Preşedinţia UE, dispusă să relanseze negocierile privind durata concediului de maternitate

Preşedinţia italiană a Uniunii Europene s-a declarat marţi pregătită să relanseze o propunere vizând creşterea duratei minime a concediului de maternitate la 20 de săptămâni în toate ţările UE, un text blocat de peste trei ani din cauza lipsei consensului între statele membre.

Urmărește
154 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia UE, dispusă să relanseze negocierile privind durata concediului de maternitate

Preşedinţia UE, dispusă să relanseze negocierile privind durata concediului de maternitate (Imagine: Shutterstock)

"Preşedinţia în exerciţiu vrea să încerce din nou să supună acest text discuţiilor celor 28 de state membre", a declarat în faţa Parlamentului European (PE) Sandro Gozi, secretar de stat italian responsabil cu Afacerile Europene.

"Credem că merită să încercăm (...). Am putea reexamina propunerea pentru a vedea dacă există condiţiile (unui acord) şi a încerca să evităm un blocaj", a adăugat Gozi, apreciind totuşi că demersul se anunţă dificil din cauza "divergenţelor foarte importante" dintre statele membre.

Textul vizat, propus de Comisia Europeană în 2008 şi aprobat de PE în 2010, prevede creşterea duratei minime a concediului de maternitate la 20 de săptămâni (faţă de 14 săptămâni în prezent), cu o remuneraţie de 100% din salariu, şi instaurarea principiului unui concediu de paternitate remunerat.

Totuşi, de la sfârşitul lui 2010, Guvernele statelor UE nu au reuşit să ajungă la un acord în acest sens. Blocajul este de asemenea natură încât Comisia Europeană a evocat luna trecută posibilitatea de a renunţa definitiv la acest text.

"Propunerea a fost blocată de prea mult timp, nu a existat nici un progres de trei ani", s-a jusitifcat marţi comisarul european Siim Kallas. Retragerea textului ar permite reluarea de la zero a "acestui subiect, cu un text mai moderat, mai contemporan", a precizat el.

Dar mai mulţi europarlamentari şi-au exprimat nerăbdarea. "Nu mai putem aştepta, este o urgenţă", a subliniat socialista italiană Alessandra Moretti.

În prezent, durata minimă a concediului de maternitate este de 14 săptămâni în UE. Numeroase ţări acordă concedii cu o durată mai mare, dar condiţiile indemnizaţiei variază foarte mult de la un stat la altul.

Ţările care se opun prelungirii concediului la 20 de săptămâni, în special Marea Britanie şi Franţa, au apreciat în 2010 că acest lucru ar induce costuri suplimentare importante, într-o perioadă de dificultăţi bugetare în Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici