Preşedintele Tribunalului Bucureşti: Am vrut să-l cităm telefonic pe Hayssam, dar DGPMB a refuzat primirea citaţiei

Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că o grefieră a instanţei a încercat luni citarea telefonică a lui Omar Hayssam în dosarul de delapidare, dar ofiţerul DGPMB a refuzat primirea citaţiei, pe motiv că acesta nu figurează în evidenţele instituţiei.

Urmărește
275 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Tribunalului Bucureşti: Am vrut să-l cităm telefonic pe Hayssam, dar DGPMB a refuzat primirea citaţiei

Omar Hayssam (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

Judecătoarea Laura Andrei a spus că atât Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cât şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) au răspuns Tribunalului Bucureşti că Omar Hayssam nu s-ar afla nici în custodia penitenciarelor, dar nici în cea a poliţiei.

Laura Andrei a mai spus că un grefier de la Tribunalul Bucureşti (TB) a încercat luni, în dosarul lui Omar Hayssam, citarea telefonică, la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, aceasta fiind o procedură prevăzută atât de Regulamentul de organizare a instanţelor (ROI), cât şi de Codul de procedură penală.

Ofiţerul care a intrat în contact cu grefiera Tribunalului Bucureşti i-a spus acesteia că nu primeşte citarea telefonică în cazul lui Omar Hayssam, pe motiv că acesta nu se află în evidenţele instituţiei, a adăugat Laura Andrei.

Preşedintele Tribunalului Bucureşti a mai spus că după citarea telefonică făcută la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, instituţia a răspuns că, în urma verificărilor, Omar Hayssam nu se regăseşte în nicio unitate penitenciară.

Laura Andrei a precizat că grefiera şi-a îndeplinit în mod coresponzător atribuţiile de serviciu, făcând un act procedural şi legal, respectiv acela de citare telefonică a unui inculpat.

Preşedintele Tribunalului Bucureşti a mai arătat că citarea telefonică a fost făcută pentru dosarul în care Omar Hayssam trebuia să fie prezentat marţi instanţei, în cazul de delapidare.

Judecătoarea Laura Andrei a adăugat că citarea la ANP s-a făcut pentru că Omar Hayssam are condamnări definitive pe numele său ce trebuie să fie executate, iar citarea la DGPMB s-a făcut pentru că în mod public s-a afirmat că Hayssam se află în custodia Poliţiei, "iar DGPMB, potrivit procedurilor, este instituţia căreia instanţa îi adresează citaţiile în cazul persoanelor aflate în stare de reţinere sau arest".

Tribunalul Bucureşti a luat în discuţie, marţi, dosarul în care procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, în octombrie 2012, pe Omar Hayssam, fratele acestuia, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, pentru înşelăciune şi delapidare.

La începutul şedinţei de judecată a fost citit referatul cauzei, iar grefierul a anunţat că la dosar, în urma unor demersuri făcute luni de Tribunalul Bucureşti în vederea citării lui Omar Hayssam, prin intermediul ANP şi Poliţiei Capitalei, cele două instituţii au remis răspunsuri prin care arată că "nu se ştie locul în care se află" sirianul.

În acest context, avocaţii inculpaţilor au cerut amânarea judecării cauzei, pe motivul lipsei procedurii de citare cu Omar Hayssam.

Instanţa a stabilit două termene, respectiv unul în 31 iulie, când se va judeca propunerea de arestare făcută de DIICOT pe numele lui Omar Hayssam şi a fratelui său Mohamad în acest caz, iar un altul pe fond, în 9 septembrie.

Purtătorul de cuvânt al IGPR, Raluca Seucan, a declarat pentru MEDIAFAX că Poliţia nu a afirmat niciodată că Hayssam se află în Arestul Central al Poliţiei Capitalei, ci a comunicat că este într-un centru de reţinere şi arest.

Raluca Seucan a spus că o persoană a sunat luni şi s-a recomandat ca fiind grefier, cerând informaţii despre Omar Hayssam.

"Această persoană a întrebat dacă Omar Hayssam este în Arestul Central al Poliţiei Capitalei şi i s-a răspuns că nu. Persoana care a sunat a spus că doreşte să îl citeze şi i s-a răspuns să o facă, însă în cele din urmă nu s-a transmis nicio citaţie", a declarat pentru MEDIAFAX Raluca Seucan.

Purtătorul de cuvânt al IGPR a precizat că relaţii despre persoanele aflate în detenţie nu se dau prin telefon.

Ulterior, Poliţia Română a anunţat că Omar Hayssam a fost transferat marţi dintr-un centru de reţinere şi arest preventiv al IGPR într-o unitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Potrivit sursei citate, Omar Hayssam s-a aflat, din 19 iulie, în custodia Poliţiei Române, fiind introdus într-un centru de reţinere şi arest preventiv pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său.

Omar Hayssam a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă, în iunie 2010, la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism, în octombrie 2012, şi la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, în noiembrie 2012, se mai arată în comunicatul IGPR.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a precizat că Omar Hayssam, condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, se află de marţi în custodia Penitenciarului Bucureşti Rahova şi va fi cazat într-o cameră cu "profil de carantinare-observare".

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, în dimineaţa zilei de 19 iulie, anunţa purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.

Inspectoratul General al Poliţiei Române arăta, în 19 iulie, că Hayssam a fost dus într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Române, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu închisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancrută frauduloasă şi înşelăciune.

Ulterior, în aceeaşi zi, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara că Omar Hayssam a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei, precizând că nu poate da amănunte privind operaţiunea de aducere în ţară a sirianului şi nici de unde a fost adus acesta.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici