Preşedintele Curţii de Justiţie a UE, despre abuzul în serviciu: În principiu, nu ar trebui să depindă de pagube / Lenaerts, despre proteste: E normal ca o reformă juridică să fie contestată de populaţie

Preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, a declarat luni că o infracţiune, precum cea de abuz în serviciu, nu ar trebui să depindă de valoarea prejudiciului, întrucât există fapte ce nu provoacă pagube, dar sunt considerate penale.

Urmărește
1092 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Curţii de Justiţie a UE, despre abuzul în serviciu: În principiu, nu ar trebui să depindă de pagube /  Lenaerts, despre proteste: E normal ca o reformă juridică să fie contestată de populaţie

Preşedintele Curţii de Justiţie a UE, despre abuzul în serviciu: În principiu, nu ar trebui să depindă de pagube

„Sunt mai mult sau mai puţin în temă, pot doar să spun că dacă vorbim de criminalizare, atunci principiul de bază, ce îl au în comun toate statele-membre ale UE şi UE însăşi, este ca actul ce constituie faptă penală trebuie identificat clar. Astfel, atenţia trebuie să fie pe definiţia actului de corupţie sau actul ce duce la o faptă penală - actul de a nu îndeplini îndatoririle de serviciu - actul acela ar trebui să fie definit clar. Nu ar trebui să depindă, în principiu, de dimensiunea pagubelor, pentru că poate exista o faptă penală ce nu provoacă pagube, dar este în continuare faptă penală. Astfel, criminalitatea este diferită de compensarea pagubelor ce pot sau nu să fie provocate. Şi dacă sunt provocate, pot fi de o măsură mai mare sau mai mică. Asta este, conceptual vorbind, o discuţie separată”, a declarat Preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Precizările au fost făcute la finalul întâlnirii pe care Preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, a avut-o cu preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea.

La finalul lunii octombrie, la Comisia specială privind asigurarea stabilităţii în justiţie, s-a discutat pragul valoric pentru abuzul în serviciu, Asociaţia Magistraţilor propunând suma de 19.000 de lei, echivalentul a zece salarii compensatorii.

„Acel prag care suscită foarte mare interes a fost solicitat şi în cele două decizii CCR, iar dacă va fi un prag modic, eu cred că nu va deranja pe nimeni. (...) Prag modic - mă refer chiar pornind de la propunerea pe care ne-a făcut-o Asociaţia Magistraţilor, acel prag care vizează zece salarii, undeva la 19.000. (...) E o variantă. Un prag minimal nu cred că deranjează pe nimeni. Până la acest moment cred că sunt 14-15 formule”, a spus deputatul PSD Florin Iordache, preşedintele comisiei.

Preşedintele CJUE, despre proteste: E normal ca o reformă juridică să fie contestată de populaţie

Preşedintele Curţii de Justiţie a UE, Koen Lenaerts, a declarat că este normal ca într-o societate democratică o reformă a sistemului juridic să fie contestată de populaţie. Precizările, în contextul în care mii de oameni au protestat, duminică seara, nemulţumiţi de modificarea legilor justiţiei.

„Nu este neobişnuit ca, într-un sistem democratic, reforma unui sistem juridic să fie obiectul unor discuţii contradictorii. Acesta este cazul multora dintre statele membre, dar şi în alte sisteme democratice din întreaga lume. Faptul că o reformă a sistemului juridic este contestată în parte de către populaţie este un lucru normal într-o democraţie unde oamenii pot avea opinii diferite. Judecătorii trebuie să fie asigure o justiţie neutră. (...) Cu toate acestea, procesul politic trebuie să respecte independenţa şi imparţialitatea sistemului juridic. Trebuie să respectaţi independenţa curţii. Nu am nicio îndoială că justiţia românească este independentă şi imparţială, dar reforma justiţiei trebuie să respecte întotdeauna independenţa”, a spus Preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea.

Precizările au fost făcute în contextul în care Koen Lenaerts a fost întrebat de jurnalişti cum vede reforma juridică din România.

Câteva mii de persoane s-au strâns, duminică seară, în Piaţa Victoriei din Capitală şi au plecat apoi în marş către Palatul Parlamentului, aceştia manifestând şi la sediul Ministerului Justiţiei faţă de modificările aduse proiectului legilor justiţiei. Ei au scandat ”Justiţie, nu corupţie”, ”PSD, ciuma roşie", Nu vrem să fim o naţie de hoţi” sau ”Jos Guvernul”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici