- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile alimentelor vor creşte după cel puţin o lună de depreciere continuă a leului
Preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, a declarat, luni, că preţurile la alimente vor creşte după cel puţin o lună de depreciere continuă a leului, apreciind că unii producători şi comercianţi vor majora preţurile când vor ajunge la "profit zero".
Preţurile alimentelor vor creşte după cel puţin o lună de depreciere continuă a leului (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul sindical a precizat că majorări ale preţurilor la alimente pot apărea după cel puţin o lună de depreciere continuă a leului, iar dacă apar mai devreme, înseamnă că există producători şi comercianţi "inconştienţi", apreciind că legislaţia în acest domeniu este interpretabilă.
"Sunt puţini producători care ar apela la creşterea preţurilor, deoarece în această perioadă puterea de cumpărare scade, iar aceştia pot ajunge la faliment dacă majorează preţurile acum. De aceea vor încerca să reziste până la pragul zero de profit", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dragoş Frumosu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
România, ţara cu 35 de cabinete stomatologice publice şi 17.000 private
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
Preşedintele FSIA consideră firească majoarea preţurilor în funcţie de deprecierea monedei naţionale, în condiţiile în care România importă 70 la sută carne, 80 la sută legume şi fructe, 30 la sută lapte pentru procesare, 330.000 de tone de zahăr brut din care se obţine zahăr rafinat, România consumând 550.000 de tone de zahăr pe an, ingrediente pentru industria cărnii, băuturilor răcoritoare, dulciurilor, conserve de legume şi fructe.
Liderul sindical susţine că România produce fructe şi legume maximum trei luni pe an şi importă lapte pentru că cel autohton nu îndeplineşte criteriile europene.
În luna decembrie, deprecierea monedei naţionale s-a resimţit în preţuri mai ales pe segmentul serviciilor, unde au avut loc scumpiri în medie cu 1,3%. Preţurile produselor alimentare au urcat, de asemenea, cu 0,52%, dar produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,47%.
Topul scumpirilor pe 2008 este condus de preţul gazelor, care a fost majorat cu 22,01%, urmat de sectorul alimentar, preţul mediu la brânză înregistrând anul trecut o creştere cu 20%, cel al laptelui de vacă cu 19,29% şi cel al uleiului cu 18,10%.
Banca Naţională a României a publicat, vineri, o rată de referinţă de 4,2655 lei/euro, cu 1,09 bani sub nivelul anunţat joi, când euro a fost cotat la 4,2764 lei.
Moneda naţională a încheiat anul 2008 la un curs de referinţă de 3,9852 lei/euro, în scădere cu 10,38% faţă de prima cotaţie valabilă anul trecut, când un euro valora 3,6102 lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO