Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila: Alimentele care au îmbolnăvit bebeluşii „s-au consumat, au dispărut”

Alimentele care i-au îmbolnăvit pe bebeluşii din Argeş „s-au consumat, au dispărut” a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, în urma comunicării de către Institutul Cantacuzino a rezultatelor privind analizele făcute în acest caz.

Urmărește
2723 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila: Alimentele care au îmbolnăvit bebeluşii „s-au consumat, au dispărut”

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila: Alimentele care au îmbolnăvit bebeluşii „s-au consumat, au dispărut”

Autorităţile nu reuşesc să dea de urmă cauzei exacte a îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, după ce Institutul Cantacuzino a comunicat rezultatele analizelor făcute în cazul copiilor din Argeş, Sibiu şi Bacău, îmbolnăviţi cu E.Coli, stabilind că profilul genetic al tulpinilor de E.Coli izolate de la pacienţi, din brânza de la Brădet şi din carnea de pui nu sunt identice.

Întrebat dacă anchetatorii mai pot depista sursa exactă a îmbolnăvirii bebeluşilor, Alexandru Rafila a spus că acele alimente „s-au consumat, au dispărut”.

„Nu s-a eliminat pista asta, oricum bebeluşii se îmbolnăviseră înainte să se pună lotul acela în vânzare. De la început, nu se pune problema aşa, E.Coli e de multe feluri, problema e că într-un aliment nu trebuie să se găsească un astfel de organism”, a mai spus Rafila.

Institutul Cantacuzino a anunţat miercuri că au fost prelevate trei tulpini umane, obţinute de la trei copii din Argeş, Sibiu şi Bacău, diagnosticaţi cu infecţie cu E.Coli tip VTEC O26, la care s-au adăugat şase tulpini de E.Coli O26 prelevate dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) şi din carne de pui (patru tulpini).

"Tulpinile de la copii sunt diferite între ele (confirmând aşteptările întrucât nu erau indicaţii de înrudire epidemiologică a cazurilor respective) şi diferite de cele din brânză şi carne (din nou confirmând, întrucât nu existau date epidemiologice sugestive că aceste alimente ar fi fost consumate de vreunul dintre copii)", se arată într-un comunicat de presă transmis de Institutul Cantacuzino.

Rezultatele vor fi transmise specialiştilor străini care au fost în luna februarie în România pentru a ajuta investigaţia epidemiologică.

În momentul de faţă, în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” din Bucureşti mai sunt internaţi trei copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic (SHU), potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

„Toţi cei trei copii sunt internaţi în secţia de nefrologie, acolo unde primesc tratament de specialitate. Doar unul dintre aceştia mai este supus procedurilor de dializă peritoneală (este vorba despre copilul din Mioveni). Copiii au o stare bună de sănătate cu evoluţie favorabilă”, se arată în sursa citată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici