- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele CNI: Activitatea Comisiei de evaluare în cazul ANI, nefinalizată
Preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate (CNI), Nicu Marcu, susţine că activitatea de verificare a Comisiei de evaluare privind activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) nu a fost finalizată.
Preşedintele ANI, Cătălin Macovei (Imagine: Mediafax Foto)
"Din cauza informaţiilor vehiculate în ultima perioadă, în mass-media, referitoare la finalizarea verificărilor în privinţa conducerii Agenţiei Naţionale de Integritate şi întocmirea Raportului de evaluare, în calitatea mea de preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate şi membru al Comisiei de Evaluare, consider necesar să fac următoarele precizări: Activitatea de verificare demarată de către Comisia de Evaluare, constituită potrivit Legii 144/2007, nu a fost finalizată până în prezent. La momentul finalizării verificărilor, membrii Comisiei de Evaluare vor prezenta concluziile Plenului Consiliului Naţional de Integritate", se arată în comunicatul CNI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Potrivit unui raport întocmit în 11 mai 2009, obţinut de MEDIAFAX, Comisia de evaluare a Consiliului Naţional de Integritate (CNI) propune forului să ceară Senatului demiterea preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, după ce membrii acesteia au ajuns la concluzia că a fost acţionar la două companii în timpul mandatelor de vicepreşedinte şi, ulterior, preşedinte.
Vezi aici raportul Comisiei de evaluare CNI
Comisia va solicita CNI să propună Senatului "eliberarea domnului Alexandru-Cătălin Macovei din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor". În plus, comisia de evaluare din CNI - formată din cinci membri ai forului - va propune şi depunerea unei plângeri penale pe numele lui Macovei, pentru fals în declaraţii.
"Comisia de evaluare propune CNI depunerea unei plângeri penale privind săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii de către dl. Alexandru-Cătălin Macovei, întrucât există indicii temeinice despre declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută în datele de 06.11.2007, 16.04.2008 şi 23.04.2008 unei instituţii de stat, în vederea producerii unei consecinţe juridice pentru sine, prin nedeclararea unor calităţi incompatibile cu funcţia de vicepreşedinte, respectiv de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI)", se precizează în concluziile raportului comisiei, obţinut de MEDIAFAX.
Comisia de evaluare apreciază că, "independent de finalizarea soluţionării cauzei penale, respectiv a cercetării administrative", faptul că Macovei a încălcat legislaţia privind declararea intereselor "capătă o gravitate deosebită având în vedere funcţia de demnitate publică deţinută, respectiv preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate - autoritatea administrativ autonomă având în competenţă organizarea în mod unitar şi instituţionalizat a activităţii de control al averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor publice şi a verificării conflictelor de interese, precum şi de sesizare a incompatibilităţilor".
Comisia, formată din preşedintele CNI, Nicu Marcu, Simona Maya Teodoroiu, Tiberius Tănase, Lorand Para şi Ion Cupă - a ajuns la concluzia că preşedintele ANI a încălcat legea după ce au primit de la Registrul Comerţului istoricul prezenţei lui Cătălin Macovei în societăţile comerciale "Teacher Consult SRL" şi "Macovei şi Asociaţii Consultanţă SRL".
Practic, Macovei ar fi trebuit să renunţe la orice calitate în firme, acţionar sau administrator, la momentul la care a devenit vicepreşedinte al ANI, în 5 noiembrie 2007. De la această dată, Macovei a fost fie vicepreşedinte, fie preşedinte al ANI, el ocupând simultan, pentru o zi, ambele funcţii, întrucât a fost numit preşedinte în 15 aprilie 2008 şi a demisionat din funcţia de vicepreşedinte în 16 aprilie 2009. Macovei a candidat la fotoliul de preşedinte al ANI din funcţia de vicepreşedinte, fără a demisiona din această calitate. În toate declaraţiile de interese publicate cu ocazia numirilor sale în funcţie şi a demisiei din cea de vicepreşedinte, Macovei a omis să treacă faptul că avea calitatea de acţionar sau administrator la cele două firme.
Conform datelor Registrului Comerţului, Macovei a renunţat la calitatea de asociat în firma "Teacher Consult" SRL în 5 martie 2009, deşi la cea de administrator al aceleiaşi societăţi renunţase în 1 octombrie 2007. În cea de-a doua firmă, "Macovei şi Asociaţii Consultanţă SRL", Cătălin Macovei a fost acţionar până în 20 octombrie 2008, iar administrator până în 29 septembrie în acelaşi an.
Membrii comisiei au luat act şi de faptul că Macovei a prezentat, cu ocazia audierilor în faţa membrilor, documente prin care demisiona din funcţii, care nu purtau număr şi fuseseră încheiate în faţa unui avocat, însă au considerat că adevăratul moment al demisiilor este cel la care modificarea în structura acţionariatului se înregistrează la Registrul Comerţului.
În 20 mai, surse din CNI declarau, pentru MEDIAFAX, că raportul comisiei de anchetă, constituită pentru a analiza reclamaţiile a doi foşti angajaţi ai ANI la adresa preşedintelui instituţiei, Cătălin Macovei fusese finalizat, însă documentul nu a fost însuşit de toţi membrii comisiei şi nu a putut astfel să fie prezentat plenului CNI.
"Raportul este gata, însă, din câte ştiu eu, el nu a fost încă însuşit de către toţi membrii Comisiei", declara unul dintre membrii CNI, care nu se numără printre cei cinci care compun Comisia de anchetă.
Conform procedurii, după ce raportul Comisiei în cazul celor doi şefi ai ANI va fi definitivat, el va trebui mai întâi supus analizei plenului CNI. Documentul va deveni public numai după prezentarea acestuia în faţa membrilor CNI.
Comisia de anchetă a CNI a fost constituită după ce doi foşti angajaţi ai ANI au reclamat Consiliului mai multe nereguli de care atât preşedintele instituţiei, Cătălin Macovei, cât şi secretarul general al acesteia, Horia Georgescu, s-ar face vinovaţi. CNI a decis constituirea unei comisii formate din cinci membri care să analizeze acuzaţiile foştilor lucrători ai ANI la adresa conducerii instituţiei. Pe lângă plângerile către CNI, cei doi i-au reclamat pe Georgescu şi Macovei şi altor instituţii, făcând chiar şi câteva plângeri penale.
Pe de altă parte, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac verificări privind conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, reclamată de doi foşti angajaţi ai acestei instituţii, care susţin existenţa anumitor nereguli în activitatea ANI. DNA a precizat, însă, că niciunul dintre cei doi şefi ai ANI nu are calitatea de inculpat sau învinuit.
Ei au fost reclamaţi iniţial în cadrul unei şedinţe CNI din februarie, petenţii susţinând că Macovei ar fi administrator de firme şi deci incompatibil cu funcţia de şef al ANI, precum şi faptul că Agenţia a închiriat un apartament pentru care s-ar fi plătit fictiv suma de 8.000 de euro pe lună. Secretarul general al ANI era acuzat că ar fi intervenit în activitatea inspectorilor de integritate, dar şi că nu ar îndeplini condiţiile pentru postul pe care îl ocupă.
CNI este un organism creat pentru a veghea la protejarea independenţei operaţionale a ANI. Din CNI fac parte reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, ai unor ministere, instituţii ale statului sau asociaţii ale administraţiilor locale.
Următoarea şedinţă a CNI a fost convocată pentru 10 iunie, însă sunt toate şansele ca din nou să nu fie întrunit cvormul pentru discutarea problemelor, susţin surse din Consiliu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO