mai arată DNA.

Aceste două achiziţii nu sunt menţionate în declaraţiile de avere întocmite şi depuse în cursul anilor 2012 şi 2013 de preşedinta Tribunalului Olt, aşa cum prevede legea.

Mai mult, procurorii spun că soţii Marinescu au cumpărat un teren intravilan de 600 de metri pătraţi, situat în municipiul Slatina, tranzacţie consemnată în declaraţia de avere a magistratului.

"Terenul a fost trecut de către Consiliul Local Slatina din domeniul public în inventarul bunurilor ce aparţin domeniului privat al municipiului Slatina prin Hotărârea Consiliului Local (C.L.) Slatina nr. 170 din 26 iulie 2011", susţin anchetatorii.

În realitate, aceste imobile, precum şi cel situat în judeţul Constanţa, au fost achiziţionate din suma de 200.000 de euro primită drept mită de judecătoare.

"Toate demersurile au fost efectuate de magistrat cu scopul de a ascunde sau disimula originea ilegală a acestor bunuri şi ajutarea persoanelor care au săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la răspunderea penală", conform DNA.

În acest dosar, judecătorii Curţii de Apel Craiova au dispus arestarea soţului judecătoarei şi a avocatului, dar şi cercetarea sub control judiciar a lui Ilie Bucă, unul dintre oamenii de legătură ai lui Carmen Marinescu.

Dumitru Cismaru este avocat după ce a fost exclus din magistratură ca urmare a faptului că a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în urma producerii unui accident de circulaţie soldat cu două victime, el fiind în stare de ebrietate în momentul producerii accidentului.

Judecătoarea Carmen Marinescu este preşedinte al Tribunalului Olt începând din decembrie 2014, anterior ea ocupând funcţia de vicepreşedinte al aceleiaşi instanţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici