Preţul, drepturile de autor şi suportul, în disputa dintre Ministerul Educaţiei şi editori privind manualele digitale

Preţul manualelor, respectarea drepturilor de autor în cazul cărţilor şcolare online şi suportul pentru accesarea manualelor în format electronic s-au numărat printre aspectele discutate de ministrul Educaţiei Remus Pricopie cu editorii, joi, la Bookfest.

Urmărește
421 afișări
Imaginea articolului Preţul, drepturile de autor şi suportul, în disputa dintre Ministerul Educaţiei şi editori privind manualele digitale

Preţul, drepturile de autor şi suportul, în disputa dintre Ministerul Educaţiei şi editori privind manualele digitale (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

Remus Pricopie a participat joi, la dezbaterea "Educaţia digitală. Începuturi şi pericole", dedicată manualelor digitale şi organizată de Uniunea Editorilor din România (UER) şi societatea Read Forward, care a realizat primul manual digital, după unul tipărit, "Lecţia Verde" (lectiaverde.ro), lansat la 27 martie şi aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

La dezbatere au luat parte şi preşedintele UER, Mario Demezzo, şi Paul Balogh, managing partner la Read Forward.

UER a prezentat, într-un comunicat, obiecţiile sale privind proiectul de metodologie pentru noile manuale al Ministerului Educaţiei, aflat în dezbatere publică.

O altă chestiune ridicată la dezbatere de UER, dar şi de Paul Balogh, a fost cea a respectării drepturilor de autor în accesarea manualelor online "În toate ţările în care se respectă drepturile de autor se stabilesc condiţii de plată pentru exploatarea operei în format online, în funcţie de numărul de accesări. Ministerul nu precizează nimic în acest sens, el asigurându-se doar că are dreptul exploatării operei timp de patru-şase ani. Nu apare niciun cuvânt despre securizarea manualelor pe platformele propuse - manuale.edu.ro şi velro.eu", se arată în comunicatul UER.

Ministrul Educaţiei a comentat punctul de vedere al UER legat de drepturile de autor. "Dacă dreptul asupra unei cărţi îl au, evident, autorul şi editura, eu cred că manualul este şi un bun public. (...) Este o părere personală, verificată cu juridicul, şi eu cred că suntem obligaţi să avem acces liber la manuale, pentru că, altfel, înţeleg că manualul nu mai e manual, este ceva, un secret, sau nu ştiu", a declarat Pricopie, în cadrul dezbaterii.

Demnitarul a mai precizat că pe el, ca ministru al Educaţiei, îl interesează ca manualele să fie disponibile pe internet pentru ca, în primul rând, profesorii să aibă acces, în orice moment, la toate manualele alternative, ca să poată decide cu care dintre ele va lucra.

"Acum decide pe baza prezentărilor pe care dumneavostră le faceţi în şcoli, la inspectorate, şi, mă rog, eu cred că este mai bine ca profesorul să decidă singur, şi nu în proximitatea reprezentanţilor editurilor şi o spun cu tot respectul aici, în mijlocul editorilor", a spus ministrul.

Pricopie a mai arătat că este important ca manualele să fie disponibile online şi pentru copiii români din alte ţări, ai căror părinţi "se chinuiesc să facă rost de manuale".

"În condiţiile în care există o formulă de acoperire a costurilor pentru manuale, respectiv pe baza comenzilor pentru manualul pe hârtie, nu văd de ce nu am avea liber pe internet la varianta electronică", a mai declarat ministrul.

Paul Balogh i-a răspuns ministrului că, şi dacă autorii ar fi de acord, din mărinimia lor, să permită accesul neîngrădit la manuale, drepturile de autor trebuie respectate şi în ceea ce priveşte imaginile sau poeziile din interiorul manualelor, editorii garantând pentru aceasta. În momentul în care se propune o platformă deschisă, de pe care se pot face descărcări necontrolat, editorii nu mai pot garanta respectarea drepturilor de autor, a subliniat Balogh.

"Ca ministru al Educaţiei, mă interesează ca la un manual bun să ajungă copiii din România", a răspuns Remus Pricopie.

Editorii au semnalat şi că metodologia ar acredita din nou, ca şi în perioada 2001 - 2007, introducerea unui prag eliminatoriu la criteriul preţ, măsură care favorizează dumping-ul, scade calitatea manualelor şi produce riscuri în asigurarea lor pe patru-şase ani, cât durează contractul de furnizare.

Ministrul a răspuns că nu se va urmări preţul cel mai mic, în cadrul licitaţiei, ci "preţul corect".

UER mai atrage atenţia că, potrivit proiectului de metodologie, nu apare nicăieri ideea de tabletă ca platformă ţintă, suportul despre care se vorbeşte fiind desktop-ul, "ca în anii 2000", pe care să ruleze Windows 7 şi care să aibă 512 MB de memorie ram şi 800 Mhz, însă specificaţiile minime pentru rularea programului Windows 7 sunt de 1 Ghz - procesorul şi de unul sau doi GB memorie ram. "În educaţie nu se folosesc computere minime, ci doar în mediul office. (...) Tabletele sunt cele care revoluţionează utilizarea tehnologiei în educaţie şi nu desktop-urile", se arată în comunicatul UER.

Ministrul a mai spus în cadrul dezbaterii, privind proiectul de metodologie, că "orice document poate fi îmbunătăţit".

Calendarele pentru schimbarea manualelor de clasa I şi clasa a II-a sunt, potrivit editorilor, "mult prea sufocante" şi "nu permit o competiţie calitate, într-un termen rezonabil", acestea propunând alocarea unui interval de 9 - 12 luni de la data afişării programei şcolare, metodologiei şi specificaţiilor tehnice pentru scrierea, tehnoredactarea şi digitalizarea proiectelor, în locul termenului de patru luni propus.

Editorii au mai atras atenţia că nu au fost furnizate informaţii despre viitoarea platformă pe care se vor regăsi manualele digitale. "Timpul pentru realizarea componentei software este foarte scurt şi riscă să devină şi mai scurt dacă CNEE (Centrul Naţionale de Evaluare şi Examinare din cadrul MEN, n.r.) furnizează date despre www.velro.eu mai târziu de 31 mai 2013. Să se decaleze termenul de depunere a proiectelor pentru evaluare cel puţin cu intervalul de timp trecut de la 31 mai până la clarificarea aşteptată de la CNEE", spune UER.

În urma dezbaterii, ministrul a fost de acord cu acordarea unui termen de şase luni editorilor, de la aprobarea documentaţiei, dar şi cu prelungirea perioadei în care metodologia privind noile manuale este în dezbatere publică, până la 15 iunie, în loc de 1 iunie.

Pricopie a mai arătat că propunerea MEN este ca "punctul terminus pentru a introduce obligatoriu manuale digitale să rămână 15 septembrie 2014" şi că ar trebui să existe manuale digitale din anul şcolar 2013 - 2014, chiar dacă acestea vor fi gata în următorul an calendaristic, prin amânarea termenului de depunere a proiectelor.

"În anul şcolar 2013 - 2014 să avem primele manuale digitale, care nu vor fi obligatoriu utilizate la clasă, pe băncile copiilor, dar vor fi în circuit, vor fi în biblioteci, iar profesorii vor putea să se acomodeze cu ele", a spus Pricopie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici