Preţul gigacaloriei plătit de constănţeni - 250 de lei. Primăria va subvenţiona restul până la 383 lei

Preţul gigacaloriei suportat de populaţie în această iarnă, în municipiul Constanţa, va fi de maximum 250 de lei, Primăria alocând 60 de milioane de lei pentru a subvenţiona diferenţa până la 383,2 lei, tariful de producţie şi distribuţie al gigacaloriei.

Urmărește
191 afișări
Imaginea articolului Preţul gigacaloriei plătit de constănţeni - 250 de lei. Primăria va subvenţiona restul până la 383 lei

Preţul gigacaloriei plătit de constănţeni,250 de lei; Primăria va subvenţiona restul până la 383 lei (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Consilierii locali au aprobat, joi, într-o şedinţă de îndată, preţul local de facturare a energiei termice, furnizată populaţiei, dar şi acordarea ajutoarelor de încălzire, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Am propus colegilor mei să luăm o decizie fermă şi care să confere siguranţă constănţenilor pentru a şti că vor avea căldură în tot sezonul rece 2015-2016, că preţul acestei călduri este de maximum 250 de lei pe gigacalorie şi spun maximum pentru că preţul gigacaloriei va fi însoţit de ajutoare, conform Ordonanţei 70 pentru cei care se încadrează în plafoanele pe venit de membru de familie, dacă vorbim de familie sau nivel de venituri pentru personale singure astfel încât să venim şi să sprijinim clienţii vulnerabili”, a declarat primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, la finalul şedinţei Consiliului Local.

El a precizat că diferenţa între preţul de producţie şi distribuţie al gigacaloriei, care este de 383,2 lei, şi tariful suportat de populaţie va fi suportată din bugetul local.

“Aveam două variante. Prima variantă era aceea de a apela la un împrumut. A doua variantă a fost aceea de a analiza bugetul local cu seriozitate astfel încât să reducem cheltuielile şi să creştem veniturile, lucrul acesta s-a întâmplat şi anunţarea acestei soluţii a fost posibilă după o analiză extrem de seriosă care a implicat şedinţe cu Serviciul Public de Impozite şi Taxe, analiză pe fiecare componentă de venit a bugetului local, iar în oglindă o analiză a tuturor cheltuielilor municipalităţii. Am tăiat multe cheltuieli ca să putem asigura această alocare bugetară pentru a subvenţiona exclusiv din bugetul local diferenţa dintre preţul de producţie, transport, distribuţie şi preţul de facturare către populaţie. Această subvenţionare va funcţiona pe durata întregului sezon rece chiar dacă CET-ului îi este acceptată solicitarea de creştere a preţului. Pentru fiecare gigacalorie livrată populaţiei Consiliul Local subvenţionează 133,2 lei”, a explicat Decebal Făgădău.

El a menţionat că efortul bugetar pentru această subvenţie va fi de maximum 60 de milioane de lei, sumă căreia i se adaugă aproximativ 15 milioane de lei pentru ajutoarele de încălzire pe care le vor primi persoanele care au un venit lunar pe membru de familie de până în 786 de lei şi persoanele singure care au venit lunar de 1.082 de lei.

Decebal Făgădău a mai spus că, începând din 23 octombrie, va fi furnizată căldură în municipiul Constanţa, iar consumul lunii octombrie va fi cuantificat în factura din luna noiembrie. El a precizat că dosarele pentru obţinerea ajutorului de încălzire vor putea fi depuse începând de luni.

Toamna trecută preţul gigacaloriei a scăzut de la 358, 54 de lei la 310 lei, menţinându-se la această valoare în tot sezonul rece. Acest tarif era plătit integral doar de către persoanele cu venituri pe membru de familie peste 1.800 de lei sau 2.100 de lei pentru persoanele singure, ceilalţi primind diverse subvenţii în funcţie de venituri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici