Preşedintele CNA: Copiii sunt captivi în faţa televizorului, se uită la TV ca să scape de singurătate

Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat vineri că CNA trebuie să îşi îndeplinească misiunea socială "de a schimba efectiv conţinutul audiovizualului", pentru a veni în ajutorul copiilor care sunt "captivi" în faţa televizorului.

Urmărește
478 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNA: Copiii sunt captivi în faţa televizorului, se uită la TV ca să scape de singurătate

Preşedintele CNA: Copiii sunt captivi în faţa televizorului, se uită la TV ca să scape de singurătate (Imagine: Shutterstock)

CNA organizează, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea "Campionii se Nasc Acum!", la care participă reprezentanţi ai Ministerelor Educaţiei Naţionale, Sănătăţii, Tineretului şi Sportului, personalităţi sportive, reprezentanţi ai mediului academic, ai agenţiilor de publicitate şi ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai posturilor de radio şi de televiziune care realizează emisiuni de sport.

În acest context, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că prin aceste iniţiative Consiliul "îşi face misiunea socială de a schimba efectiv conţinutul audiovizualului, de care se ocupă".

"Nu vreau să oblig pe nimeni nimic, vreau să-i aşez la masă pe toţi factorii implicaţi şi să revenim la jurnalismul de calitate care întoarce informaţie publică corectă", a spus Laura Georgescu.

Ea a spus că susţine un program guvernamental care să sprijine sportul în şcoli. "Nu există program naţional gratuit pentru copiii care sunt consumatori captivi de televiziune. Dau drumul la televizor fiindcă sunt singuri în casă toată ziua. Asta m-a revoltat şi într-adevăr simt că îi agresez de câte ori las un program de proastă calitate pe audiovizual să treacă. Ăsta este scopul acestei acţiuni. Nu există alternativă la aşa ceva. Am fost cinci zile în şcoli şi copiii s-au plâns. Au spus că dau drumul la televizor de singurătate (...) Copiii stau singuri acasă şi dau drumul la televizor. Să aibă o voce undeva în fundal", a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că, în primul rând, copiii se uită la ştiri. "În al doilea rând, se uită la programe generaliste. Este infernal. Desenele animate, canalele de profil erau după locul opt sau nouă (în preferinţele copiilor, n.r.) Vom face public curând studiul nostru din 100 de şcoli din Bucureşti şi alte 30 de judeţe şi se va putea vedea că este foarte grav", a spus preşedintele CNA. "Dincolo de ce mănâncă, de ceea ce beau, de câtă mişcare fac, rămâne sănătatea mintală, acum se formează (...) Problema mea este cum îi atacă conţinutul audiovizual şi asta are de făcut CNA", a mai spus ea.

Totodată, Laura Georgescu a spus că, pe 26 mai, va fi organizat Crosul CNA. "Voi avea o largă susţinere din rândul vedetelor de radio, de televiziune şi vedetelor din sport, care vor veni, vor alerga şi vor încerca să vândă modelul propriei persoane pentru aceşti copii care n-au alternativă", a spus Laura Georgescu.

Ea a mai spus că la Crosul CNA vor participa toţi cei 11 membri ai Consiliului, care vor purta tricouri branduite cu recomandarea "Consumul de mai mult de o oră de TV pe zi afectează grav sănătatea mentală".

În timpul dezbaterii de vineri, Laura Georgescu i-a propus lui Virgil Stănescu, preşedintele clubului de baschet Steaua, să fie imaginea Crosului CNA, iar acesta a acceptat.

Pe de altă parte, prezent la dezbaterea de vineri, Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, a declarat că CNA nu poate să le impună posturilor de televiziune şi radio ce conţinut trebuie să difuzeze.

El a precizat că autorităţile statului trebuie să facă mai mult pentru a-i determina pe copii să facă mai mult sport, însă nu este treaba CNA-ului acest lucru. "CNA trebuie să reglementeze în anumite domenii, dar nu poate să impună conţinutul (...) Dacă vom încerca să impunem prin CNA ceva posturilor de televiziune, posturilor de radio - pentru că CNA nu are treabă şi sper să nu aibă treabă vreodată cu online-ul şi cu presa scrisă - creăm precedente foarte periculoase", a spus Georgică Severin.

El a mai spus că televiziunea publică poate face mai mult pentru a atrage elevii către sport. "85% dintre programele care ar putea să creeze eroi sunt pe televiziuni codate (...) Noi - televiziunea publică - trebuie să luăm măsuri şi o primă măsură a fost luată: Jocurile Olimpice de Iarnă şi de Vară vor fi transmise integral de televiziunea publică (...) Sperăm că, odată cu revigorarea financiară a acestei instituţii, tot mai multe competiţii la care vor participa sportivi români (...) să poată să fie libere la acces pentru toţi cetăţenii. Şi aici CNA poate juca un rol important, să nu mai accepte ca televiziunea publică să îşi cedeze drepturile pentru Jocurile Olimpice unor televiziuni la care oamenii nu pot avea acces. Dar să obligăm o televiziune - publică sau privată - să-şi facă programele de un fel sau de un altul este un risc extrem de grav, pentru că intervenim asupra libertăţii presei (...)", a mai spus Severin.

Dezbaterea "Campionii se Nasc Acum!", organizată vineri, vine după alte dezbateri organizate de CNA - "Audiovizualul între ficţiune şi realitate", care a avut loc pe 1 martie, "Libertatea de exprimare - drept fundamental sau absolut?" (pe 8 februarie) şi "Nu vă uitaţi copiii la TV - Vezi ce vede copilul tău" (pe 8 martie).

De asemenea, experţi ai CNA au mers, în perioada 1 - 5 aprilie, în şcoli din Bucureşti şi din ţară, pentru a-i învăţa pe copii care sunt drepturile şi libertăţile lor în audiovizual.

"Aceasta este doar prima etapă din sesiunea de activităţi prevăzute în parteneriatul dintre sistemul de educaţie şi audiovizual, în luna mai 2013 urmând să existe o evaluare şi să venim cu o primă soluţie: «Fugi de la TV, participă la Crosul CNA»", a spus Laura Georgescu, preşedintele CNA, într-un comunicat remis MEDIAFAX, pe 28 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici