- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.12.2012, 17:00)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele FSLI: Nu ne-am făcut iluzii că Guvernul va da 6% din PIB pentru Educaţie. Măcar 5% tot ar fi bine
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că sindicaliştii nu şi-au făcut iluzii că Guvernul va aplica în 2013 Legea educaţiei în ce priveşte alocarea a 6% din PIB, precizând că "măcar 4,5 sau 5% din PIB tot ar fi bine".
Urmărește
183 afișări
Preşedintele FSLI: Nu ne-am făcut iluzii că Guvernul va da 6% din PIB pentru Educaţie. Măcar 5% tot ar fi bine (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
"Va fi o incertitudine pentru că nici nu ştim care este viziunea Guvernului şi cât poate să aloce. Măcar 4,5 sau 5 la sută din PIB şi tot ar fi bine. Nici nu ne-am făcut iluzii că ar aloca 6% din PIB. În ultimii ani, politicienii nu au mai fost preocupaţi să se gândească la viitorul acestei ţări. Spun asta cu regret, dar constat că nici actualii politicieni nu îndeplinesc aceste condiţii. Dacă cineva nu se va trezi să aplice legea, va fi dificil. Procentul mediu aplicat de UE pentru educaţie este de 5,3% din PIB, dar multe ţări au aplicat procente mult mai mari. Când spui «performare în învăţământ», spui «performarea economie»", a spus Simion Hancescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În opinia liderului FSLI, angajaţii din învăţământ nu vor primi vestea cu bucurie, deoarece se amână şi mai mult "dorita reformare".
"Nu ştiu până când. De 20 de ani aşteptăm minuni, dar nu mai vin", a mai spus Simion Hancescu.
Preşedintele FSLI a precizat că este prematur să se vorbească de proteste, dar nu crede - având în vedere că în ultimii ani oamenii au ales să "protesteze în tăcere" - că acest lucru se va întâmpla.
Guvernul va amâna din nou, până în 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanţarea sistemului educaţional cu minimum 6% din PIB, o cotă de finanţare care nu a fost niciodată alocată sistemului de învăţământ de la impunerea prin Legea educaţiei a acestei măsuri.
Legea educaţiei naţionale, aprobată la începutul anului 2011, prevede că pentru finanţarea educaţiei naţionale este alocat alocă anual, din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale, minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. Suplimentar, unităţile şi instituţiile de învăţământ pot obţine şi utiliza autonom venituri proprii.
Aceeaşi lege stabileşte că, pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, este alocat anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.
Legea a fost adoptată în ianuarie 2011, dar cu un termen de graţie de un an, până la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul să asigure educaţiei această cotă de finanţare.
Termenul pentru aplicarea acestei măsuri a fost amânat însă de Guvernul Boc, de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, cu argumentul că această cotă de finanţare impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei în anii 2012 şi 2013. În strategia fiscal-bugetară a Guvernului Boc se arăta de altfel că acest termen va fi amânat până în 2014.
La acel moment, vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, actual ministru al Educaţiei, a declarat că decizia Guvernului de a amâna până în 2014 alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie este ilegală şi va degrada până la colaps învăţământul.
Ea afirma că amânarea aplicării cu doi ani a Legii educaţiei, care prevede obligativitatea alocării a şase procente din PIB pentru Educaţie, va face ca subfinanţarea învăţământului să devină critică.
O decizie similară este luată însă în calcul acum şi de Guvernul Ponta, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor şi care prevede că acest termen va fi din nou amânat, de această dată până la 1 ianuarie 2014.
Guvernul nu a prezentat încă proiectul de buget pentru anul viitor.
Surse oficiale au declarat că proiectul de ordonanţă a fost aprobat în această formă în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Anul trecut, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a trimis un memoriu comisarului european Androulla Vassiliou în care arăta că Guvernul încalcă prevederile Legii educaţiei privind cota de finanţare destinată acestui domeniu.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe