- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, audiat la DNA: Am fost convocat ca martor într-un dosar legat de referendum
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, care este şi vicepreşedinte al PNL Cluj, a declarat, luni după-amiază, la ieşirea de la DNA Cluj, că a a fost audiat în calitate de martor "într-un dosar legat de referendum", fiind întrebat ce a făcut în ziua votului, în 29 iulie.
Horea Uioreanu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Întrebat, la ieşirea de la sediul DNA Cluj, dacă în cadrul audierilor s-a făcut vreo referire la interceptări telefonice, Uioreanu a răspuns că nu, ci s-a vorbit doar de persoanele care au fost prezente în sediul PNL în 29 iulie.
"Am fost convocat la DNA Cluj în calitate de martor într-un dosar legat de referendum. M-au întrebat ce am făcut în ziua votului şi am povestit unde am fost, pe teren, în afara Clujului, iar la sediul PNL am fost numai în jurul orei 19.00. Nu s-a făcut referire la nicio interceptare telefonică, ci doar la ziua votului şi la persoanele care au fost prezente în sediul PNL în 29 iulie. Dumitru Samson era una dintre acele persoane. M-am întâlnit cu el la teleconferinţa pe care am avut-o cu cei de la Bucureşti şi în care s-a discutat despre mobilizarea la vot", a spus Uioreanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Preşedintele CJ Cluj a afirmat că nu ştie să fi fost convocaţi la DNA şi alţi membri ai PNL Cluj.
El a spus că nu îl cunoaşte pe Bogdan Măgureanu şi că nu l-a văzut în viaţa sa.
"În presă a apărut informaţia că în sediul PNL Cluj-Napoca s-au desfăşurat întâlniri cu grupuri de interlopi şi eu am spus că nu aveau cum să aibă loc astfel de întâlniri pentru că acolo era biroul meu şi fără consimţământul meu nu putea intra nimeni acolo. Probabil era vorba de alt sediu, de la judeţ. E o confuzie de sedii", a afirmat Uioreanu.
Audierea lui Uioreanu a durat aproximativ o oră.
Horea Uioreanu a sosit, luni după-amiază, în jurul orei 15.35, la sediul DNA Cluj, spunând că a fost sunat pentru a se prezenta la ora 16.00.
El a venit la sediul DNA Cluj însoţit de un avocat.
Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, şi Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, sunt urmăriţi penal de către DNA Cluj, alături de alte patru persoane, pentru infracţiuni la legea referendumului, informa DNA.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au început urmărirea penală faţă de Teodor Atanasiu - deputat, preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Alba, pentru folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, prevăzută în art. 13 din Legea 78/2000, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzută în art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, este urmărit penal pentru trafic de influenţă, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzute în art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Totodată, s-a început urmărirea penală faţă de Bogdan Cristian Măgurean, reprezentant al unei societăţi comerciale de pază şi protecţie, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: cumpărare de influenţă, complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului prevăzută în art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, Gheorghe Grosu, Radu Stelian Rus şi Nicuşor Ştefan Hanzi, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni: complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzută în art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii afirmă că există indicii cu privire la faptul că, în cursul lunii iulie 2012, învinuitul Teodor Atanasiu, în înţelegere cu învinuitul Dumitru Samson, a iniţiat o acţiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania şi Banat la referendumul din 29 iulie 2012 prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani şi alte foloase materiale.
"Concret, s-a stabilit că, în cursul dimineţii de 29 iulie 2012, în înţelegere cu Atanasiu, Samson a apelat la sprijinul învinuitului Bogdan Cristian Măgurean(cunoscut interlop din Cluj-Napoca, cu relaţii în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acţioneze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educaţie), iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localităţi de pe raza judeţelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Arad, Timiş grupuri de interlopi care să fie pregătiţi să intervină, la nevoie, în locaţiile unde se solicită sprijin. Măgurean Bogdan a acţionat în sensul celor stabilite, în condiţiile în care i s-a pus la dispoziţie un spaţiu din sediul organizaţiei PNL Cluj-Napoca, iar Samson Dumitru l-a pus în legătură cu mai mulţi lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul în acelaşi scop. Măgurean Bogdan, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votanţii de pe raza acestor judeţe, cărora le-a transmis promisiunile făcute de învinuitul Samson Dumitru, constând în bani şi alte foloase materiale", se arată în comunicatul DNA.
Conform sursei citate, toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost îndeplinite la sfârşitul zilei de 29 iulie 2012 şi în zilele următoare, banii fiind transmişi lui Măgurean de Samson, iar, pe de altă parte, Atanasiu, prin intermediar, a remis o sumă de bani învinuitului Gheorghe Grosu.
De asemenea, s-a stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, învinuitul Samson i-a promis învinuitului Măgurean că va utiliza influenţa de care se bucură la nivelul ministerelor şi îi va influenţa pe funcţionari să acorde contracte firmei de pază şi protecţie reprezentate de Măgurean.
Preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor (ACDR) Cluj-Napoca, Nicuşor Ştefan Hanzi, spunea, vineri, că a fost audiat, miercuri, la DNA Cluj, susţinând că nu a îndemnat pe nimeni să meargă la vot şi nu a primit bani de la nimeni.
"M-a sunat cineva să mă întrebe în calitate de preşedinte al ACDR Cluj-Napoca dacă ştiu câţi romi am şi câţi ar putea să meargă la vot la referendum. Şi am spus câţi sunt aici, câţi dincolo, dar nu am spus câţi merg la vot pentru că nu puteam şti asta. Eu nu am îndemnat pe nimeni să meargă la vot. Şi ni s-au ascultat telefoanele şi pentru atâta lucru am fost audiat la DNA Cluj şi procurorii mi-au spus că sunt învinuit şi urmărit penal. Şi am zis că nu înţeleg pentru ce anume, că am spus câţi romi sunt în oraş? Am zis procurorilor că nimic nu e adevărat din ce m-au acuzat, mai ales că nu am primit niciun ban de la nimeni", spunea Hanzi.c
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO