Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, după discuţiile pe dosarul Revoluţiei: Procurorul general ne-a spus să avem încredere

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat, miercuri, după discuţii la Parchetul General, că procurorul general Augustin Lazăr le-a cerut să aibă încredere că se vor face cercetări în dosarul Revoluţiei, cinci procurori urmând să fie aduşi din ţară pentru ancheta reluată.

Urmărește
637 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, după discuţiile pe dosarul Revoluţiei: Procurorul general ne-a spus să avem încredere

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, după discuţiile pe dosarul Revoluţiei: Procurorul general ne-a spus să avem încredere

O delegaţie formată din reprezentanţi ai Asociaţiei şi ai victimelor din decembrie 1989 a mers, miercuri, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) pentru o întâlnire cu oficiali din conducerea instituţiei pe tema reluării cercetărilor în ancheta Revoluţiei, în condiţiile în care dosarul redeschis s-a întors de la instanţa supremă la sfârşitul săptămânii trecute. La finalul discuţiei, preşedintele Asociaţiei, Teodor Mărieş, a susţinut că procurorul general le-a spus să aibă încredere că cercetările vor fi făcute.

"S-au făcut afirmaţii, în timpul discuţiei, de genul că de această dată aveţi toată încrederea că există disponibilitate din partea noastră pentru a soluţiona acest dosar. Domnul procuror general a spus asta", a spus Mărieş.

Pentru reluarea cercetărilor din dosarul Revoluţiei, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat detaşarea a cinci procurori militari de la parchete din ţară, întrucât cei care activează pe Secţia Parchetelor Militare de la PÎCCJ se află în incompatibilitate în acest dosar.

"A fost aprobat de către CSM un număr de procurori care să fie încadraţi în Secţia Parchetelor Militare deoarece s-a constat că la Secţie, în acest moment, nu este nimeni care să facă acest dosar. Noi am solicitat să fie numiţi procurori care au lucrat în acest caz, care au dat dovadă de bunăcredinţă şi putere de muncă. Cercetarea ar trebui să înceapă de la cele două balcoane- balconul Comitetului Central, balconul Operei. Toţi cei care au fost în acele balcoane şi au avut posibilitatea de a influenţa masele de oameni să fie întrebaţi dacă au fost ofiţeri, colaboratori ai Securităţii, agenţi străini. La discuţie a participat unul din procurorii care au lucrat în aceste dosare, a fost invitat de către domnul procuror general. Domnia sa a argumentat ce s-a făcut, parţial, şi ce nu s-a făcut în dosar. (…) A spus că i s-a luat dosarul şi că au fost trimişi de unde au venit, din provincie. Dosarul le-a fost luat la momentul respectiv, 2007, de către Ion Vasilache, fostul şef al Secţiei Parchetelor Militare", a declarat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989.

La sediul Parchetului General a asistat la discuţii şi o femeie din Craiova care, pe 27 decembrie 1989, era gravidă şi se afla într-o ambulanţă, alături de soţul ei, în drum spre spital. Asupra ambulanţei s-au tras mai multe focuri de armă, în urma cărora bărbatul şi-a pierdut viaţa, iar ea a fost rănită.

"Soţ decedat, eu rănită şi copil cu handicap. Nu înţeleg de ce s-a tras în această salvare, eu veneam să dau viaţă la un copil. Am plătit cu viaţă şi cu suferinţă. Ne-au spus că şoferul a fost vinovat pentru că nu a oprit. Întreb şi eu- de ce nu s-a tras totuşi în roţi şi s-a tras în plin? Nici nu mai pot să mai vorbesc, înţelegeţi-mă, e o suferinţă grea. Vreau doar să se facă dreptate. Cum am suferit, aşa vreau să plătească ceea ce au făcut", a spus Veronica Orăşeanu la ieşirea din Parchet.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 17 iunie, confirmarea redeschiderii urmăririi penale în dosarul Revoluţiei în urma cererii formulate de fostul prim procuror adjunct al Parchetului General, Bogdan Licu.

Judecătorul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a confirmat decizia de redeschidere a dosarului Revoluţiei notează în motivarea hotărârii că verificările s-au făcut superficial, aproape incomplet, se arată în documentul obţinut de agenţia de presă MEDIAFAX.

"În cauza dedusă judecăţii, judecătorul de cameră preliminară, în procedura confirmării redeschiderii urmăririi penale, constată, pe de o parte, caracterul lacunar, superficial, incomplet, aproape formal al cercetărilor care au condus la adoptarea ordonanţei nr 11/P/2015 din 14 octombrie.(…)", consideră judecătorul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici