Preşedintele CSM: Realizarea unei practici unitare în "jungla legislativă" este foarte grea

Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a declarat vineri, la Cluj, că "realizarea unei practici unitare în jungla legislativă este foarte grea", dar strategia CSM în acest sens "începe să dea roade".

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CSM: Realizarea unei practici unitare în "jungla legislativă" este foarte grea

Preşedintele CSM: Realizarea unei practici unitare în "jungla legislativă" este foarte grea (Imagine: Mediafax Foto)

"Este foarte greu să realizezi o practică unitară în jungla legislativă. Există mai multe mecanisme ale CSM prin care încercăm să facem asta: întâlniri lunare la judecătorii şi tribunale şi trimestriale la curţi de apel şi CSM unde se centralizează problemele, se discută, se ajunge la o opinie majoritară şi apoi aceasta se comunică în teritoriu", a spus Andreieş.

O altă soluţie pentru realizarea unei practici unitare este recursul în interesul legii, dar această procedură ridică şi probleme.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, anul trecut, 47 de decizii în recursul în interesul legii. Această instituţie are un mare neajuns, ea se pronunţă după ce avem cel puţin două feluri de hotărâri, şi vine Înalta Curte şi spune «astea sunt bune». Neajunsul acestei instituţii este că o parte din hotărâri sunt proaste", a afirmat Andreieş.

În ceea ce priveşte justiţia în general, preşedintele CSM este de părere că trebuie schimbat mesajul cu privire la aceasta.

"Adresez acest mesaj presei, clasei politice şi instituţiilor statului român. Este momentul să ne schimbăm mesajul cu privire la justiţie, trebuie să transmitem încrederea în justiţie. România nu are nicio şansă fără instituţii puternice. Eu vreau să spun cu toată fermitatea că marea majoritate a magistraţilor sunt oneşti, cinstiţi şi îşi respectă codul deontologic. Când există cazuri că îşi încalcă statutul, CSM va interveni ferm. Nu mai putem accepta ca, din cauza unor greşeli individuale, să fie culpabilizat întregul sistem judiciar român", a conchis Andreieş.

Citeşte şi:

CSM: Hotărârile judecătoreşti vor fi publicate în întregime pe internet

Preşedintele CSM: Raportul CE, un veritabil semnal de alarmă pentru autorităţi

Raport CE: Viteza progreselor în reforma justiţiei nu a fost menţinută

Raport CE: DNA continuă să demonstreze un parcurs pozitiv

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici