- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.12.2018, 19:03)
- Maria Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele spune că „România educată” nu este programul lui electoral. Urmează consultări cu politicienii
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Palatul Cotroceni, că proiectul "România educată" nu este programul său electoral şi că va începe consultările şi discuţiile cu partidele politice şi cu guvernanţi despre a discutat despre viitorul sistemului de educaţie românesc.
Urmărește
320 afișări
Preşedintele spune că „România educată” nu este programul lui electoral. Urmează consultări cu politicienii (Sursa: Mediafax Foto)
„Astăzi lansăm un pachet complet în dezbatere, un pachet care conţine şi o viziune, şi strategie, şi direcţii de acţiune pe şapte teme pe care le-am găsit prioritare pentru educaţia din România, având în vedere orizontul 2030. Deci, nu vorbim de o modificare rapidă pentru următorul an. Ne dorim un sistem care funcţionează în perspectivă, un sistem stabil, sustenabil, performant. După care se pune întrebarea: bun şi, ce urmează? Urmează minimum trei luni de dezbatere publică, consultări, discuţii - cu partide, cu politicieni, cu comisii parlamentare şi cu guvernanţi, foşti miniştri, persoane interesate, sindicate, reprezentanţii şcolilor, elevilor, studenţilor, profesorilor, şi, în final, vom şti ce vrem cu România. Daţi-mi voie acum, în deschidere, să mulţumesc tuturor participanţilor din fazele de până acum. Au fost mulţi, aţi fost mulţi. Vă rog să rămâneţi mulţi, rămâneţi conectaţi, rămâneţi implicaţi, fiindcă este vorba de România noastră de mâine!” a afirmat Klaus Iohannis, miercuri, cu prilejul lansării programului "România educată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Şeful statului a precizat că «România Educată» nu este programul său electoral şi nici un proiect de lege.
„Pe scurt, «România Educată» este un proiect strategic, care vrea să creioneze bazele sistemului educaţional din România pentru secolul 21, pentru viitor. Ce nu este «România Educată»? «România Educată» nu este un proiect de lege. «România Educată» nu este un reţetar simplu. «România Educată» nu este o poveste doar politică. «România Educată» nu este programul meu electoral. «România Educată» este România noastră a tuturor, pentru generaţiile care vor veni. Atunci când am devenit proaspăt Preşedinte, am început, împreună cu echipa mea, să ne punem întrebări. Unde e bine să punem reflectorul? Pe ce punem accent? O plajă largă. Sistemul sanitar – toţi vrem să fim bine îngrijiţi la nevoie. Evident, sistemul educaţional, infrastructura – toată lumea vorbeşte despre autostrăzi, şi avem nevoie de ele. Economia, finanţele publice – multe domenii.”, a explicat Iohannis.
Preşedintele României a subliniat că educaţia în România este prioritară.
„Dar dintre acestea, toate priorităţi, care este prima prioritate? Ce este definitoriu pentru reuşita naţiunii române? Asta a fost întrebarea pe care ne-am pus-o.Şi răspunsul nostru este clar, este limpede şi este ferm – educaţia este baza României de mâine! Educaţia este baza generaţiilor viitoare. O Românie educată este o Românie de succes, o Românie puternică, o Românie prosperă, o Românie care se profilează bine în rândul naţiunilor. Asta ne dorim cu toţii. Pentru asta, am lucrat până acum, aproximativ doi ani”, a adăugat şeful statului.
Klaus Iohannis a prezentat situaţia existentă cu privire la sistemul de educaţie.
„Avem, de exemplu, rezultate foarte bune la olimpiade, olimpiade internaţionale. Ne mândrim cu aceşti copii. Este foarte bine. Deci, avem elite. Dar avem la capătul celălalt - 40% din absolvenţii ciclului gimnazial sunt ceea ce se numeşte analfabeţi funcţional. Dacă le dai un text, ei îl citesc şi nu înţeleg nimic sau aproape nimic. Problemă mare, şi s-a propagat.Unul din cinci elevi, unul din cinci elevi părăseşte prea devreme şcoala obligatoriu. Deci, daţi-vă seama, 20% dintre copiii României pleacă înainte să termine şcoala. Unde pleacă? Nu prea ştim. Sunt copii cărora le fură cineva şansa de viitor. Sunt copii, majoritatea, care se pierd undeva. Foarte puţini pot fi recuperaţi. Deci, avem rezultate, ca să zicem aşa, amestecate. Nu e bine. Dacă vrem, însă, să construim un sistem foarte solid, trebuie să ne punem întrebarea ce fel de pregătire vrem să dăm tinerelor generaţii. Pentru ce anume să-i pregătim? Pentru viaţă, da. Pentru o carieră, da. Pentru o meserie, sigur că da. Dar ce meserie? Pentru meseriile secolului XX este un pic greşit. Noi trebuie să îi pregătim pentru meseriile secolului XXI, evident. Dar care sunt acestea?”, a punctat Iohannis.
În acest context, şeful statului a precizat că este nevoie de grijă în pregătirea generaţiilor de tineri pentru viitor.
„Trebuie să avem mare grijă pentru ce îi pregătim. Răspunsul generic este uşor de dat – pentru viitorul României. Dar, mai departe este nevoie de analize, de studii aprofundate, de foarte multă grijă cum concepem acest sistem pentru viitor. Şi de asta se ocupă «România Educată». Nu este vorba de o poveste care sună frumos la televizor, pe urmă plecăm acasă şi ne vedem de treabă. Este vorba despre ce facem noi cu România. Acest rezultat al educaţiei va defini societatea de mâine. Aşa cum îi educăm pe tineri, aşa va arăta societatea de mâine. Dacă le dăm o educaţie serioasă, orientată spre viitor, vom avea o Românie performantă. Dacă nu, vom avea o Românie fără performanţe notabile. Asta e chestiunea esenţială.”, a afirmat şeful statului.
Iohannis a prezentat şi etapele fomării proiectului "România educată".
„Proiectul «România Educată» a fost conceput în prima formă în 2016. Noi, echipa noastră de la Administraţia Prezidenţială, am început să lucrăm, am început să cooptăm din ce în ce mai mulţi participanţi. Foarte mulţi dintre dumneavoastră aţi participat de la început, alţii aţi venit pe parcurs şi sper că mulţi alţii veţi participa de acum încolo, când devine şi mai interesant. Am avut până acum opt conferinţe regionale. În fiecare conferinţă regională s-a dezbătut o mare temă din educaţie. 60 de evenimente publice până acum. Am întrebat pe cei interesaţi cum văd ei soluţionarea, rezolvarea, abordarea chestiunilor care ne interesează, şi am centralizat peste 8.000 de răspunsuri. Peste 10.000 de participanţi avem până acum în acest mare proiect.”, a explicat Iohannis.
Preşedintele a adăugat că este un proiect al societăţii româneşti.
„Acesst proiect a fost iniţiat de mine, împreună cu echipa mea, dar acest proiect este al dumneavoastră, este al elevilor, al studenţilor, al profesorilor, este un proiect al societăţii româneşti. Fiindcă dacă răspunsurile au fost foarte diferite la întrebări, legitim, corect, un lucru au ştiut toţi: trebuie făcut ceva pentru a îmbunătăţi sistemul şi acest fapt, că toţi au înţeles de la început, au subliniat nevoia de îmbunătăţire, ne încurajează să mergem mai departe.Concluziile acestei munci sunt concluziile pe care le supunem atenţiei dumneavoastră. Am lucrat, am ajuns la un set de concluzii, de propuneri, pe care, sigur, noi le găsim foarte bune. Şi participanţii le găsesc foarte bune - 65 de organizaţii participante, 65: autorităţi, ONG-uri, universităţi ş.a.m.d. Asta lansăm astăzi. Noi lansăm în dezbatere publică rezultatul muncii dumneavoastră, şi a noastră, din ultimii doi ani.”, a subliniat şeful statului.
Iohannis a mai spus că doreşte prin acest proiect de ţară ca toţi copiii şi tinerii să beneficieze de o educaţie de calitate.
„Ce vrem? Vrem să găsim răspunsul, soluţia pentru o educaţie de calitate pentru toţi, pentru toţi copiii şi tinerii României. Căutăm un sistem flexibil, căutăm un sistem care-i integrează pe toţi. Ambiţia mea este ca niciun copil din România, niciun tânăr din România să nu rămână în afară. Trebuie să găsim soluţii care-i integrează pe toţi. Vă amintiţi? Am avut, cred că acum doi ani, un BAC la care au picat jumătate. Este o catastrofă naţională aşa ceva şi este cea mai proastă notă pentru sistemul actual. Nu ne permitem să pierdem niciun copil în România! Asta îmi doresc eu cu proiectul «România Educată». Avem multe propuneri. Ele vor fi dezbătute, îmbunătăţite, comentate, criticate - foarte importantă critica, dar, vă rog, critica constructivă, nu critica destructivă. Câteva dintre propuneri, am spicuit împreună cu echipa mea - încă o dată, câteva, nu asta este baza proiectului: măsuri pentru reducerea ratei deosebit de ridicate de părăsire timpurie a şcolii. Nu dorim să mai rămână copii pe dinafară.”, a afirmat Iohannis.
Nu în ultimul rând, Preşedintele României a declarat că programul "România educată" propune şi creşterea conectivităţii la nivel UE cu privire la învăţământul superior.
„Propunem creşterea conectivităţii internaţionale, învăţământului superior, schimbul de idei. Nu vrem să ne izolăm, vrem să fim conectaţi. Vrem să fim conectaţi la sistemul european, la sistemul internaţional.Extinderea accesului la educaţie timpurie, adică creşe, grădiniţe, pentru cât mai mulţi copii încă de la o vârstă fragedă - asta atinge două chestiuni esenţiale. Una: aceşti copii sunt pregătiţi mai bine pentru şcoală. Doi, îi lasă pe părinţi să meargă la serviciu.Regândirea evaluării elevilor şi studenţilor - evaluarea pe care o folosim noi este cam la nivelul anilor, nu ştiu, '60, '70. Le dăm note, trecem în catalog, facem mediile, la sfârşitul anului facem statistici, hârtii peste hârtii, le trimitem la inspectorat, la minister, şi? Cred că nu este suficient, această evaluare trebuie să genereze un feedback, pentru fiecare elev în parte, pentru fiecare părinte în parte, în aşa fel încât lucrurile să se constituie instrumente eficiente nu numai de evaluare, ci şi de corectare, de îmbunătăţire a performanţelor şi - de ce nu? - de corectare a sistemului.
Mult de lucru. Dezvoltarea unui sistem mai bun de formare a cadrelor didactice - până la urmă, ca să funcţioneze, avem nevoie de dascăli dedicaţi, bine formaţi, cu performanţe notabile, respectaţi în societate, remuneraţi corespunzător, cu o bază materială serioasă, adaptată nevoilor unei şcoli moderne. Acestea sunt câteva dintre propunerile pe care le facem în acest program”, a conchis Klaus Iohannis.
Printre propunerile raportului "România educată", lansat public miercuri de Klaus Iohannis, se numără reintroducerea tezelor unice naţionale, care să aibă pondere în admiterea la liceu. Preşedinţia aduce şi două concepte noi, la nivel de bacalaureat, respectiv BAC-ul aplicat şi licenţa profesională.
Programul "România Educată", lansat miercuri la Cotroceni, propune măsuri până în anul 2030, precum o rata de promovare de cel puţin 80% a testării de la finalul educaţiei gimnaziale şi 75% cea de promovare a examenului de bacalaureat din totalul colectivităţii.
Totodată, programul vizează ca, până în anul 2030, cel puţin 30% dintre copiii de 0-3 ani să fie incluşi în educaţia ante-preşcolară, iar cel puţin 95% dintre copiii de 3-5 ani să fie incluşi în educaţia preşcolară, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă. Proiectul are ca ţinţă, până în 2030, clasarea în primele 30 de state de pe mapamond, în cadrul testelor PISA şi organizarea de politici ţintite spre reducerea numărului de instituţii de învăţământ cu rate de promovare mai mici de 50%.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe