Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu": Câinii din parcul Tei fuseseră returnaţi pe stradă cu maşinile ASPA

Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu" Marcela Pîslă a declarat luni că acei câini din Parcul Tei bănuiţi că l-au ucis pe Ionuţ Anghel au fost "reteritorializaţi", în 2008, chiar cu maşinile ASPA, după ce iniţial fuseseră ridicaţi de hingheri.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu": Câinii din parcul Tei fuseseră returnaţi pe stradă cu maşinile ASPA

Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu": Câinii din parcul Tei fuseseră returnaţi pe stradă cu maşinile ASPA (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Marcela Pîslă a spus, la intrarea în sediul Parchetului instanţei supreme, unde a fost citată pentru audieri, că în 2008, câinii comunitari erau ridicaţi, pentru a fi sterilizaţi şi vaccinaţi de ONG-uri, după care erau "reteritorializaţi", adică li se dădea din drumul pe stradă în zonele în care fuseseră prinşi.

Ea a mai declarat că Asociaţia "Cuţu, cuţu" şi Asociaţia Caleidoscop, care au colaborat în acea perioadă, nu au nicio vină pentru moartea copilului. Ea a mai spus că acestor ONG-uri ar trebui să li se "ridice o statuie" pentru că, în lipsa activităţii lor, pe străzile Bucureştiului ar fi fost câteva mii de câini în plus.

"O statistică făcută de medicii veterinari relevă că, dintr-o căţea, şapte generaţii dau naştere la aproximativ 4.372 de câini. Asta ca să vă daţi seama cât de importante au fost sterilizările făcute de noi", a declarat Pîslă.

Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu" a mai adăugat reteritorializarea animalelor nu ar trebui să reprezinte un pericol şi că, în lipsa acesteia, adăposturile de câini ar deveni neîncăpătoare.

"Nu trebuie să ne mai temem de reteritorializare. Trebuie păstraţi în adăposturi câinii agresivi, iar cei blânzi trebuie lăsaţi pe stradă. Pentru a stabili care dintre câini sunt blânzi ar trebui să angajăm un etolog şi să ne ajutăm inclusiv cu dresorii de câini", a declarat Marcela Pîslă.

Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini, pe un teren din apropierea Parcului Tei.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului Bucureşti, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanţei supreme.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel şi verifică dacă au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.

Cercetările sunt în faza premergătoare începerii urmăririi penale, până în prezent nicio persoană nefiind pusă sub învinuire.

Şase câini au fost ridicaţi în 2 septembrie de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei. Unul dintre aceştia, care avea urme de sânge pe bot, fusese sterilizat de ASPA şi adoptat de Fundaţia Caleidoscop în 2008, declara Răzvan Băncescu.

Anchetatorii au mers, luni, în Parcul Tei pentru a ridica noi probe, în zonă fiind găsit cadavrul unui câine de luptă. Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte al organizaţiei Vier Pfoten România, a declarat pentru MEDIAFAX că a fost informat că în Parcul Tei se află cadavrul unui pitbull şi a sesizat Parchetul. Cadavrul câinelui a fost ridicat, urmând să i se facă necropsia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici