Preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania este urmărit penal pentru că ar fi instigat la confecţionarea de dispozitive explozive în Secuime

Procurorii DIICOT au efectuat, marţi, percheziţii la locuinţa din Târgu Secuiesc a lui Szőcs Zoltán, preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania. Szőcs este urmărit penal după ce i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive, unul dintre acestea urmând să fie detonat în judeţul Covasna, de Ziua Naţională a României

Urmărește
6310 afișări
Imaginea articolului Preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania este urmărit penal pentru că ar fi instigat la confecţionarea de dispozitive explozive în Secuime

Preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania este urmărit penal pentru că ar fi instigat la confecţionarea de dispozitive explozive în Secuime (Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

UPDATE: 20.28: DIICOT:Szőcs Zoltán ar fi instigat membrii organizaţiei la confecţionarea de dispozitive explozive

Preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán, este urmărit penal după ce i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive, unul dintre acestea urmând să fie detonat în judeţul Covasna, de Ziua Naţională a României, arată DIICOT.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi seară, de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus, în 22 decembrie 2015, extinderea cercetărilor, începerea şi continuarea urmăririi penale faţă de suspectul S. Z. pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, prev.de art.47 Cod penal cu referire la art. 397 alin. 2 Cod penal, şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive prev. de art. 47 Cod penal cu referire la art. 346 alin. 3 Cod penal săvârşită în condiţiile art.32 alin.1 lit."o" din Legea nr.535/2004 - privind prevenirea şi combaterea terorismului.

În acest caz, "există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă «Mişcarea de Tineret 64 de Comitate» - HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului «Ţinut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», în calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetăţenii români a Zilei Naţionale de 1 Decembrie, inculpatul Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formaţiuni naţionalist-extremiste concluzionând: «Facem»".

Sursa citată arată că, fiind un promotor al sloganului "Ţinutul Secuiesc nu e România!" şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM, "trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate", în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, în 10 octombrie 2015, Szőcs Zoltán le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

În 13 octombrie, el a părăsit România, revenind în ţară în 20 decembrie 2015.

"Ulterior acestui moment, suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului Beke Istvan Attila şi a celorlalţi participanţi la şedinţa din data de 10.10.2015 în vederea adoptării unei poziţii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării inculpatului Beke Istvan Attila", arată DIICOT.

Conform sursei citate, marţi procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut patru percheziţii la domiciliul şi reşedintele lui Szőcs, acesta urmând să fie dus în vederea audierii la sediul DIICOT - Structura Centrală.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Szőcs Zoltán a fost ridicat de anchetatori de la locuinţa primarului comunei Breţcu, judeţul Covasna, fiica acestuia fiind concubina şefului "Mişcării de Tineret 64 de Comitate".

Acţiunea a fost desfăşurată împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, iar sprijinul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.

Potrivit informaţiilor postate pe pagina de Facebook a organizaţiei "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania (HVIM), la locuinţa preşedintelui organizaţiei, Szőcs Zoltán, au loc percheziţii. Acesta urmează să fie dus la Bucureşti pentru audieri.

"Dreptatea e de partea noastră în continuare, pot să încerce orice! Coloana vertebrală a secuiului nu poate fi ruptă!", susţin reprezentanţii organizaţiei.

Conform sursei citate, acţiunea are loc la Târgu Secuiesc, în timp ce Szőcs Zoltán se afla la logodnica sa, într-un sat, de unde a fost luat de anchetatori şi dus la locuinţa sa, pentru percheziţii.

Aceeaşi sursă menţionează că din locuinţa lui Szőcs au fost ridicate cărţi scrise de Wass Albert şi simboluri naţionale maghiare şi că el va fi dus la Bucureşti. Reprezentanţii organizaţiei susţin că avocatului acestuia nu i s-a permis să participe la audieri, dar în cele din urmă, anchetatorii au acceptat prezenţa apărătorului.

De asemenea, percheziţii au loc şi la locuinţa bunicii lui Szőcs.

Cetăţeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv în 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) care a decis arestarea lui Beke Istvan îşi motiva decizia din 1 decembrie prin aceea că "infracţiunile de natura celor pentru care există probe în speţă afectează viaţa paşnică şi siguranţa cetăţenilor, creând un puternic impact psihologic asupra acestora, mai ales în actualul context european, marcat nu de mult timp de tragicele atentate teroriste de la Paris, Franţa".

Magistratul mai nota că gradul de pericol social deosebit de ridicat al infracţiunilor pentru care este cercetat inculpatul rezultă nu numai din limitele de pedeapsă stabilite de legiuitor (10 - 20 de ani închisoare, reduse la jumătate ca urmare a reţinerii tentativei).

"Urmează a se avea în vedere gravitatea deosebită a faptelor pentru care este cercetat inculpatul, prin prisma modului şi circumstanţelor de săvârşire a pretinselor infracţiuni, procurându-se mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat ce urma să fie detonat în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie pentru a se crea o stare de panică în rândul populaţiei, urmărindu-se realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă Mişcarea de Tineret 64 de Comitate HVIM Ungaria le promovează în Transilvania, în scopul realizării dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat într-o anumită zonă a României, precum şi complexitatea planului infracţional, urmarea produsă şi contribuţia mai multor persoane la săvârşirea faptelor de natură a înlesni atingerea scopului activităţii infracţionale", se mai arăta în documentul citat.

Curtea mai arată că, raportat la vârsta lui Beke şi gradul de instrucţie, acesta "ar fi trebuit să conştientizeze urmările unui comportament antisocial de o gravitate deosebită, prin adoptarea unei conduite corespunzătoare, de conformare şi respect al normelor legale".

Procurorii DIICOT l-au reţinut, pe 1 decembrie, la ora 4.00, pe Beke Istvan Attila, iar în aceeaşi zi au solicitat instanţei arestarea preventivă a acestuia. Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au găsit la percheziţiile făcute în imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT au făcut, în noaptea dinaintea zilei de 1 Decembrie, mai multe percheziţii care au început ca un control de verificare pe articole pirotehnice, pentru a preveni incidente ce s-ar fi putut produce la manifestările organizate de Ziua Naţională a României.

Anchetatorii îi monitorizau însă din octombrie pe Beke Istvan Attila şi pe alte persoane acuzate că i-ar fi complici.

Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare, că în 10 octombrie, în judeţul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

În timpul întâlnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, iar apoi acesta să îl amplaseze într-un coş de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.

Beke Istvan a declarat în faţa procurorilor DIICOT că discuţiile interceptate de SRI în care se plănuia confecţionarea unui dispozitiv exploziv improvizat şi detonarea în public, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc, sunt ”prostii” şi că nu intenţiona să facă aşa ceva, potrivit referatului.

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Gruparea a respins, pe 1 decembrie, acuzaţiile anchetatorilor români conform cărora Beke Istvan ar fi încercat să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc, pe parcursul manifestărilor de Ziua Naţională a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici