- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Sindicatului "Pro Lex": Nu există obligativitatea testării periodice a poliţiştilor români
Legea nu prevede obligativitatea testării psihologice periodic, iar unii poliţişti sunt trimişi la testare după ce ies din tura de noapte, deşi ei ar trebui să fie odihniţi, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu.
Vasile Lincu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Liderul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a spus că fiecare poliţist este testat psihologic la angajare şi tot atunci o echipă din unitatea în care acesta urmează să fie angajat face verificări la domiciliu şi la fostul loc de muncă pentru a stabili cum se comportă în societate.
Testarea psihologică mai este obligatorie atunci când angajatul schimbă arma, când participă la concursuri, când şeful direct solicită acest lucru şi când revine din misiuni, a precizat Lincu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
"Testarea ar trebui făcută în condiţii normale, când angajatul este odihnit şi relaxat. Uneori, astfel de testări se dau cu oameni care ies din tura de noapte", a declarat preşedintele "Pro Lex", Vasile Lincu.
El a mai precizat că testul psihologic este similar celui pentru examenul auto şi pot exista diferenţe în funcţie de postul pe care urmează să-l ocupe cel testat.
Lincu a mai spus că, în toată lumea, poliţiştii sunt predispuşi către acte de violenţă domestică, în Statele Unite ale Americii situaţia fiind chiar îngrijorătoare.
În opinia lui Vasile Lincu, psihologul ar putea fi foarte util, însă în România rolul unui astfel de specialist este greşit înţeles, iar oamenii se feresc.
"La noi nu se înţelege asta şi ajunge să fie o teamă să mergi la psiholog. Chiar anumiţi psihologi au stricat această stare de normalitate pentru că au executat nişte ordine ale şefilor. Ei ar trebui să fie independenţi, dar au fost cazuri în care şefii au trimis pe cineva la testare şi au vorbit cu psihologul că nu trebuie să primească avizul pentru a avea armament, şi atunci oamenii nu au încredere în psihologi", a mai spus liderul "Pro Lex".
Ministrul de Interne a declarat în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, că în urma verificărilor dispuse au apărut deja semne de întrebare privind 52 de angajaţi care deţin arme letale şi care sunt în analiza Direcţiei medicale pentru că au avut probleme de natură psihologică.
Ministrul Gabriel Berca a spus că în cazul lui Gheorghe Vlădan problema nu este faptul că avea permis de port-armă, ci că Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) nu a avut o activitate de cunoaştere a comportamentului acestuia.
"Nu este o problemă dacă ai permis de port-armă şi mergi la vânătoare. Avem nevoie de oameni în sistem pe care să ne bazăm din toate punctele de vedere, adică oameni cu integritate în familie, oameni care nu au deviaţii de comportament", a spus ministrul.
Gabriel Berca a reafirmat că a dispus ca, la nivelul ministerului, toţi cei care deţin arme letale să fie verificaţi.
"Avem vreo 52 de cazuri cu semne de întrebare. În momentul în care vom avea toate aceste date, vom vedea câţi astfel de oameni, potenţiali infractori sau potenţiali oameni care pot să le creeze probleme cetăţenilor, avem şi vom vedea ce vom face. Avem deocamdată 52 de oameni, nu care au un comportament deviant, ci care au avut probleme de natură psihologică şi care în acest moment sunt în analiza Direcţiei medicale, şi pentru care vom lua măsurile de urgenţă", a spus ministrul Gabriel Berca.
Întrebat dacă celor 52 de persoane le-au fost retrase armele, Berca a răspuns: "După ştiinţa mea şi dispoziţiile mele, nu mai au arme. Eu sper ca acest lucru chiar să se întâmple, şi verificările sunt permanente".
Ministrul de Interne a precizat că în acest moment se discută de o problemă care nu a fost analizată foarte mulţi ani şi este bine ca această analiză să fie făcută cu seriozitate şi rigurozitate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO