Preşedintele PMP: Este foarte grav faptul că statul român tratează ziua de 23 august cu neglijenţă şi nepăsare

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat joi că este regretabil faptul că statului român a tratat cu neglijenţă ziua de 23 august, când în anul 1939 Basarabia şi Bucovina au fost luate de URSS, acesta susţinând că trebuiau organizate o serie de evenimente în acest sens.

Urmărește
576 afișări
Imaginea articolului Preşedintele PMP: Este foarte grav faptul că statul român tratează ziua de 23 august cu neglijenţă şi nepăsare

Preşedintele PMP,: Este foarte grav că statul român tratează ziua de 23 august cu neglijenţă şi nepăsare

„Regretăm că astăzi (joi - n.r.), într-o zi de 23 august când, statul român, în instituţiile sale de specialitate, trebuia să organizeze o serie de evenimente prin care să pună în evidenţă un fapt extrem de grav care s-a întâmplat pe 23 august 1939, când printr-o înţelegere criminală, Hitler şi Stalin s-au înţeles, de fapt, să rupă o parte din teritoriul naţional al României, o înţelegere care rămâne şi astăzi în vigoare, deşi oficial pe plan mondial atât Hitler cât şi Stalin sunt consideraţi doi criminali. Pentru noi, ca partid care îşi propune în mod solemn să ducă acest steag al reîntregirii mai departe, suntem singurul partid din România care are în programul său politic printre principalele obiective reunirea Republicii Moldova cu România, aducerea Basarabiei acasă, considerăm că este un lucru foarte grav faptul că instituţiile statului român tratează cu o asemenea neglijenţă şi nepăsare o zi despre care ar fi trebuit să vorbim mai mult”, a afrimat joi liderul PMP, Eugen Tomac, în Cluj, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a adăugat că Basarabia, teritoriul luat în 1939, poate fi readus în România printr-o asumare politică, Republica Moldova având în prezent peste un milion de cetăţeni români.

„Vom milita în continuare pentru atingerea acestui obiectiv, de altfel cred că există o realitate pe care nu cred că o mai poate nega nimeni: în Republica Moldova, avem astăzi peste un milion de cetăţeni români, sunt convins că acest proces de reromânizare a unui teritoriu luat printr-o înţelegere criminală dintre Hitler şi Stalin, poate fi readus înapoi doar printr-o asumare politică”, a precizat Eugen Tomac.

În anul 1939, s-a semnat, la Moscova, Tratatul de neagresiune germano-sovietic, Pactul Ribbentrop-Molotov, care, într-un protocol adiţional secret, prevedea împărţirea sferelor de influenţă în Europa de Est. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, România a fost obligată să cedeze URSS, în 1940, Basarabia şi Bucovina de Nord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici