- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.10.2014, 17:27)
- Andi Manciu
Preşedintele Comisiei de control al SIE: Băsescu nu putea obţine informaţii de la SIE privind ofiţerul acoperit. Nici CSAT nu poate
Preşedintele Comisiei de control al SIE, Mihăiţă Calimente, a declarat, luni, după audierea conducerii interimare a Serviciului, că preşedintele Traian Băsescu nu putea obţine informaţii privind foşti ofiţeri acoperiţi ai SIE, după cum nu poate nici CSAT să beneficieze de astfel de informaţii.
Urmărește
1126 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)
Calimente a declarat că discuţia cu reprezentanţii SIE a avut loc plecând de la articolele de lege, cu documentele în faţă, concluzia fiind că prin cererea preşedintelui Traian Băsescu nu putea fi obţinută informaţia legată de un fost ofiţer acoperit care este membru al Guvernului.
"În mod expres am întrebat dacă nu exista această hotărâre (HG 223/2013, n.r.), ar fi putut da Serviciul un alt răspuns? Mi s-a explicat că nu putea fi dat un alt răspuns. De altfel, avem şi o Hotărâre a Parlamentului, 44 din 1998, care spune care sunt şi limitele Comisiei, până la ce nivel putem obţine informaţii de la Serviciu, şi acolo există un articol care spune foarte clar că ceea ce înseamnă operaţiuni şi ceea ce înseamnă acoperirea personalului sau ofiţerilor care lucrează în Serviciu, la aceste informaţii nici Comisia nu are acces", a declarat preşedintele Comisiei de control al SIE.
El a menţionat că preşedintelui Traian Băsescu i s-a recomandat de către conducerea SIE, în urmă cu aproape un an de zile, să se adreseze Comisiei parlamentare de control, după ce şeful statului a insistat, în mai multe rânduri, să obţină informaţii privind ofiţeri ai Serviciului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
-
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
"Am văzut acea hârtie, semnată de domnul Meleşcanu, era încă la vremea respectivă director al Serviciului. Vreau să vă spun că Comisia nu a primit niciun fel de comunicare sau niciun fel de cererea din partea preşedintelui ca noi să avem o audiere a Comisiei pe această temă şi informaţiile pe care le-am obţinut au fost cele pe care probabil le-aţi obţinut şi dumneavoastră direct de la televiziune, de la domnul preşedinte", a mai declarat Calimente, menţionând că nici până în prezent nu a existat o solicitare a şefului statului.
El a menţionat că hotărârea de Guvern cu caracter militar prezentată de şeful statului nu putea face obiectul unui incident de securitate deoarece a fost abrogată prin HG 223/2013.
Preşedintele Comisiei de control al activităţii SIE a susţinut că informaţiile solicitate de preşedintele Traian Băsescu nu pot fi primite nici de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, chiar dacă ar fi solicitate.
Calimente a mai susţinut că încălcarea Constituţiei până la momentul anului 2004, când au fost introduse sancţiuni pentru magistraţii care ar fi avut alte calităţi decât cele prevăzute de lege, ar fi atras o "vină morală".
El a fost întrebat dacă o încălcare a Constituţiei este mai puţin gravă decât o încălcare a legilor. "O încălcare a legii prevede o pedeapsă. O încălcare a Constituţiei, care nu este prevăzută cu o pedeapsă, nu ştiu de cine poate fi condamnată decât moral. Pentru că în afară de faptul că în Constituţie se scria, nici măcar în legea magistraţilor nu se scria că au această interdicţie", a susţinut Calimente.
Preşedintele Comisiei a fost întrebat dacă cei din conducerea SIE au prezentat o analiză asupra legislaţiei de la acel moment în ceea ce priveşte posibilitatea ca un magistrat să fie ofiţer acoperit al SIE.
"La acea vreme posibilităţile ca un ofiţer SIE să fie magistrat cred că existau, pentru că în afară de acea interdicţie din Constituţie, nu se scria nimic concret nicăieri şi nu exista nicio pedeapsă, nici măcar în Statutul magistraţilor nu exista interdicţia care era în Constituţie", a spus Calimente.
Citește pe alephnews.ro: Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare. „Puterea” reunește membri ai armatei şi ai Gărzilor Revoluţionare islamice
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Meleşcanu: Nu am fost nici înainte de '89, nici după, ofiţer acoperit sau descoperit al unui serviciu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe