Preţurile la utilităţi pot fi negociate. Autoritatea de Reglementare anunţă condiţiile pe care le putem folosi în avantajul nostru, înainte de semnarea unui contract

Consumatorii trebuie să fie atenţi în primul rând la preţ, dar şi la condiţiile contractuale, în ce situaţii pot fi deconectaţi, înainte de a semna un contract negociat cu furnizorii de utilităţi, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, la întrebarea adresată de MEDIAFAX.

Urmărește
564 afișări
Imaginea articolului Preţurile la utilităţi pot fi negociate. Autoritatea de Reglementare anunţă condiţiile pe care le putem folosi în avantajul nostru, înainte de semnarea unui contract

Preţurile la utilităţi pot fi negociate. Autoritatea de Reglementare anunţă condiţiile pe care le putem folosi în avantajul nostru, înainte de semnarea unui contract

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a spus că este mai avantajos pentru consumatori să negocieze contractul cu furnizorii care oferă mai multe servicii la pachet, pentru a obţine preţuri mai bune la energie electrică şi gaze naturale.

"Eu, de exemplu, la mine acasă am acelaşi furnizor şi de energie, şi de gaze. Oferta pe energie electrică este negociată şi este mult mai mică decât oferta furnizorului de ultimă instanţă din zona în care locuiesc. Plus că este mult mai simplu, pentru că am relaţie cu o singură firmă de furnizare, şi de gaze, şi de energie", a precizat Niculae Havrileţ.

Acesta a spus că, de la 1 iulie, va creşte preţul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă, adică cei tradiţionali: Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, în funcţie de zona în care locuiesc.

În schimb, pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piaţa liberă, preţul nu creşte, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare.

Havrileţ a arătat că furnizorii care oferă energie în regim de ultimă instanţă au cel mai mare preţ de pe piaţă deoarece aceştia trebuie să poată oferi energie în orice moment, chiar şi consumatorilor care rămân fără furnizor.

"Dar, dacă vă uitaţi în comparatorul de preţuri, în toate zonele unde sunt furnizori de ultimă instanţă, sunt 14-15 oferte la preţuri mai mici decât cele ale furnizorilor de ultimă instanţă. Furnizorul de ultimă instanţă este pragul cel mai scump, de acolo se negociază la preţuri mai mici. Inclusiv furnizorii de ultimă instanţă au oferte cu preţuri mai mici pe piaţa concurenţială. Preţul cerut de Enel, spre exemplu, pe contracte negociate, este sub valoarea de referinţă. Aceasta este o valoare de referinţă pentru că este pentru furnizarea de ultimă instanţă, care nu se negociază", a spus Havrileţ.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici