Iniţial, Ministerul Educaţiei a anunţat că dezbaterile publice vor dura numai două săptămâni, fapt care a stârnit mai multe valuri de nemulţumiri, întrucât discuţiile pe marginea actelor normative durează, potrivi legii o lună, după cum au sesizat sindicatele din învăţământ.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a spus însă că este vorba de un act normativ vechi şi nu unul nou, necunoscut, astfel că a rămas ferm cu privire la termenul de două săptămâni.
Totuşi, în 29 martie, când a avut loc dezbaterea la Palatul Parlamentului, preşedintele Comisiei prezidenţiale de învăţământ, Mircea Miclea, a susţinut şi el prelungirea dezbaterilor cu două săptămâni, mai ales că urma perioada sărbătorilor de Paşte.
Sarcina MECTS faţă de Legea educaţiei a fost de a propune o viziune coerentă în domeniul învăţământului, a spus ministrul Daniel Funeriu. El s-a declarat „mulţumit de dinamica dezbaterilor”, precizând totuşi că i-ar fi plăcut ca şi partidele politice să se fi implicat mai mult.
„A fost una dintre cele mai dezbătute legi, am avut dreptul chiar şi la o moţiune care, în mod bizar, ataca o lege care era în dezbatere”, a susţinut Funeriu.
Principalele modificări propuse prin proiectul de lege vizează introducerea obligativităţii învăţământului până la vârsta de 16 ani şi a claselor pregătitoare, dar şi introducerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial.