- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.10.2013, 17:05)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele CNAS: Distribuirea cardurilor de sănătate prin poştă, după refuzul medicilor, costă milioane de euro şi va fi plătită din bugetul de stat
Distribuirea cardurilor de sănătate prin poştă, după refuzul medicilor de familie de a se ocupa de acest lucru, va costa câteva milioane de euro şi va trebui plătită din bugetul de stat, a declarat, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi
Urmărește
343 afișări
Preşedintele CNAS: Distribuirea cardurilor de sănătate prin poştă, după refuzul medicilor, costă milioane de euro şi va fi plătită din bugetul de stat (Imagine: Razvan Lupica/ Mediafax Foto)
"Am făcut o propunere de modificare a Legii 95 (Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, n.r.) în urma refuzului categoric al medicilor de familie de a distribui cardul naţional de sănătate. Cred că soluţia finală va fi aceea de a face distribuţia cu serviciile poştale, în momentul în care Legea 95 va fi modificată. Vom porni rapid procedurile necesare ca acest lucru să se întâmple", a explicat Buşoi, miercuri, la o dezbatere la Parlament, răspunzând unei întrebări pe această temă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Preşedintele CNAS a mai spus că nu există deocamdată o estimare precisă a costurilor de distribuţie a cardurilor prin poştă, dar se poate vorbi de câteva milioane de euro.
"Vorbim de o sumă apreciabilă, de câteva milioane de euro, care va trebui să fie susţinută din bugetul României", a precizat Buşoi.
Preşedintele CNAS a participat miercuri, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere privind iniţiativa unui grup de deputaţi PNL de modificare a Legii nr. 95/2006, prin care operaţiile de reconstrucţie mamară, pentru femeile care au fost supuse unei masectomii din cauza cancerului la sân, vor fi suportate de la bugetul de stat. Propunerea legislativă este susţinută şi de CNAS şi Ministerul Sănătăţii.
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anunţau, la sfârşitul lunii iulie, că refuză distribuirea cardului de sănătate, după ce preşedintele CNAS spunea că intenţionează să apeleze la ei pentru distribuirea şi inscripţionarea cardului de sănătate.
Medicii de familie au susţinut că editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând şi mai mult timpul alocat consultaţiei medicale, activităţii medicale efective, în detrimentul pacientului, afectând calitatea actului medical şi relaţia medic-pacient.
"Distribuirea şi inscripţionarea cardului naţional de asigurari de sănătate nu este activitate medicală, nu se poate adresa medicului. Este o activitate consumatoare de timp şi de resurse, fără legătură cu sănătatea. În timp, medicul de familie, din garant al sănătăţii , devine poştaş, operator pe calculator, economist, jurist, orice altceva decât medic performant. Cine câştigă? Pacientul, medicul sau o birocraţie cronofagă, sufocantă şi aberantă?", spuneau medicii de familie.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara, pe 6 septembrie, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că, în acest moment, legea obligă medicii de familie să facă distribuirea cardurilor de sănătate, dar, după ce a discutat cu aceştia, a declarat public că nu e de acord cu această prevedere, care urmează să fie schimbată.
Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, anunţa, pe 12 septembrie, că au fost tipărite un milion de carduri de sănătate şi îşi exprima speranţa ca, în maximum două săptămâni, să fie luată decizia politică privind distribuţia.
Preşedintele CNAS declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naţionale de sănătate vor fi produse până la sfârşitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele şi laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe