Preşedintele Camerei Comunelor susţine că Parlamentul britanic va face tot ce e posibil pentru a împiedica un Brexit fără acord

John Bercow, preşedintele Camerei Comunelor, l-a avertizat pe premierul Boris Johnson că Parlamentul va face tot ce este posibil pentru a împiedica o tentativă ilegală de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord pe data de 31 octombrie, informează publicaţia The Guardian.

Urmărește
518 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Camerei Comunelor susţine că Parlamentul britanic va face tot ce e posibil pentru a împiedica un Brexit fără acord

Preşedintele Camerei Comunelor susţine că Parlamentul britanic va face tot ce e posibil pentru a împiedica un Brexit fără acord

Preşedintele Camerei Comunelor a afirmat că este pregătit să permită "o creativitate procedurală suplimentară" dacă va fi necesar pentru a-l împiedica pe Boris Johnson să ignore legea în privinţa Brexit.

"Dacă până acum am fost oarecum ambiguu, voi fi cât se poate de clar. Singura formă de Brexit pe care o vom avea, oricând va fi asta, va fi un Brexit pe care Camera Comunelor l-a aprobat în mod explicit", a afirmat Bercow, în discursul anual susţinut la Centrul Bingham din Londra.

Liderul Camerei Comunelor, care şi-a anunţat recent retragerea din funcţie începând de la sfârşitul lunii octombrie, a subliniat că Johnson trebuie să respecte legea şi să ceară o nouă amânare a procesului Brexit.

Bercow a propus şi ideea unei constituţii scrise care să oprească "ordinele arbitrare şi practicile incorecte ale executivului", care ar fi putut preveni criza constituţională provocată de disensiunile pe tema Brexit.

Totodată, liderul Camerei Comunelor a afirmat că încercările susţinătorilor Brexit, inclusiv Boris Johnson, de a ignora legea pentru o cauză considerată de ei nobilă sunt similare cu "jefuirea unui bănci pe baza principiului că banii furaţi vor fi donaţi imediat după unei cauze caritabile".

După ce în ultimele două săptămâni a suferit mai mult înfrângeri pe tema Brexit în Parlament, premierul britanic a luat decizia să suspende legislativul, acţiune criticată de opoziţie, care l-a acuzat pe Boris Johnson că încearcă să împiedice încercările parlamentarilor de a examina planurile sale pe tema Brexit.

Pe de altă parte, Boris Johnson susţine că a suspendat Parlamentul pentru a putea prezenta într-o nouă sesiune programul său de îmbunătăţire a serviciilor medicale, de ordine publice şi alte "priorităţi ale poporului".

Instanţa supremă a Scoţiei a hotărât miercuri că suspendarea nu este legală, judecătorul Colin Sutherland, Lord Carloway, preşedintele Curţii Supreme a Scoţiei, afirmând că prorogarea a fost decisă "într-o manieră clandestină", deşi Guvernul avea la cunoştinţă faptul că 75 de parlamentari contestau în instanţă decizia de suspendare a Parlamentului.

Premierul de la Londra a mai afirmat că toate chestiunile legale privind suspendarea Parlamentului vor fi rezolvate de Curtea Supremă a Marii Britanii, care urmează să ia săptămâna viitoare o decizie.

Boris Johnson, noul prim-ministru britanic a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici