Preşedintele CSM: Noul Cod al Muncii ar putea duce la creşterea numărului de procese

Preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă, susţine că adoptarea noului Cod al Muncii ar putea duce la creşterea numărului de procese în instanţele din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
5 afișări

Dumbravă a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Cluj, că şi criza financiară şi schimbarea unor acte normative majore duc la creşterea accelerată a numărului cauzelor înregistrate în justiţie.

"A fost această criză economico-financiară care, în mod evident, a dus la o creştere accelerată de cauze. Ea s-a datorat convulsiilor sociale şi economice -sunt peste un milion de cauze pe reduceri salariale, de pensii, nu sunt lucruri pe care să le prevedem. Ar fi util ca atunci când se iau acte normative majore pentru societate să fie consultată înainte puterea judecătorească, pentru că pot exista sincope din graba de a face faţă crizei. Este un exemplu: noul Cod al Muncii. Conţine modificări de substanţă, Codul Muncii de dinainte de '89 se restructurează esenţial. Ar fi bine ca puterea judecătorească să cunoască dinainte acest text, pentru a i se da puterii judecătoreşti un răgaz pentru a găsi, pe chestiuni de principiu, soluţii la posibile litigii", a spus Dumbravă.

Preşedintele CSM a afirmat că puterea judecătorească ar avea nevoie de câteva luni pentru a pregăti o practică unitară în cauzele generate de noul act normativ.

"De obicei, când există criză pot apărea milioane de litigii, dar şi când se schimbă fundamental un act normativ cu altul se vor naşte situaţii tranzitorii care vor duce la posibile litigii. Puterea judecătorească trebuie să aibă capacitatea temporară de a se pregăti din timp pentru a evita o practică neunitară", a spus Dumbravă.

Preşedintele CSM a menţionat că mijloace legislative ar fi şi a dat exemplu instituţiile europene.

"Există pe rolul Parlamentului, a fost luată în discuţie instituţia numită «întrebarea preliminară»: când există la nivelul instanţelor probleme de interpretare a dreptului, suspendă cauza şi se trimite la Înalta Curte care se pronunţă şi aceasta devine obligatorie pentru toate instanţele din ţară. Noi vedem util un astfel de instrument care funcţionează la nivelul Uniunii Europene, ar fi util să îl implementăm după o dezbatere serioasă în Parlament", a spus Dumbravă.

Preşedintele CSM a adăugat că o altă soluţie ar fi "cauza pilot".

"Există cauza Atanasiu contra României, există mii de cauze pe rolul CEDO cu acelaşi tip de cauză, se spune «Stop joc!», se sesizează completul de cauze pilot şi apoi acea soluţie este obligatorie pentru toate instanţele UE. La noi ar putea fi de la Înalta Curte, sunt posibile soluţii şi propuneri pe care le avansăm public", a spus Dumbravă.

Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii marţi, 8 martie, la ora 10.00, iar parlamentarii pot depune amendamente până vineri, la ora 20.00.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că proiectul de modificare a Codului Muncii, care a fost aprobat în cursul dimineţii de Guvern, a fost deja trimis Parlamentului, în vederea angajării răspunderii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici