- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.03.2015, 18:35)
- Andrei Dumitrescu
Preşedintele Fundaţiei Evaluare în Educaţie, arestat în dosarul de delapidare
Preşedintele Fundaţiei Evaluare în Educaţie, Ionuţ Dumitru, a fost arestat, vineri, în dosarul în care este acuzat că îşi însuşea taxele de la elevii care participau la concursuri şcolare, prejudiciul produs prin delapidare şi evaziune fiind de peste nouă milioane de lei.
Urmărește
1851 afișări
Preşedintele Fundaţiei Evaluare în Educaţie, arestat (Imagine: Shutterstock)
Ionuţ Dumitru a fost arestat în baza unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Hotărârea în cazul preşedintelui Fundaţiei Evaluare în Educaţie nu este definitivă. El poate contesta măsura la Curtea de Apel Bucureşti.
Ionuţ Dumitru a fost reţinut alături de directorul executiv al funaţiei Gabriela Epuraş şi de Cătălin Oprea, un cumnat al lui Dumitru. În cazul lui Epuraş şi al lui Oprea, anchetatorii au decis ca ei să fie cercetaţi sub control judiciar.
Poliţiştii şi procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au audiat 29 de persoane, după ce au făcut, joi, 19 percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, în dosarul în care este vizată fundaţia care organizează concursul şcolar "Evaluare în educaţie".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Mii de protestatari au perturbat congresul partidului de extremă dreaptă din Germania
-
IPJ Mureş anunţă că s-a sesizat din oficiu după neregulile semnalate în centre de copii
-
Marina SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană, ca punct logistic pentru operaţiunile din zona arctică unde patrulează submarinele ruseşti
"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că în perioada 2008-2013 suspecţii, în calitate de reprezentanţi ai unei fundaţii având ca obiect de activitate organizarea unor concursuri şcolare, şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reţinut şi vărsat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi au înregistrat în contabilitatea fundaţiei cheltuieli fictive", potrivit Poliţiei Capitalei.
Anchetatorii suspectează că prejudiciul produs de reprezentanţii fundaţiei în urma infracţiunii de delapidare se ridică la aproximativ 7,6 milioane de lei. De asemenea, prin ascunderea sursei impozabile şi înregistrarea achiziţiilor fictive s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1,7 milioane de lei.
Preşedintele Fundaţiei Evaluare în Educaţie şi-ar fi plătit soţia, fratele, nepoata, cumnaţii şi verii cu sute de milioane de lei, folosind contracte fictive de drepturi de autor, deşi unii dintre ei nu aveau nici măcar liceul terminat, banii provenind din taxele achitate de elevi pentru concursuri.
"Deşi se obliga să asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundaţia a perceput o taxă de participare de 20 lei pentru fiecare copil, pentru fiecare disciplină şi etapă a concursului şi a obţinut venituri în sumă totală de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale", se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), care a făcut sesizarea în urma căreia a fost deschis dosarul de cercetare.
Citeşte şi:
Percheziţii într-un dosar vizând fundaţia care organizează concursul şcolar "Evaluare în educaţie". Preşedintele fundaţiei a plătit ilegal salarii rudelor din bani de la examinări
Conform inspectorilor antifraudă, preşedintele fundaţiei vira banii inclusiv din contul bancar personal şi înregistra în evidenţele contabile contracte fictive pentru servicii de consultanţă încheiate cu diverse firme administrate chiar de către membrii Consiliului director al fundaţiei.
Profesorii angajaţi pentru elaborarea subiectelor pentru concursurile şcolare erau plătiţi cu sume care nu depăşeau 2.000 de lei, în timp ce soţia, fratele, cumnaţii, o nepoată şi verii preşedintelui fundaţiei încasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, pe baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor.
În acest sens, reprezentanţii DGAF au descoperit că un absolvent de numai 11 clase, având calificare de "lăcătuş reparaţii locomotive", a încasat suma netă de 107.000 lei pentru că ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematică, clasa a XII-a.
La concursul "Evaluare în educaţie", organizat de fundaţia cu acelaşi nume, pot participa elevii din clasele I-VIII, precum şi cei ai clasei pregătitoare, fiind organizat pentru disciplinele Limba română, Matematică, Engleză, Fizică şi Informatică.
Concursurile "Evaluare în educaţie" au fost scoase de pe lista avizată de Ministerul Educaţiei la începutul anului 2013, însă acestea au fost organizate în continuare în şcoli, pentru fiecare probă taxa de participare plătită de elevi fiind de câte 20 de lei. Fundaţia "Evaluare în Educaţie" a primit totuşi un acord scris din partea ministerului, însă fundaţia nu a fost inclusă pe lista concursurilor avizate.
Citește pe alephnews.ro: Cea mai strălucitoare cometă a secolului apare pe cer luni. Cel mai bun moment pentru a vedea cometa C/2024 G3
Citește pe www.zf.ro: Cine sunt cei care nu vor avea niciodată o problemă în a găsi un loc de muncă în ciuda incertitudinilor şi crizelor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FT: Donald Trump și-a revizuit promisiunea de campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Miracol după incendiile din Malibu, California! Singurele lucruri care nu au ars: „Dumnezeu există”
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe