Preşedintele Comisiei juridice din Senat Robert Cazanciuc, la finalul discuţiei cu reprezentanţi MCV: Obiectivele sunt îndeplinite

Preşedintele Comisiei juridice din Senat Robert Cazanciuc a declarat, marţi, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii MCV că obiectivele stabilite sunt îndeplinite, iar omologul său de la Cameră, Eugen Nicolicea, a afirmat că în Parlament transparenţa este mai mare decât în alte ţări.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Comisiei juridice din Senat Robert Cazanciuc, la finalul discuţiei cu reprezentanţi MCV: Obiectivele sunt îndeplinite

Preşedintele Comisiei juridice din Senat Robert Cazanciuc, la finalul discuţiei cu reprezentanţi MCV: Obiectivele sunt îndeplinite

„Noi considerăm că obiectivele (stabilite la nivelul MCV-n.r.) sunt îndeplinite şi nu este doar o îndeplinire formală a acestora. Am explicat cum a fost îndeplinit fiecare obiectiv în parte (...) şi ceea ce vom face de aici încolo”, a declarat preşedintele Comisiei juridice senatoriale, Robert Cazanciuc, susţinând că există un angajament clar al Parlamentului de a sprijini sistemul judiciar.

Eugen Nicolicea a afirmat că după ce le-a citit reprezentanţilor MCV prevederile Constituţiei aceştia nu au mai avut obiecţii.

„Majoritatea acestor observaţii la care a trebuit să răspundem nu a fost nevoie decât să le explicăm pentru că măsurile nici nu mai trebuiau să fie luate. Recomandarea 10 se spunea să avem anumite măsuri în aşa fel încât imunitatea parlamentară să nu blocheze anchetele împotriva faptelor de corupţie. Evident că aici nu aveam nimic de făcut atât timp cât articolul 72, alineatul 2 din Constituţie spune că parlamentarii pot să fie trimişi în judecată şi urmăriţi penal pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu declaraţiile. După ce le-am citit din Constituţie, (reprezentanţii MCV-n.red.) nu au mai spus nimic pe subiectele acestea. Am precizat: Constituţia este obligatorie pentru toată lumea”, a spus Nicolicea.

Întrebat dacă activitatea Parlamentului va fi evaluată pozitiv în raportul MCV, Nicolicea a afirmat că din 27 de cereri au mai rămas patru, după ce situaţiile au fost „explicate corect”.

„Datorită surselor de informaţie am avut 27 de solicitări de îndeptare. În urma explicaţiilor pe care le-am oferit, din cele 27 au rămas 4, după «marţea neagră» s-au adăugat altele. Din 27 de încercări, critici la adresa Parlamentului, doar patru au mai rămas, după ce am explicat în mod corect şi au acceptat cele ce am spus”, a răspuns Nicolicea.

Întrebat când ar putea fi ridicat MCV, deputatul PSD a afirmat că se preconizează ca acest lucru să se întâmple anul viitor, măcar pentru faptul că va fi introdus pentru toate ţările un alt sistem, alt Mecanism de Cooperare şi Verificare.

Propunerile pentru modificarea legilor justiţiei nu au făcut obiectul discuţiei de la Parlament, ci a discuţiei avute la Ministerul Justiţiei a precizat Nicolicea, adăugând că legile nu au ajuns în Parlament.

Preşedintele Comisiei juridice de la Cameră a spus că Parlamentul României dă dovadă de un grad înalt de transparenţă. „Despre transparenţă se vorbeşte întotdeauna, iar în ceea ce priveşte Parlamentul României, veţi putea constata dacă îl comparaţi cu alte parlamente că există o transprenţă mult mai mare. Toate şedinţele se transmit online, se regăsesc pe site atât la comisii, cât şi la plen, pot să participe ca persoane fizice, în limita locurilor disponibile orice fel de persoană (...) Nu pot să înţeleg ce altă metodă de transparenţă mai mare doriţi”, a spus Nicolicea.

Înterbat dacă a uitat cum au fost adoptate proiectele din marţea neagră, Nicolicea a răspuns: „Dezgropaţi potcoave de cai morţi. Nu am avut subiectul 2013”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici