Preşedintele CJ Suceava, despre PROIECTUL DESCENTRALIZĂRII: Trebuie asigurată finanţare pentru activităţile preluate de administraţiile locale

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, spune că întregul proces de descentralizare are nevoie de susţinere financiară pentru ca administraţiile locale să funcţioneze, primarul Ion Lungu afirmând, la rândul său, că ar trebui asigurată finanţarea permanentă a activităţilor preluate de autorităţi.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CJ Suceava, despre PROIECTUL DESCENTRALIZĂRII: Trebuie asigurată finanţare pentru activităţile preluate de administraţiile locale

Preşedintele CJ Suceava, despre PROIECTUL DESCENTRALIZĂRII: Trebuie asigurată finanţare pentru activităţile preluate de administraţiile locale (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Nechifor a declarat, marţi, comentând varianta de lucru a proiectului de descentralizare discutată de vicepremierul Liviu Dragnea cu partidele parlamentare, că descentralizarea turismului prevăzută în proiect va pune în valoare mult mai bine patrimoniul turistic pe care judeţul Suceava îl deţine, datorită faptului că autoritatea judeţeană va fi implicată inclusiv în autorizarea unităţilor de cazare şi alimentaţie publică.

"În plus, în condiţiile descentralizării, politicile de dezvoltare a turismului vor putea fi mai bine fundamentate şi asumarea de responsabilitate a actorilor implicaţi va fi una cu adevărat benefică pentru turism ca ramură a economiei locale, judeţene şi naţionale", a spus Cătălin Nechifor.

El consideră că întregul proces de descentralizare va avea nevoie de susţinere financiară pentru ca administraţiile locale să funcţioneze.

"Despre descentralizare se discută în România de peste 20 de ani, dar s-a făcut foarte puţin. Ceea ce s-a făcut nu a avut întotdeauna şi descentralizarea financiară, necesară pentru a face un sistem administrativ funcţional", a afirmat şeful CJ Suceava.

El a adăugat că modelul de descentralizare care va face obiectul angajării răspunderii Guvernului în Parlament are la bază elemente care se regăsesc în organizarea administrativă a altor state membre UE.

"Descentralizarea în agricultură, cultură şi patrimoniu sau turism sunt relevante în acest sens", a spus preşedintele CJ Suceava.

El a subliniat că de multe ori s-au întâlnit anomalii în actele administrative emise de autorităţile centrale, faţă de care autorităţile judeţene şi locale nu puteau să intervină în sensul corectării lor, aşa cum s-a întâmplat în cazul mănăstirii Putna, care a trebuit să se judece cu statul român pentru a-şi dobândi dreptul de proprietate asupra terenului pe care este situată vatra mănăstirii, dar şi cum se întâmplă în prezent la mănăstirile Suceviţa şi Mănăstirea Humorului, aflate în situaţii similare.

"Coborârea deciziei la nivel judeţean dă posibilitatea unei analize mai amănunţite a diferitelor situaţii care apar în dezvoltarea economică şi socială, favorizând şi consultarea înainte de adoptarea deciziei", a mai spus preşedintele CJ Suceava.

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, spune că o descentralizare reală ar trebui să asigure şi finanţarea permanentă a activităţilor preluate în subordinea autorităţilor locale.

Ion Lungu a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că aşteaptă ca legea descentralizării, prin care consiliile judeţene şi primăriile primesc atribuţii, să conţină măsuri prin care să se facă o descentralizare reală, cu asigurarea fondurilor necesare.

"Nu doar în primul an să se primească de la Guvern fondurile pentru exercitarea noilor atribuţii, iar apoi autorităţile publice să se descurce cum pot", a spus primarul Sucevei.

El a adăugat că proiectul legii descentralizării nu prevede şi transferul de competenţe în domeniul ordinii publice.

"Primarul este responsabil cu ordinea publică, dar nu are pârghii să intervină", a spus Lungu.

Totodată, el a precizat că va trebui clarificat şi modul în care vor trece la primării complexele sportive.

El a mai spus că nu regretă că prin acest proiect de lege nu sunt oferite mai multe atribuţii autorităţilor publice locale dacă nu se prevede şi sursa de finanţare.

"Descentralizarea trebuie să fie făcută cu asigurarea finanţării de la guvern pentru că mai ales acum, în situaţie de criză financiară locală, naţională şi internaţională, este forate greu de gestionat", a spus Lungu.

Consiliul Local Suceava urmează să preia de la Clubul Sportiv Municipal sediul administrativ, hotel sportivi şi cantină, spălătoria, sala de atletism, Sala "Unirea", terenul de rugby "Unirea", terenuri de tenis şi baschet "Unirea", patinoarul artificial cu suprafaţa uscată (antrenament), pista de patinaj viteză şi pista de role şi turn de arbitraj.

Totodată, de la RA România Film, CL Suceava va prelua clădirea administrativă şi o sală, atelier şi sală de vizionare, cinematograful Modern fiind trecut de mai mulţi ani în proprietatea municipalităţii şi este reabilitat şi modernizat.

Consiliul Judeţean Suceava urmează să preia, în urma descentralizării, sediul administrativ al Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport.

Consiliul Local Fălticeni va prelua de la Clubul Sportiv Municipal Suceava baza nautică Fălticeni, de la RA România Film va prelua Cinema "Doina", iar municipiul Câmpulung Moldovenesc va prelua de la RA România Film clădirile unde funcţionează sălile de cinema "Moldova" şi "Luceafărul".

Potrivit proiectului legii descentralizării, autorităţile administraţiei publice locale din comune şi oraşe urmează să exercite noi competenţe exclusive în administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, a râurilor, pâraielor şi a lacurilor de acumulare, ocuparea forţei de muncă la nivel local, administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la nivel local, dezvoltarea şi promovarea turistică, organizarea şi desfăşurarea activităţilor educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor, administrarea porturilor fluviale.

Conform aceluiaşi proiect de lege, autorităţile administraţiei publice locale judeţene ar urma să exercite noi competenţe exclusive în ceea ce priveşte protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului, ocuparea forţei de muncă la nivel judeţean, administrarea bazelor sportive, a taberelor şcolare, a centrelor de agrement, a caselor de cultură ale studenţilor, a cluburilor sportive de la nivel judeţean, implementarea de programe judeţene în domeniul tineretului şi sportului, dezvoltarea şi promovarea turistică a judeţului.

Noile competenţe pe care autorităţile administraţiei publice locale din comune şi oraşe le exercită partajat cu autorităţile centrale sunt în domeniul administrării sistemelor de gospodărire a apelor, în timp ce autorităţile publice judeţene urmează să exercite competenţe partajate cu autorităţile centrale în protecţia mediului, pescuit şi acvacultură, dezvoltare rurală şi serviciile de sănătate publică la nivel judeţean.

Personalul angajat în cadrul structurilor supuse reorganizării va fi preluat de autorităţile locale şi judeţene în baza protocoalelor de predare-preluare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, păstrându-şi drepturile salariale avute, iar finanţarea competenţelor sau structurilor descentralizate se va face de la bugetul de stat, respectiv din bugetul asigurărilor sociale de şomaj, prin bugetele ministerelor implicate în procesul de descentralizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici