Preşedintele CA al Băncii Transilvania, deferit justiţiei pentru manipularea pieţei de capital

Preşedintele Consiliului de Administraţi al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, alături de alţi trei bancheri, a fost deferit justiţiei pentru manipularea pieţei de capital, în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii, din care s-a obţinut un profit ilicit de aproape 200.000 de lei.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CA al Băncii Transilvania, deferit justiţiei pentru manipularea pieţei de capital

Preşedintele CA al Băncii Transilvania, deferit justiţiei pentru manipularea pieţei de capital (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a lui Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Georgios Christofourou, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala România, Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala România, precum şi a Mirelei Silaghi, Dorina Mărioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascăl şi a lui Radu Codruţ Jurcovan, toţi acuzaţi de manipulare a pieţei de capital şi spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, în perioada 15 mai - 10 decembrie 2009, s-a folosit de informaţiile privilegiate obţinute de la Sergiu Dan Dascăl, achiziţionând de pe piaţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe contul Doinei Mărioara Cojocaru, soacra sa, un număr de 43.646.740 titluri TLV, ale emitentului Banca Transilvania SA, în valoare de 74.797.448,34 lei.

Silaghi şi-a asigurat în felul acesta o poziţie dominantă asupra cererii şi ofertei acestor titluri, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare şi în scopul ascunderii identităţii deţinătorului real, precum şi aceea de a folosi informaţia privilegiată cunoscută încă din toamna anului 2008 (în calitatea sa de membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania SA), referitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania SA (titlul TLV).

În 7 decembrie 2009, Silaghi, prin intermediul lui Cojocaru, a vândut toate acţiunile achiziţionate deţinute la acel moment, (33.600.000 titluri TLV) la preţul de 80.640.000,00 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165).

Potrivit DIICOT, Horia Ciorcilă a luat la cunoştinţă informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania SA, tranzacţionate pe BVB cu simbolul TLV, iar ulterior, în data de 7 decembrie 2009, folosind informaţia privilegiată, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţi off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru, (controlată personal) un număr total de 8.918.671 titluri TLV, în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165).

În cazul lui Georgios Christofourou şi Anastasios Isaakidis procurorii au staabilit că, în calitatea lor de director general, respectiv angajat al Bank of Cyprus - Sucursala România, au obţinut informaţii privilegiate privind faptul că Banca Transilvania intenţiona să identifice un investitor strategic, precum şi că banca ai cărei angajaţi erau urmează să cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV emise de Banca Transilvania, "au divulgat această din urmă informaţie lui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi şi lui Horia Ciorcilă şi, în înţelegere cu aceştia, folosind cele două informaţii privilegiate, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, au acţionat concertat, încheind mai multe tranzacţii cu titluri TLV şi au cumpărat 3.541.500 acţiuni la valoarea totală de 7.897.545,00 lei".

Ulterior, acţiunile cumpărate în nume personal au fost vândute de cei doi pe BVB către banca la care lucrau, obţinând în această modalitate un profit ilicit în sumă de 196.505 lei.

Mirela Silaghi, Doina Mărioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascăl şi Radu Codruţ Jurcovan sunt acuzaţi că au contribuit la punerea în executate a hotărârii infracţionale a celorlalţi patru coinculpaţi.

Cercetările efectuate de procurorii DIICOT în această cauză nu au avut ca obiect şi nu au stabilit abateri de la legislaţia bancară şi activitatea persoanelor juridice - Banca Trasilvania şi Bank of Cyprus Public - Sucursala Bucureşti, rezultând în mod indubitabil că faptele inculpaţilor au fost săvârşite în nume propriu, fără implicarea unităţilor bancare la care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti pentru judecare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici