Preşedintele Colegiului Medicilor despre reţeta electronică: Ministerul Sănătăţii a primit bomba în mână

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, afirmă, referitor la introducerea reţetelor electronice, că Ministerul Sănătăţii "a primit bomba în mână", ministrul Vasile Cepoi arătând că se face o analiză, iar dacă riscurile sunt reale nu se va implementa întrucât sistemul nu va funcţiona.

Urmărește
467 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Colegiului Medicilor despre reţeta electronică: Ministerul Sănătăţii a primit bomba în mână

Preşedintele Colegiului Medicilor despre reţeta electronică: Ministerul Sănătăţii a primit bomba în mână (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că el a atras atenţia, încă de anul trecut, asupra riscurilor pe care le presupune implementarea reţetelor electronice, însă fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă "a spus că dacă vor muşchii lui, se va face".

"Domnul Lucian Duţă a elaborat această strategie anul trecut, după care a lansat-o pe piaţă. Domnul Lucian Duţă se bucura de o anumită forţă, în aşa fel încât MS nu avea niciun cuvânt de spus - dacă vă aduceţi aminte, în conflictul dintre ministrul Cseke şi Lucian Duţă a câştigat Lucian Duţă, că a avut acea susţinere. În acest mod, lucrurile au mers în continuare, la schimbarea de Guvern, lucrurile erau deja demarate, anunţate. Colegiul Medicilor încă de anul trecut a atras atenţia asupra acestor riscuri, dar domnul Duţă a spus că dacă vor muşchii lui, aşa se va face. (...) Actualul minister al Sănătăţii a primit bomba în mână", a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Vasile Astărăstoae a arătat că organizaţia are o poziţie foarte clară în legătură cu acest subiect, spunând că nu crede într-o implementare rapidă a reţetei electronice, ci eventual după 1 ianuarie 2013.

"Poziţia Colegiului Medicilor este foarte clară, ne-am cam săturat să se înceapă o activitate fără să ştim din punct de vedere legal cum se desfăşoară, cât timp nu apare în Monitorul Oficial nu există cadru legal, nu-mi e opozabilă o decizie a Guvernului pe care n-o cunosc. Vrem să vedem cum a fost construit softul, în aşa fel încât să nu se aducă atingere autonomiei profesionale a medicului - din câte am înţeles, e făcut după prospectele de la firmele de medicamente şi medicul nu prescrie după prospecte. Din câte am înţeles, pentru că nu a existat nicio trasparenţă (...) Avem o reţinere că-ntr-o lună, de la 1 iunie până la 1 iulie, se poate implementa o asemenea activitate, pentru că medicii nu au fost instruiţi, multe case judeţene de asigurări de sănătate nici ele nu ştiu şi n-au fost instruite", a spus el.

Astărăstoae a subliniat că, din cei peste 13.000 de medici prescriptori, maxim 10% au fost instruiţi, şi aceia mai mult în sistemul că "s-a bifat", că softul este cunoscut, la nivelul CNAS, de trei sau patru persoane.

"O implementare rapidă, cum se doreşte, nu va fi decât o harababură în sistemul de sănătate. Este încă o dovadă că trebuie schimbat sistemul de asigurări, pentru că, profitând de monopolul pe care-l are, CNAS are o atitudine dictatorială şi o lipsă de transparenţă care ne îngrijorează. Ca o opinie personală, e necesară, dacă într-adevăr va fi reţetă electronică şi nu va fi o muncă suplimentară. Orice informatizare făcută cu cap scuteşte de o muncă inutilă, dar, dacă se va bloca de nu ştiu câte ori sistemul, dacă va trebui să scrie şi de mână, după care să se ducă la farmacie, dacă nu va exista o comunicare în timp real între medic şi farmacist şi dacă nu va exista un sistem de control a ceea ce s-a eliberat, atunci nu e altceva decât ce-i trebuie chelului: tichie de mărgăritar. Eu cred că înainte de 1 ianuarie nu poate fi implementat un asemenea sistem", a conchis Astărăstoae.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că în prezent se desfăşoară o analiză privind reţeta electronică, iar dacă riscurile sunt reale nu se va implementa, întrucât sistemul nu va funcţiona.

El a precizat că activitatea de implementare a reţetei electronice este doar la început, că nu ştie sigur dacă sunt îndeplinite toate condiţiile de implementare, urmând să discute cu echipa de la CNAS pentru a vedea eventualele probleme şi cum se pot rezolva.

"Eu nu ştiu să vă spun acum dacă riscurile pe care domnul profesor le-a menţionat sunt sau nu sunt reale. În cursul săptămânii viitoare voi evalua strategia de implementare, în ce măsură sunt acoperite aceste riscuri care, teoretic, pot să fie reale şi, dacă nu sunt acoperite, sigur că vom reveni asupra ei şi vom face să fie lucrurile corecte, implementate corect şi în cunoştinţă de cauză, de către toţi actorii implicaţi", a spus Cepoi.

El a recunoscut că relaţia dintre Ministerul Sănătăţii şi CNAS, în anii anteriori, nu era una amiabilă.

"Nu se poate implementa această aplicaţie dacă riscurile sunt reale, pentru că sistemul nu va funcţiona. Nu putem accepta ideea că e o aplicaţie nefuncţională sau sistemul e nepregătit pentru a implementa aplicaţia şi noi tot o vom implementa - că nu va merge. Răspunsurile clare la această problemă vi le voi da după ce analizez situaţia", a conchis el.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, şi şeful Clinicii de Urologie şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Ionel Sinescu, participă, la Târgu Mureş, la întâlnirea Asociaţiei Naţionale a rectorilor şi decanilor facultăţilor de învăţământ medical şi farmaceutic din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici