- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PREŢUL BRADULUI DE CRĂCIUN: În Transilvania, preţul brazilor variază între 10 şi 1.500 de lei, în Alba ei se pot închiria
În marile oraşe din Transilvania preţul brazilor variază între 10 şi 1.500 de lei, cei mai ieftini fiind cei autohtoni şi scoşi la vânzare de ocoalele silvice, în timp ce la Alba Iulia o firmă închiriază sau vinde în rate pomi de Crăciun, iar în Harghita un brad-bonsai a fost vândut cu 12.000 de lei.
PREŢUL BRADULUI DE CRĂCIUN: În Transilvania, preţul brazilor variază între 10 şi 1.500 de lei, în Alba ei se pot închiria (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
În judeţul Alba, pomii de Crăciun se vând în pieţe, la sediile Direcţiei Silvice, dar şi la diverse firme specializate, preţul pornind de la 15 lei şi ajungând la câteva sute de lei, în funcţie de înălţime şi de specie.
La Alba Iulia, cei mai ieftini pomi de iarnă sunt cei scoşi la vânzare de Direcţia Silvică Alba, având preţuri între 27 şi 50 de lei pentru un brad şi 15 şi 30 de lei pentru un molid, în timp ce preţurile practicate de comercianţii privaţi sunt aproape duble.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
La Alba Iulia, brazii se vând în această perioadă şi în rate sau pot fi închiriaţi.
O firmă din Alba Iulia care comercializează plante, arbori şi arbuşti a lansat, în această perioadă, o ofertă inedită prin care clienţii îşi pot cumpăra bradul dorit de Crăciun în rate sau îl pot închiria în perioada sărbătorilor.
Patronul companiei, Florin Mărginean, a spus că oferta se pliază pe această perioadă de criză şi vine în sprijinul clienţilor care îşi doresc un brad de Crăciun, dar nu au foarte mulţi bani la dispoziţie.
"Vrem să promovăm totodată brazii în ghiveci. Avem o ofertă inedită în acest an şi oferim clienţilor noştri posibilitatea să cumpere brazi în rate sau să îi închirieze pe perioada Crăciunului", a spus Mărginean.
El a adăugat că un brad trebuie închiriat pentru o perioadă de 10 - 12 zile cel mult, transportul pomului de iarnă este asigurat gratuit de firmă la domiciliul clientului, iar acesta este consiliat cum trebuie să îl îngrijească în această perioadă.
Potrivit sursei citate, costurile de închiriere a unui brad argintiu sunt între 80 şi 150 de lei, în funcţie de sortiment sau înălţime.
Florin Mărginean a spus că firma pe care o conduce mai are o ofertă pentru sărbători, respectiv cumpărarea unui brad în rate împărţite după cum doreşte clientul până la 1 februarie 2012.
Potrivit sursei citate, firma are disponibili, în această perioadă, aproximativ 500 de brazi în ghiveci atât specii româneşti, cât şi specii străine precum "bradul nordic" sau "bradul veşnic albastru", cu înălţimi de la 60 de centimetri la cinci metri, iar preţul acestora variază între 45 şi 1.600 de lei.
Firma a vândut sau a închiriat în aceste zile peste 150 de brazi.
În pieţele din Arad se vând în special brazi de import, din Danemarca şi Olanda. Comercianţii lasă din start cel puţin 20 la sută din preţul afişat şi mai negociază, însă vânzările merg foarte slab faţă de anii trecuţi.
Un brad de import de doi metri costă, conform preţurilor afişate, între 250 şi 350 de lei, în funcţie de coroană, dar comercianţii lasă din start 50 de lei. Un brad de 2,5 metri costă între 350 şi 450 de lei.
Brazii autohtoni sunt mult mai ieftini, însă au puţine crengi. Unul înalt de doi metri costă 80 - 100 de lei, iar unul de 1,5 metri costă 50 de lei.
Pentru prima dată, în pieţele arădene se vând şi brazi artificiali, care se găseau până anul trecut doar în magazine. La comercianţii ambulanţi sunt mai ieftini şi cu 50 la sută decât în centrele comerciale. Astfel, un brad artificial de 2,4 metri costă 65 de lei şi are coroana bogată.
"În ultimii ani, cererea pentru brazi artificiali a crescut şi am adus şi eu din Ungaria. În patru ore de când sunt în piaţă am vândut nouă brazi naturali de Olanda şi şase artificiali", a spus un comerciant din Arad.
În pieţele din Bistriţa, brazii se vând cu preţuri între 30 şi 250 de lei, cei mai ieftini fiind brazii româneşti, iar cei mai scumpi cei din import.
Totodată, la fel ca şi în alţi ani, Romsilva vinde din pepiniera Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud aflată în localitatea Sărata molizi la ghiveci cu preţuri între 50 şi 85 de lei bucata, în funcţie de dimensiuni.
Cei mai mulţi brazi se vând în Piaţa Decebal din Bistriţa de către comercianţi care spun că i-au cumpărat de la ocoalele silvice private sau de la autorităţile care i-au confiscat de la hoţi. De la ei, oamenii pot cumpăra brazi chiar şi la preţul de 30 de lei, majoritatea costând între 40 şi 70 de lei. Cei mai scumpi brazi româneşti costă 100 de lei.
"Am cumpărat brazii cu sume între 20 şi 30 de lei, dar îi vindem cu 30-100 de lei bucata. Brazii i-am cumpărat en-gros, sunt confiscaţi de la hoţi, crotaliaţi de ocoalele silvice private. Multora li se rup crengile până să ajungă în piaţă, aşa că unii nu mai sunt buni de nimic. Din acest motiv nu îi putem vinde cu cât i-am cumpărat", a declarat un comerciant.
Brazii din import, deşi au coroane mai bogate, sunt mai scumpi şi puţină lume pare să-i prefere. Aceştia costă între 80 şi 250 de lei, dar comercianţii se plâng că nu prea au cumpărători.
La fel ca şi în alţi ani, Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a scos la vânzare brazi la ghiveci. Un molid la ghiveci de dimensiuni mici costă 70 de lei, 75 de lei unul mijlociu şi 85 de lei un molid mai înalt de un metru.
Tot Direcţia Silvică vinde şi molizi cu balot de pământ la preţuri între 50 de lei şi 60 de lei bucata.
La Braşov, brazii pot fi cumpăraţi din aproape toate pieţele din oraş, dar şi de la hypermarketuri, la preţuri între 10 şi 350 de lei, în funcţie de înălţime sau provenienţă, cei mai scumpi brazi fiind cei în ghivece sau cei din import.
Cei mai ieftini brazi sunt cei puşi la vânzare în Piaţa Sfatului de Regia Publică Locală a Pădurilor (RPLP) Kronstadt, la preţuri între 10 şi 30 de lei.
Începând de luni, RPLP Kronstadt scoate la vânzare, la ora 14.00, câte 150 de brazi care se vând în câteva minute, braşovenii stând la coadă pentru a cumpăra pomii de Crăciun.
Pentru a evita recomercializarea acestora, braşovenii pot cumpăra doar un brad.
"Vom aduce spre vânzare cam 700 de brazi, în fiecare zi 150, la aceeaşi oră, până în ajunul Crăciunului. Regula un brad de persoană va rămâne valabilă", a declarat directorul RPLP Kronstadt, Dan Olteanu.
Preţurile sunt de 10 lei pentru brazii cu înălţimea de până la 70 de centimetri, 20 de lei pentru cei între 70 şi 150 de centimetri şi 30 de lei pentru cei între 150 de centimetri şi 250 de centimetri. Fiecare cumpărător al unui brad primeşte gratuit o crenguţă de vâsc din partea Regiei.
De asemenea, în Piaţa Sfatului se vând şi brazi la ghivece care costă 70 de lei, iar coroniţele de brad costă patru lei.
Brazi se găsesc şi în pieţele şi la hypermarketurile din oraş, la preţuri între 10 şi 300 de lei, în funcţie de înălţime sau provenienţă. Cei mai scumpi sunt brazii de import, din Danemarca sau Olanda, care pornesc de la 50 de lei până la 350 de lei.
La Cluj-Napoca, doritorii pot achiziţiona brazi pentru sărbătorile de iarnă de pe platoul Sălii Sporturilor şi din pieţele volante de cartier, dar şi de la centrele comerciale de tip mall sau supermarket.
În acest an, Primăria Cluj-Napoca a renunţat la taxa pentru autorizaţia de comerţ pentru a determina scăderea preţurilor.
Preţul unui brad variază între 10 lei, pentru cei din România, şi peste 200 de lei, pentru un brad argintiu din Danemarca. Dacă la centrele comerciale preţul este fix, de exemplu 50 de lei pe metru de brad, la piaţă se poate negocia, uneori comercianţii reducând preţul chiar până la jumătate.
În judeţul Covasna, brazii de Crăciun pot fi achiziţionaţi din pieţe cu preţuri care variază între 20 şi 150 lei, în funcţie de înălţime.
Direcţia Silvică Judeţeană Covasna a tăiat în acest an 500 de brazi de Crăciun, din care 100 au fost oferiţi drept sponsorizare şcolilor, spitalelor, instituţiilor de cultură şi celor de stat care organizează programe de Crăciun pentru copii şi pentru colindător, iar restul au fost scoşi la vânzare.
De asemenea, în pieţe au apărut şi brazi aduşi din import sau recoltaţi din pădurile private.
În piaţa centrală din municipiul Sfântu Gheorghe, 20 de comercianţi vând brazi de Crăciun, cu preţuri cuprinse între 40 şi 150 de lei.
La Deva, comercianţii vând brazii pe trotuarele din jurul pieţei agroalimentare din municipiu, brazii fiind autohtoni. Pomi de Crăciun se găsesc şi în supermarket-urile de la marginea oraşului.
Preţurile sunt aceleaşi din iarna trecută, spun comercianţii, şi pornesc de la 30 de lei şi ajung până la 150, în funcţie de tipul şi mărimea pomilor.
Vânzătorii spun că vor mai scădea preţurile în preajma Crăciunului în speranţa că nu vor fi nevoiţi să se întoarcă cu brazii acasă.
"Am adus numai 30 de brazi, dar nu cred că reuşesc să îi vând nici pe aceştia. Oamenii nu au bani să cumpere. Vin, se uită, întreabă cât costă şi pleacă. Mai multe crengi de brad am vândut. Anul trecut a mers mai bine", a spus un comerciant venit din Gârda, judeţul Alba.
Câţiva metri mai încolo, un alt bărbat încearca să îşi atragă cumpărători.
"Am dus numai 50 de brazi anul ăsta. Sper să reuşesc să îi vând până la Crăciun. Oamenii spun că-s prea scumpi. Aia mari, de exemplu, îi dau cu 100 de lei. Nu pot nici să-i dau de pomană", a spus comerciantul, venit din Câmpeni, judeţul Alba.
De la un an la altul, bradul artificial câştigă tot mai mult teren în faţa celui natural.
Cei care aleg un astfel de pom vor scoate din buzunare între 70 şi 500 de lei, preţurile variind în funcţie de materialul din care e confecţionat bradul, mărimea şi eventualele decoraţiuni de pe acesta.
În Harghita, brazii de Crăciun pot fi cumpăraţi de la sediile ocoalelor silvice din judeţ şi din pieţe cu preţuri cuprinse între 25 şi 1.250 de lei, dar a fost cumpărat şi un brad-bonsai de 12.000 de lei.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Harghita, Szabo Istvan, a declarat, miercuri, că pomii de Crăciun tăiaţi din pădurile harghitene de stat şi private administrate de instituţie se vând la preţuri cuprinse între 25 şi 37 de lei, în funcţie de înălţime şi de bogăţia coroanei, ei putând fi cumpăraţi numai de la sediile ocoalelor silvice din Topliţa, Borsec şi Tulgheş.
Direcţia Silvică Harghita comercializează şi brăduţi cu rădăcină, înalţi de 1,2 metri, la preţul de 50 de lei bucata.
În pieţele din Miercurea Ciuc, proprietarii de suprafeţe împădurite au pus în vânzare brazi autohtoni la preţuri cuprinse între 30 şi 200 de lei.
De exemplu, un brad înalt de 1,2 metri poate fi cumpărat de la piaţă cu 30 de lei, un pom de Crăciun cu înălţimea de 2,5 metri se vinde cu 100 de lei, iar pentru cei de 3,5 - 4 metri înălţime doritorii trebuie să scoată din buzunar 200 de lei.
La Odorheiu Secuiesc, brazii autohtoni sunt comercializaţi la preţuri variind între 50 şi 100 de lei, iar cei din import, înalţi de până la trei metri, costă între 100 şi 250 de lei.
O persoană din localitate care se ocupă de mai mulţi ani cu creşterea şi comercializarea pomilor ornamentali a pus în vânzare brazi speciali, deosebit de frumoşi şi cu un coronament simetric şi foarte bogat, în ghivece, aduşi de la o pepinieră din Ungaria, preţurile acestora fiind cuprinse între 250 şi 1.250 de lei bucata, în funcţie de înălţime.
Tot la Odorheiu Secuiesc a fost pus în vânzare şi s-a vândut un brad-bonsai de 20 de ani, înalt de trei metri, care a costat 12.000 de lei.
În pieţele din Oradea, preţurile brazilor variază între 20 şi 150 de lei, în funcţie de înălţime, cei cu înălţimea de peste 1,80 metri trecânde de 80 de lei.
În hipermarket-uri brazii costă între 60 şi 200 de lei, iar cei în ghivece costă între 120 şi 150 de lei.
În general, brazii din pieţe sun autohtoni, iar cei comercializaţi în marile lanţuri de magazine provind din import, din ţări precum Danemarca, Suedia şi Ucraina.
În municipiul Sibiu sunt scoşi la vânzare atât brazi româneşti, cât şi de import. În pieţele agroalimentare se vând, în general, brazi româneşti, preţurile fiind comparabile cu cele de anul trecut.
Brazii de import se vând în marile magazine, cu preţuri ce pornesc de la 40 de lei şi pot depăşi 1.500 de lei.
Brazii puşi în vânzare de către Direcţia Silvică se vând doar în piaţa din cartierul Vasile Aron. În pieţele Rahovei şi Cibin se vând preponderent brazi româneşti, dar scoşi la vânzare de către diferiţi agenţi economici.
Potrivit directorului Direcţiei Silvice Sibiu, Ilie Troanca, brazi recoltaţi de către personalul propriu se mai vând direct de la ocoalele silvice de la Arpaşu şi Avrig.
Preţurile la care se vând brazii Direcţiei Silvice pornesc de la 27 de lei pentru un brad cu dimensiunea cuprinsă între 0,7 şi 1,3 metri şi pot ajunge până la 1.000 de lei pentru un brad care depăşeşte şase metri.
Ilie Troanca a afirmat că au fost scoşi la vânzare între 6.500 şi 7.000 de brazi.
La Târgu Mureş, sute de brazi de Crăciun au fost scoşi la vânzare în pieţe, în zona supermarket-urilor, dar şi la depozitul de armăsari aparţinând de Direcţia Silvică Mureş, care îi oferă la preţuri începând de la aproximativ 30 de lei.
Comercianţii mureşeni, dar şi din alte judeţe au scos la vânzare în pieţele din Târgu Mureş zeci de brazi, cumpărătorii declarându-se mulţumiţi de preţul acestora, care se poate negocia.
Astfel, în piaţa centrală, dar şi în cea din cartierul 7 Noiembrie, sunt expuşi brazi de producţie autohtonă la preţuri cuprinse între 40 şi 160 de lei. Majoritatea se cumpără însă cu aproximativ 50 de lei.
"Preţul este acceptabil. Am negociat. Iniţial mi s-au cerut 120 de lei, însă în final am cumpărat bradul la 50 de lei", spune un cumpărător.
Şi în zona unor supermarket-uri din oraş sunt oferiţi brazi, de import, ceva mai scumpi, la preţuri care pornesc de la aproximativ 70 de lei şi pot ajunge şi la câteva sute de lei. De asemenea, în unele supermarket-uri se găsesc brazi în ghiveci, la preţul de 45 de lei.
Cei mai ieftini sunt însă oferiţi de Direcţia Silvică Mureş. Câteva sute de brazi sunt disponibili şi la depozitul de armăsari aparţinând de instituţie, aflat la ieşirea din oraş, la preţuri care încep de la aproximativ 30 de lei. Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii instituţiei, majoritatea brazilor oferiţi spre vânzare au preţul cuprins între 31 şi 38 de lei.
La Timişoara, preţul unui brad variază între 20 şi 600 de lei, în funcţie de mărime şi de ţara de proveninţă. Cei mai scumpi sunt brazii argintii importaţi din Danemarca, care au o înălţime de aproape trei metri, preţul unui pom fiind de 600 de lei.
Cei mai ieftini brazi sunt cei autohtoni, a căror înălţime nu depăşeşte 50 de centimetri şi care se vând şi cu 20 de lei bucata.
"Avem preţuri pentru toate buzunarele, dar nu prea vindem. Lumea vine, se uită, întreabă de preţ şi pleacă", a declarat un comerciant de brazi din Piaţa Iosefin.
La Timişoara, brazii se vând în principalele pieţe din oraş - Iosefin, 700 şi Badea Cârţan -, predominând copacii autohtoni.
"Cei din import sunt mai frumoşi, dar şi mai scumpi. Avem brazi din Ungaria, Danemarca sau Norvegia, dar tot mai bine se vând cei româneşti", a afirmat un alt comerciant de brazi.
La Zalău, preţul brazilor de Crăciun variază între 12,5 lei şi 450 de lei, pomii putând fi achiziţionaţi din şase locuri puse la dispoziţia comercianţilor de Primăria Zalău şi de Direcţia Silvică Sălaj. Astfel, pot fi cumpăraţi brazi din zona Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj, în două puncte din centrul oraşului, în parcarea de lângă Sala Sporturilor, în cartierul Brădet şi în cartierul Porolissum.
Preţul brazilor variază în funcţie de specie, de vârstă, de înălţime şi de bogăţia coroanei.
Unul din comercianţii care a scos la comercializare brazi în centrul municipiului, Vasile Rus, a declarat, miercuri, că brazii autohtoni sunt mai ieftini, în timp ce aceia din import au preţuri mai mari.
"Avem brazi pentru toate gusturile, şi mai mici, şi mai mari. Pomii din România sunt cei mai ieftini: preţul celor mai mici începe de la 20 de lei şi ajunge până la 70-80 de lei. Avem, însă, şi brazi din import, pentru cei care doresc pomi de Crăciun mai deosebiţi. Astfel, avem brazi argintii Pucea Gauca, ale căror preţuri încep de la 150 de lei şi ajung până la 350 de lei, în funcţie de mărime (1,70 metri - 3 metri n.r.) şi de bogăţia coroanei. Mai avem brazi caucazieni, ale căror preţuri încep de la 200 de lei şi ajung la 350 de lei", a declarat Vasile Rus.
Ştefan Boloş, un alt comerciant de brazi care şi-a expus marfa într-una din locaţiile centrale din Zalău, a declarat, miercuri, că, pe lângă brazii obişnuiţi, a pus în vânzare şi brazi cu rădăcină, în ghiveci.
"Pe lângă brazii obişnuiţi, autohtoni sau din import, am adus, ca şi anul trecut, brazi cu rădăcină, în ghiveci. Au avantajul că pot fi replantaţi în curţi şi grădini. Preţurile încep de la 300 de lei pentru un brad Normandian cu rădăcină, cu înălţimea de 1-1,25 metri, şi ajung la 450 de lei, pentru un brad cu înălţimea de 1,5 metri. Brazii argintii cu rădăcină sunt mai ieftini: la 200 de lei se poate achiziţiona un brad cu înălţimea de 1-1,25 metri", a declarat Ştefan Boloş.
Potrivit lui Ştefan Boloş, brazii în ghiveci se vând destul de bine, "fiind preferaţi de familiile care trăisc în spirit eco".
Locuitorii mai pot achiziţiona pomi de Crăciun de la Direcţia Silvică Sălaj, aceasta scoţând la vânzare aproximativ 17.000 de brazi din speciile duglas şi molid.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Sălaj, Dan Fogoş, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că 2011 este al treilea an consecutiv în care instituţia scoate pe piaţă pomi de Crăciun din pepinierele proprii.
"Brazii pot fi achiziţionaţi de la sediul DS Sălaj şi sunt din speciile molid şi duglas, iar preţurile sunt în funcţie de mărime. Astfel, pentru un brad cu o înălţime de 1,30 metri, preţul este de 12,5 lei (TVA inclus - n.r.), în timp ce brazii mai înalţi, de până la trei metri, pot fi achiziţionati cu 25 de lei", a spus Fogoş.
El a spus că scopul practicării unor preţuri foarte mici este unul dublu: atât descurajarea tăierilor ilegale de brazi, cât şi împiedicarea distrugerii arboretului.
(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO