- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.04.2016, 14:31)
- Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrate: Săptămâna viitoare vom reîncepe protestele
Sindicaliştii din sănătate vor o nouă lege a sănătăţii, un statut al medicului şi o lege specială pentru salarizarea din sistemul românesc de sănătate, iar dacă negocierile vor eşua, pe 18 aprilie vor intra în grevă generală, spun sindicaliştii.
Urmărește
208 afișări
Preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrate: Săptămâna viitoare vom reîncepe protestele
Federaţia Sindicală Hipocrate cere o nouă lege a sănătăţii, salarii mai mari pentru medici şi dacă este nevoie, chiar o lege a salarizării pentru medici. Totodată, sindicaliştii cer elaborarea unui statut al medicilor.
Marţi, reprezentanţii sindicatelor au prezentat revendeicările lor în şedinţa Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaţilor. În continuare ei ameninţă cu grevă generală în sistem, începând de săptămâna viitoare.
Preşedintele Federaţiei Hipocrate, Ion Cotojman, a vorbit şi despre proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizările bugetarilor, care i-a scandalizat pe medici, şi care prevede, printre altele, că salariile medicilor primari vor fi între 2.832 şi 3.526 de lei, în timp ce pentru medicii stagiari indemnizaţiile vor fi cuprinse între 1.479 şi 1.842 de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
„A apărut un proiect de OUG privind salarizarea personalului bugetar cu care noi cel puţin, Federaţia Hipocrate, nu putem fi de acord, îl respingem categoric, vom face asta oficial în faţa autorităţilor. Mai departe, la solicitarea salariaţilor pe care îi reprezentăm, săptămâna viitoare vom începe din nou protestele. Nu le-am suspendat, doar le-am amânat pentru săptămâna aceasta ţinând cont de faptul că am fost invitaţi la Comisia de Sănătate de la Camera Deputaţilor pentru prezentarea revendicărilor noastre şi pentru pentru a găsi soluţiile adecvate pentru rezolvarea problemelor nu numai a personalului din sistem, ci şi ale pacienţilor noştri", a declarat Cotojman.
Totodată, acesta susţine că proiectul de OUG nu este bazat pe principiul muncii egale, salariu egal şi că "se menţin în continuare discriminările salariale pe acelaşi palier".
"Mai mult, sporurile pentru condiţii deosebite specifice sistemului de sănătate românesc nu sunt acordate nici prin acest proiect la salariile actuale, se păstrează cuantumul lor la un salariu din 2009. Mai mult, un proiect de OUG care poate deveni OUG nu poate abroga o lege, respectiv legea 284, care este legea salarizării unitare şi care este care are principii corecte de salarizare aplicând coeficienţi de ierarhizare în funcţie de pregătire profesională, de studii şi de vechimea în muncă. Asta am solicitat şi vom solicita în continuare şi dacă nu se poate, vom solicita o lege specială pentru salarizarea din sistemul de sănătate românesc. Sperăm că cineva va lua atitudine pentru salarizarea sistemului”, a mai declarat Cotojman.
La rândul său, Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, a spus în şedinţa Comisiei, că în sistemul de Sănătate din România există în momentul de faţă trei mari probleme.
„Este vorba de subfinanţare, corupţia mare şi mică şi politizarea sistemului. Datoria dumneavoastră este să faceţi legi şi în sensul ăsta e necesară o nouă lege a sănătăţii. Actualmente, legea are 147 de OUG-uri şi alte prevederi adiţionale care îi schimbă sensul iniţial. De asemenea, ar trebui elaborat şi un statut al medicului”, a spus Tănase.
Preşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, Corneliu Florin-Buicu, i-a dat dreptate şi a spus că au fost în jur de 1.300 de modificări a legii, cel mai mare număr de modificări la un articol fiind de cinci.
„Este adevărat, o parte din aceste modificări sunt introduse pe parcurs datorită unor prevederi europene care au trebuit adoptate în legislaţia naţională. Aveţi perfectă dreptate legat de o nouă lege a sănătăţii. Constatăm că e foarte greu să modifici articole din actuala lege pentru că tot parcursul legislativ al acesteia este foarte lung”, a spus Buicu.
El a adăugat că din cauza aceasta, dacă ar fi să introducă o prevedere legislativă în legea sănătăţii, i-ar luat probabil până la 1 ianuarie 2017 să intre în vigoare.
Citeşte şi: Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea va fi retras. Consilierul ministrului Muncii: Ministrul va depunde mandatul dacă nu se va ţine cont de părerea sa
Citeşte şi: CEDO: Statul român trebuie să plătească despăgubiri pentru 45 de familii ale victimelor Revoluţiei
Citeşte şi: Sindicaliştii din sănătate se întâlnesc, miercuri, cu ministul Patriciu Achimaş - Cadariu -surse
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina