Preşedintele ANPDCA, despre violenţele din Leeds în care au fost implicaţi români: Emoţiile au luat locul raţiunii

Publicat: 22 07. 2024, 09:08
Actualizat: 22 07. 2024, 09:10

„Situaţia din comunitatea românească din Leeds a fost şi este în atenţia noastră încă din seara producerii nefericitelor incidente. De la primele momente, am reacţionat şi am intrat în legătură cu colegii noştri de la Consulatul General al României la Manchester, care ne-au informat că sunt în discuţii atât cu autorităţile locale, cu românii din comunitate, cu părinţii implicaţi, cât şi cu colegii de la Ambasada României la Londra pentru a oferi sprijin, în limita competenţelor legale. Ce s-a întâmplat la Leeds este, din păcate, trist şi cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât şi în societatea britanică. Emoţiile au luat locul raţiunii şi, purtaţi de intenţii bune, oamenii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-o situaţie care s-a transformat într-o revoltă”, arată preşedintele ANPDCA.

Potrivit acestuia, ceea ce contează, însă, cu adevărat: interesul superior al copilului: „Înţelegem durerea familiei şi dorinţa de a-şi păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut să decurgă mai bine, de ambele părţi, însă important este să găsim soluţii pentru rezolvarea conflictului pe cale paşnică, cu înţelegere şi calm. Înţelegem punctul de vedere al părinţilor, am înţeles că s-au simţit neputincioşi, nedreptăţiţi şi că au reacţionat din teamă. Colegii noştri de la oficiul consular au discutat cu autorităţile britanice, am înţeles şi motivele lor, legale şi îndreptăţite de altfel. Însă, am punctat că situaţia putea fi gestionată mai bine. Reiterez faptul că violenţa nu este soluţia în nicio situaţie pentru că la final vrem ca toată comunitatea românească să se simtă protejată, la fel cum îşi doresc şi cetăţenii britanici să se simtă în siguranţă. Vom continua monitorizarea cazului şi ne vom implica, ori de câte ori va fi cazul, pentru a reprezenta drepturile copiilor românii. În cazul acesta, punctual, urmează să facem demersuri concrete alături de Consulatul General al României la Manchester pentru identificarea celei mai bune variante pentru cei 4 copii, care în acest moment sunt în siguranţă, împreună, în grija autorităţilor britanice”.

Un cartier din oraşul britanic Leeds a fost martorul unor scene de violenţă extremă, după ce autorităţile au încercat să preia în custodie copiii unei familii de români. Incidentul care a declanşat revolta a fost internarea unuia dintre copii la spital cu o rană la cap. Situaţia a escaladat rapid, transformându-se într-o confruntare de amploare între localnici – inclusiv membri ai comunităţii româneşti – şi forţele de ordine. În timpul ciocnirilor o maşină de poliţie a fost vandalizată şi răsturnată, un autobuz a fost incendiat şi distrus complet.

Nouă cetăţeni români implicaţi în incidentele din Leeds au fost reţinuţi, a informat MAE. Opt au fost deja eliberaţi.