- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.04.2018, 13:00)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Comisiei de anchetă a SIPA: Sunt aspecte de nelegalitate în constituirea, predarea şi desfiinţarea arhivei SIPA
Preşedintele Comisiei de anchetă a SIPA, Viorel Salan, a declarat, miercuri, după şedinţa forului legislativ, că au fost constatate aspecte de nerespectare a prevederilor legale în constituirea şi acţiunile procedurale pentru predarea şi desfiinţarea arhivei SIPA.
Urmărește
101 afișări
Preşedintele Comisiei de anchetă a SIPA: Sunt aspecte de nelegalitate în constituirea, predarea şi desfiinţarea arhivei SIPA
"Au fost înaintate peste 50 de adrese către diferite instituţii ale statului pentru a clarifica aspectele legate de desfiinţarea DGPA, respectiv au fost solicitate a fi prezente în audieri peste 25 de persoane şi prezente au fost aproximativ 20 de persoane - foşti şefi ai ANP, miniştri ai Justiţiei, directori ai arhivei, directori ai comisiilor de inventariere. Sunt aspecte de nerespectare a prevederilor legale în ceea ce priveşte constituirea, dar şi activităţile procedurale pentru predarea şi desfiinţarea arhivei SIPA", a declarat Salan, miercuri, la Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Senatorul PSD a adăugat că este necesară completarea cadrului legislativ prin introducerea unor sancţiuni în cazul celor care sunt invitaţi la Comisia de anchetă şi nu se prezintă.
"Ni s-au conturat în momentul de faţă anumite riscuri şi vulnerabilităţi cu privire la funcţionarea comisiilor speciale prin neprezentarea unor persoane. Neexistând măsuri de coerciţie, am înaintat adrese către Institutul de Studii Juridice din cadrul Academiei Române şi reprezentantului nostru către UE şi ne-au prezentat o serie de concluzii. Institutul de Studii Juridice şi reprezentantul la UE au făcut un studiu pe 26 de ţări membre care evidenţiază necesitatea completării cadrului legislativ cu măsuri de coerciţie de ordin contravenţional şi penal, în situaţia neprezentării în faţa comisiilor parlamentare. Unele instituţii ale statului ne-au prezentat documente clasificate, astfel încât acestea nu pot fi făcute publice până în momentul în care emitentul îşi va da acordul pentru desecretizarea lor şi pentru includerea în raportul final care fi prezentat, până la finalul sesiunii, Birourilor permanente reunite", a completat Viorel Salan.
El a precizat, pentru agenţia de presă MEDIFAX, că pe 17 aprilie ,ora 9.30, va avea următoarea şedinţa a Comisiei de anchetă, în care vor fi audiaţi foşti membri ai forului legislativ şi ultimul director al DGPA, procurorul clujean Doru Dobocan.
În rândul obiectivelor Comisiei SIPA se numără: "stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (...), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.
Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe