Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor, Dana Gîrbovan: Datele prezentate de Gheorghe Stan arată practica parchetelor de a pune presiune pe judecători

Datele prezentate de Gheorghe Stan, şeful Secţiei de anchetă a magistraţilor, sunt şocante, arată preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, precizând că e vorba de cele 1.422 de dosare privind magistraţii primite de la parchete, care arată practica parchetelor de a pune presiune pe judecători.

Urmărește
2841 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor, Dana Gîrbovan: Datele prezentate de Gheorghe Stan arată practica parchetelor de a pune presiune pe judecători

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor, Dana Gîrbovan: Datele prezentate de Stan arată practica parchetelor de a pune presiune pe judecători

"Datele prezentate în seara zilei de 28.02.2019 de Gheorghe Stan, procuror şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), sunt absolut şocante: 1.422 dosare în curs de soluţionare vizând judecători sau procurori primite de secţie de la alte parchete; 70% din aceste dosare au fost deschise din oficiu; durata dosarelor este mai mare de 2 ani; majoritatea dosarelor deschise din oficiu sunt în legătură directă cu soluţiile pronunţate!", a scris preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan.

Preşedintele UNJR arată că datele acestea demonstrează "practica parchetelor, inclusiv a DNA, de a deschide "din oficiu" dosare faţă de judecători pentru soluţiile pronunţate şi a le ţine deschise cu anii, cu scop vădit de a pune presiune pe judecători".

"Înregistrările de la DNA Oradea reconfirmă acelaşi lucru. Gheorghe Stan a declarat că: "La data la care a devenit operaţională secţia, această a preluat un număr de 1422 dosare în curs de soluţionare, din care un procent de peste 70% au fost înregistrate că urmare a unor sesizări din oficiu, dosare cu o vechime în sistem de cel puţin 2 ani şi care erau lăsate în nelucrare. Trebuie precizat că majoritatea sesizărilor din oficiu SUNT ÎN LEGĂTURĂ DIRECTĂ DE CAUZALITATE cu soluţiile pronunţate de magistraţi, în special de judecători, în dosarele instrumentate de aceştia şi indiferente de materia în care aceştia judecă - civil sau penal - sau gradul de jurisdicţie în care funcţionează." Abia acum avem cu adevărat o imagine a presiunii puse în toţi aceşti ani de DNA şi alte parchete asupra judecătorilor printr-o acţiune sistematică de deschidere de dosare din oficiu pentru soluţiile pronunţate", potrivit sursei citate.

Dana Gîrbovan subliniază că la această acţiune sistematică se adaugă derapajele şi abuzirile deja de notorietate.

"Cifrele, seci şi necruţătoare, arată o realitate care cu greu poate fi cuprinsă: sute de dosare deschise judecătorilor pentru soluţiile pronunţate, pentru că apoi cauzele să rămână în nelucrare. Un mijloc de presiune – pentru că altă explicaţie logică nu există – real, palpabil, o atingere adusă cu adevărat independenţei justiţiei de o gravitate fără precedent. (...) Teoria conform cărora nu au existat abuzuri, ci doar cazuri izolate, că nu au existat deficienţe de sistem, ci doar derapaje individuale, este demontată de aceste cifre şocante, ce demonstrează folosirea unui mijloc sistematic şi coordonat de presiune inimaginabil într-un stat de drept: dosare penale deschise din oficiu împotriva judecătorilor pentru soluţiile pronunţate. Sistemul judiciar a reacţionat de fiecare dată când s-a pus problema răspunderii judecătorilor pentru soluţiile pronunţate, arătând că acesta trebuie să poată decide liber, fără teama că va răspunde disciplinar, penal sau civil pentru hotărârea pronunţată", mai scrie Gîrbovan.

Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România spune că va fi de urmărit reacţia sistemului acum, când astfel de presiuni asupra judecătorilor nu sunt doar teoretice, potenţiale sau abstracte, ci se vede că sute, poate mii de dosare penale au fost deschise din oficiu împotriva judecătorilor pentru soluţiile pronunţate.

"În concluzie, un lucru este cert: toate aceste acţiuni sistematice de vădită presiune asupra justiţiei au ieşit la iveală tocmai în urma înfiinţării acestei secţii, pe care unii o contestă pretinzând că încalcă independenţa justiţiei", conchide Gîrbovan.

Reacţia preşedintelui UNJR vine după ce, joi seară, Gheorghe Stan a declarat că de la data la care a devenit operaţională Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, aceasta a preluat un număr de 1.422 de dosare în curs de soluţionare, din care un procent de peste 70% au fost înregistrate ca urmare a unor sesizări din oficiu, dosare cu vechime în sistem de cel puţin doi ani şi care erau lăsate în nelucrare. "Trebuie precizat în acest context că majoritatea sesizărilor din oficiu sunt în legătură directă de cauzalitate cu soluţile pronunţate de magistraţi, în special judecători, în dosarele instrumentate”, a anunţat şeful Secţiei de anchetă a magistraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici