- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.09.2021, 13:28)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele CNCD despre green-pass-ul pentru medici: „Să treacă testul constituţionalităţii”
- Obligativitatea prezentării certificatului digital de către personalul medical este o decizie care va crea mari tensiuni şi o eventuală lege ar putea fi considerată discriminatorie şi atacată la CCR.
- Alte state au luat deja această măsură din vară şi a trecut testul constituţionalităţii.
Urmărește
7021 afișări
Preşedintele CNCD despre green-pass-ul pentru medici: Să treacă testul constituţionalităţii
Preşedintele Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat, pentru MEDIAFAX, că acest proiect al Ministerului Sănătăţii urmează modele adoptate deja în state din Uniunea Europeană, precum Franţa, Italia sau Ungaria.
„În Franţa, de exemplu, Consiliul Constituţional, adică Curtea Constituţională din Franţa, pe data de 5 august a calificat o astfel de lege, care obliga angajaţii din sistemul sanitar să se vaccineze sau să se testeze pe cheltuiala proprie, respectiv condiţia de a i se suspenda contractul de muncă celui care nu se vaccinează sau nu se supune testării, ca fiind un act normativ constituţional. Cu excepţia persoanelor care au contra-recomandare de a se vaccina. În Italia avem această obligativitate de o perioadă mai lungă de timp decât în Franţa, Ungaria la fel, şi acolo urmează Curtea Constituţională să se pronunţe asupra plângerilor depuse cu privire la această lege”, a spus preşedintele CNDC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Csaba Asztalos spune că legiuitorul trebuie să justifice un scop legitim, iar în acest caz scopul legitim ar fi tocmai prevenirea răspândirii COVID-19 într-un domeniu de activitate în care gradul de expunere este mult mai ridicat decât în alte domenii de activitate.
„Trebuie să avem în vedere dreptul pacienţilor de a fi în siguranţă în spitale şi atunci când beneficiază de servicii medicale, dar şi dreptul angajaţilor pentru a fi protejată sănătatea acestora, tot în aceste domenii de activitate. Alternativa testării este prezentă, se va analiza dacă această alternativă este o măsură proporţională sau nu, se pot lua în calcul costul testelor, tipul de test şi, desigur, se pune şi în discuţie cheltuiala testelor şi în acest caz avem o prevedere constituţională care obligă angajatorul să asigure sănătatea la locul de muncă şi interpretarea va fi pe acest segment, în ce măsură se pot transfera astfel de costuri către angajaţi din punct de vedere constituţional”, explică preşedintele CNCD.
Actuala legislaţie în dreptul muncii, Codul Muncii, prevede în mod expres că orice măsură luată în scopul protejării sănătăţii la locul de muncă se face pe cheltuiala angajatorului. Dar acest proiect de lege va fi o lege specială, astfel că se poate introduce o altă reglementare.
„Întrebarea este în ce măsură această reglementare va fi interpretată de Curtea Constituţională ca fiind conformă cu Constituţia României, care obligă angajatorul să asigure sănătatea la locul de muncă. Dacă există această alternativă la testare, vaccinarea, întrebarea este în ce măsură CCR va considera aceste alternative constituţionale din perspectiva transferării costului testării asupra angajatului. Şi un al treilea aspect care, desigur, va genera o serie de discuţii şi analize se referă la suspendarea contractului de muncă pe perioadă de 30 de zile, în măsura în care angajatul nu prezintă certificatul de protejat şi ulterior acestor 30 de zile încetarea de drept a contractului de muncă. Analiza se va duce pe proporţionalitatea măsurii şi aici tot CCR va fi chemată să aprecieze dacă o astfel de măsură este constituţională din perspectiva proporţionalităţii cu scopul urmărit. Dezbaterea, desigur, în primă fază va fi în societate, în a doua în Parlament şi în a treia fază CCR pe aceste linii de analiză se va pronunţa, având în vedere şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului”, mai spune Csaba Asztalos.
Potrivit preşedintelui CNCD, Franţa, în momentul în care a introdus certificatul verde, după 5 august, a avut o creştere semnificativă a numărului persoanelor vaccinate. Într-o perioadă foarte scurtă, o săptămână, 12 milioane de persoane s-au vaccinat.
De asemenea, în SUA, unde sistemul sanitar este în foarte mare măsură privat, marile reţele de spitale au introdus această măsură încă din primăvară. Acolo vaccinul este obligatoriu şi nu există varianta prezentării testării.
„O rezervă am în interpretarea Curţii cu privire la costul testării, dar există posibilitate de interpretare astfel încât să treacă şi sub acest aspect. (...)Vaccinarea fiind gratuită rămâne să vedem dacă se ajunge acolo ca CCR să interpreteze că fiind oferta de vaccinare gratuită ca o măsură de protecţie a sănătăţii la locul de muncă, a doua posibilitate, cea a testării, spezele testării să fie transferate către angajat şi rămâne ca CCR să decidă dacă acest proiect de lege va ajunge lege poate să treacă testul de constituţionalitate cum şi desfacerea de drept sau încetarea de drept a contractului de muncă şi acolo cred că va fi o analiză mult mai profundă a CCR dacă va putea să treacă testul, dacă este o măsură proporţională şi cu scopul legitim urmărit. Astfel cum am văzut în alte state, până acum s-a trecut testul de constituţionalitate sau de legalitate a unor astfel de măsuri”, potrivit lui Csaba Asztalos.
Csaba Asztalos a mai spus că în statele în care s-a introdus certificatul de protejat s-a cunoscut un progres real în ceea ce priveşte creşterea gradului de vaccinare şi chiar oprirea pandemiei sau stăpânirea ei, în sensul în care nu s-a mai pus o presiune pe sistemul de sănătate. Dar aceste măsuri, în aceste state, au fost luate din vară.
Certificatul digital al UE privind COVID-19 va fi obligatoriu pentru personalul medical, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii. Cei care nu au certificat vor fi suspendaţi şi chiar concediaţi, iar costurile cu testarea vor fi suportate de angajaţi.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian