Preşedintele regiunii Schwaben: Situaţia din Ucraina ne aruncă înapoi în procesul de dezvoltare

Preşedintele regiunii germane Schwaben, Jurgen Reichert, a declarat, marţi, la Suceava, că situaţia din Ucraina aruncă Europa înapoi "în procesul de dezvoltare", el anunţând că va merge, miercuri, la Cernăuţi, pentru a afla opinia oficialităţilor şi a oamenilor despre criza din ţara lor.

Urmărește
624 afișări
Imaginea articolului Preşedintele regiunii Schwaben: Situaţia din Ucraina ne aruncă înapoi în procesul de dezvoltare

Preşedintele regiunii Schwaben: Situaţia din Ucraina ne aruncă înapoi în procesul de dezvoltare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jurgen Reichert va merge la Cernăuţi ca reprezentant al regiunii Schwaben care are un parteneriat cu Suceava şi Cernăuţi, semnat în urmă cu 17 ani şi care se derulează în continuare în domenii sociale, culturale, educaţie sau de administraţie.

Preşedintele regiunii germane a declarat, într-o conferinţă de presă, că aceste cooperări regionale reprezintă fundamentul pentru Europa comună.

Reichert a mai arătat că astfel de colaborări regionale sunt foarte importante, dând ca exemplu relaţiile franco-germane care s-au normalizat după realizarea unor cooperări între regiuni din cele două ţări.

"Situaţia din Ucraina este dificilă, dar şi noi avem obligaţia şi dorinţa de a sprijini pozitiv aceste schimbări şi să contribuim să se realizeze această dorinţă a ucrainenilor", a spus Reichert.

El a menţionat că ucrainenii au multe greutăţi în procesul de transformare.

"Când voi fi la Cernăuţi, voi transmite partenerului ucrainean cât de mare este interesul nostru, al regiunilor partenere, într-o anumită stabilitate politică a Ucrainei", a mai spus preşedintele regiunii Schwaben.

El a subliniat că va avea discuţii cu autorităţile din regiune privind poziţia acestora despre situaţia din ţară, dar că aşteptarea sa personală este să afle ce gândesc oamenii de pe stradă despre această criză.

"Vreau să aflu cum gândesc oamenii. Cunosc mulţi oameni la Cernăuţi cu care mă şi întâlnesc, cu care voi sta de vorbă şi asta mă interesează. Au ei altă părere decât o avem noi despre această mişcare? Mă interesează şi părerea oamenilor de pe stradă, cum văd ei situaţia ţării lor. Eu nu vin să dau sfaturi, ci poate o anumită motivaţie pentru unii oameni cu care mă întâlnesc, de a contribui la o dezvoltare paşnică şi la o soluţie paşnică a problemelor", a spus preşedintele regiunii germane.

Jurgen Reichert a mai declarat că nu crede că situaţia din Ucraina este periculoasă în sensul de a se produce incidente mai mari, dar că această criză trebuie să îngrijoreze.

"Ceea ce se întâmplă în Ucraina ne aruncă înapoi într-un anumit proces de dezvoltare. Îmi aduc aminte de situaţii pe care noi credeam că le-am depăşit între timp, dar iată că ne-au regăsit situaţiile pe care noi am crezut depăşite. E o temă care trebuie să ne preocupe. Credeam că suntem pe un drum bun, democratic, dar acum vedem că suntem aruncaţi înapoi", a spus preşedintele regiunii Schwaben care a subliniat că trebuie să se analizeze de ce s-a ajuns în această situaţie.

El crede însă că această criză în sine ar putea fi o şansă pentru dezvoltare în continuare.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că Germania şi România au avut poziţii clare privind situaţia din Ucraina, iar ceea ce fac regiunea Schwaben şi judeţul Suceava la nivel regional, în cadrul parteneriatului comun cu regiunea Cernăuţi, ajută pentru o politică de bunăstare şi bună cooperarea europeană.

Regiunea Schwaben, judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi au încheiat în mai 1997 un protocol de colaborare, iar ulterior colaborarea s-a extins şi cu regiunea franceză Mayenne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici