- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.12.2014, 17:06)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PREŢUL BRADULUI DE CRĂCIUN: Oferta în pieţele bucureştene este variată, dar comercianţii se plâng că este cea mai slabă vânzare
Oferta de brazi în pieţele bucureştene este variată, însă clienţii nu se înghesuie să cumpere, deşi preţurile variază între 20 şi 200 de lei, cei mai mulţi alegând să ia crenguţe sau coroniţe. Vânzătorii se plâng că nu dau mai mult de cinci brazi pe zi, cei mai căutaţi fiind între 30 şi 70 de lei.
Urmărește
1963 afișări
PREŢUL BRADULUI DE CRĂCIUN (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Comercianţii spun că deşi au adus atât brazi autohtoni, cât şi argintii, din Danemarca, iar preţurile nu diferă de cele din anii trecuţi, numărul clienţilor a scăzut. Mulţi clienţi vin şi par interesaţi de oferta de brazi, însă în final aleg să ia doar o creangă sau o coroniţă.
Majoritatea celor care aleg să cumpere un brad îi caută pe cei cu preţuri între 30 şi 70 de lei, deşi aceştia au puţine crengi.
În Piaţa Obor, din sectorul 2 al Capitalei, preţul unui brad românesc porneşte de la 30 de lei şi ajunge până la 70 de lei, în timp de pomii de Crăciun aduşi din alte ţări se vând cu preţuri care variază între 70 şi 150 de lei, comercianţii încercând să-şi convingă clienţii că brazii cei mai buni sunt cei bogaţi în crengi, dar care au şi cel mai mare preţ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
Dacă nu se hotărăsc să cumpere un brad tăiat, clienţii găsesc în piaţă brazi în ghiveci, care costă 120 de lei bucata, crengi de brad, de toate mărimile, coroniţe simple, cu globuri, conuri sau lumânări şi brăduţi din plastic de culori diferite, care pot fi daţi inclusiv cu un spray special, cu miros de brad.
O crenguţă de brad se vinde la Piaţa Obor cu patru lei, o coroniţă cu cinci lei, iar un brad din plastic se vinde la preţuri între 35 şi 50 de lei.
O ofertă la fel de variată, dar mai "piperată", este în Piaţa Sudului, din Sectorul 4, unde cumpărătorul trebuie să scoată din buzunar de la 50 de lei, dacă alege să ia un brad românesc, şi între 100 şi 200 de lei, dacă vrea ca de sărbători să aibă în casă un brad din import. Coroniţele şi crengile de brad sunt şi ele mai scumpe faţă de Piaţa Obor, preţul de pornire fiind de cinci lei.
Citeşte şi:
PROGRAMUL MAGAZINELOR de sărbători: Închis de Crăciun şi Anul Nou, program prelungit între 26 şi 31 decembrie
Comercianţii se plâng că este cea mai slabă vânzare de brazi înaintea Crăciunului: "Oamenii vin şi spun: «Am un leu în buzunar. Ce-aş putea să iau cu el?»"
Deşi există o variantă de preţ pentru fiecare buzunar, brazii se vând greu, iar majoritatea cumpărătorilor negociază "la sânge" sau le spun de la început vânzătorilor câţi bani pot să dea pentru pomul de Crăciun sau pentru o creangă.
"Un brad la 20 de lei aveţi?" întreabă o pensionară pe unul dintre vânzătorii din Piaţa Sudului. "Găsim doamnă, găsim...", îi răspunde bărbatul, dornic să atragă cumpărători. Vânzătorul începe imediat să răscolească în grămada de brazi şi, după nici 30 de secunde, scoate un brăduţ de jumătate de metru, cu câteva crengi. Nemulţumită de ofertă, femeia mai încearcă o negociere, însă fără rezultat, aşa că scoate cei 20 de lei şi îi dă vânzătorului.
Alţi clienţi negociază inclusiv la cumpărarea crengilor de brad. "Unii cumpărători vin şi spun: «Am un leu în buzunar. Ce-aş putea să iau cu el?»", spune o femeie care vinde în Piaţa Sudului crengi şi coroniţe de brad.
Oamenii care vin de mai mulţi ani în perioada Crăciunului cu brazi în pieţele bucureştene spun că este cel mai slab an din punct de vedere al vânzărilor. O femeie povesteşte că în ultimele cinci zile a vândut doar 150 de coroniţe, iar cei care au brazi, nu au dat mai mult de cinci fiecare.
Mulţi speră că vânzările vor creşte în zilele următoare, mai aproape de Crăciun, însă se aşteaptă şi să rămână cu marfa, pentru că "nivelul de trai a scăzut" şi unii aleg să îmbodobească de sărbători brazi artificali pe care îi au din anii trecuţi.
Vânzările nu stau mai bine nici în Piaţa Amzei, din sectorul 1, unde pomii de Crăciun, coroniţele şi crenguţele au rămas nevândute. Cu toate acestea, comercianţii refuză să reducă preţurile, care sunt de două ori mai mari faţă de restul pieţelor. În Amzei, un brad costă 200 de lei, un pom în ghiveci poate fi cumpărat cu 50 de lei, o coroniţă se vinde cu 10 de lei, iar preţul unei crengi este de la şapte lei.
Lipsa clienţilor din acest an i-a descurajat pe vânzătorii de brazi, mulţi spunând că anul viitor nu vor mai investi în acest gen de afacere.
"Nu mai merită să investeşti în brazi, pentru că nu mai reuşeşti să vinzi destui, în aşa fel încât să obţii un profit care să merite. Nu merită nici să lăsăm la preţ. Asta este, oricum nu se vând! O să le dăm foc după sărbători şi aia e! I-am auzit pe mulţi că, de la anul, renunţă să mai aducă brazi", spune un bărbat care vinde în Piaţa Amzei.
În timp ce vânzătorii de brazi din pieţe refuză să reducă preţurile, deşi vânzările merg foarte prost, hipermarketurile au ieftinit deja atât brazii naturali, cât şi pe cei din plastic, care costă acum, în medie, cu 20 la sută mai puţin.
Astfel, un "brad natural Normandia", înalt de peste doi metri, care costa 90 de lei, se vinde acum cu 80 de lei. Şi la brazii în ghiveci s-au făcut reduceri, de la 50 la 30 de lei. Reducerea preţurilor nu a dus însă şi la creşterea vânzărilor.
Brazii artificiali - cu preţuri între 50 şi 1.000 de lei
Magazinele se întrec şi în oferte pentru brazii artificiali, ale căror preţuri pornesc de la 50 de lei. Un brad de un metru şi jumătare, alb, roz sau mov, poate fi cumpărat cu 250 de lei, în timp de unul de trei metri costă peste 1.000 de lei.
Cumpărătorii primesc, odată cu bradul, şi informaţiile despre numărul de crengi sau materialul din care este făcut suportul. Un brad cu înălţimea de 1,5 metri, pliabil, cu 477 de ramuri, suport din metal şi ace de tip 2D şi 3D costă 397 de lei.
Oferta este completată cu brăduţi împodobiţi cu panglici şi clopoţei, care pot fi cumpăraţi cu 155 de lei. Un alt brăduţ, împodobit cu câteva globuri, clopoţei şi beteală, înalt de 2,10 metri şi cu 827 de ramuri se vinde cu 100 de lei, preţ redus de la 183 de lei.
Mult mai ieftină în magazin este o coroniţă din plastic, care poate fi cumpărată cu patru lei, dacă este simplă sau cu 47 de lei, dacă este împodobită cu globuri, conuri, panglici şi clopoţei.
Oferte sunt şi pe site-uri de chilipiruri, unde un brăduţ nou, gata decorat şi cu instalaţie luminoasă se vinde cu 290 de lei. Tot aici pot fi găsiţi şi brazi naturali, care se vând cu 15 lei, cu livrare "în maxim 24 de ore, produsul nefiind returnabil".
Citește pe alephnews.ro: Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cinci jurnaliști din Gaza au fost uciși într-un atac israelian care a vizat o grupare armată. Ce declară IDF
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe