Preşedintele CJ Hunedoara: Eu, CJ, decid dacă vreau comasarea unităţilor medicale din subordine

Şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a declarat, marţi, că aleşii judeţeni vor decide dacă este cazul să fie comasate sanatoriile TBC din Brad şi Geoagiu Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, afirmând însă că el se va opune deoarece cele trei unităţi medicale sunt profitabile.

Urmărește
18 afișări

"Eu, CJ, decid dacă vreau comasarea unităţilor medicale din subordine. Ministerul Sănătăţii anunţă comasarea sanatoriilor TBC din Brad şi Geoagiu cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva şi susţine că autorităţile locale au participat la decizie. Ei bine, nu-i aşa. La întâlnire s-a discutat altceva. În urma discuţiilor, Centrul de Sănătate Călan, care în acest moment este în subordinea CL Călan, urma să fie secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva şi implicit să trecă în subordinea CJ Hunedoara, iar cele două sanatorii să rămână unităţi medicale de sine stătătoare şi să rămână în subordinea CJ cum sunt şi acum", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.

Moloţ a afirmat că se opune unei comasări în forma anunţată de Ministerul Sănătăţii.

"În data de 10 februarie, în şedinţă de Consiliu Judeţean, voi propune proiecte de hotărâri care vizează păstrarea celor trei unităţi medicale, sanatoriile Brad şi Geoagiu şi Spitalul Judeţean, în forma actuală. Sunt profitabile. Spre exemplu, Spitalul Judeţean are astăzi în cont trei milioane de lei. În ultimele şase luni de când l-am preluat CJ a alocat un milion de euro pentru investiţii. Şi cu toate acestea nu se vrea să se ţină cont de părerea noastră. Ce este asta, autonomie locală centralizată?", a afirmat Moloţ.

Întrebat dacă unităţile medicale au şanse să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara în cazul în care nu are loc comasarea în forma anunţată de Ministerul Sănătăţii, Moloţ a precizat că toate unităţile medicale sunt pe profit.

"Toate trei sunt unităţi medicale bune, renumite. Cel din Brad este renovat. Spitalul Judeţean din Deva are încă rezerve în conturi, iar cel din Geoagiu este în curs de renovare. Nu văd de ce ar avea probleme la contractările cu CAS", a spus Moloţ.

Moloţ a adăugat că, legat de judeţul Hunedoara, a mai observat şi alte "inadvertenţe" privind comasarea unităţilor medicale.

"Dacă în Valea Jiului pe bună dreptate trebuie făcut ceva deoarece sunt patru spitale pe o suprafaţă de zece kilometri, nu acelaşi lucru îl pot spune despre Spitalul din Haţeg. Dacă acesta va fi transformat într-un centru pentru vârstnici, pe un teritoriu de 100 de kilometri între Petroşani şi Hunedoara nu va mai fi nicio unitate medicală. Nu cred că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cunosc situaţia din teren. Numai cine nu cunoaşte judeţul Huendoara poate propune aşa ceva", a spus Moloţ.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, că din cele 182 de spitale, 111 vor fi comasate, iar celelalte 71 vor fi transformate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă, dar că aceste măsuri nu vor duce la disponibilizări în sistem.

Potrivit propunerii făcute de Ministerul Sănătăţii, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu şi Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad ar urma să fie comasate Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, în timp ce Spitalul Municipal Vulcan, Spitalul de Boli Cronice Petrila şi Spitalul Municipal Lupeni Spitalului de Urgenţă Petroşani.

Totodată, Spitalul Orăşenesc Haţeg şi Centrul de Sănătate Călan ar urma să fie reprofilate în cămine de bătrâni în subordinea Consiliului Local Haţeg şi Consilului Local Călan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici