- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile locuinţelor s-au redus cu până la 40%
Preţurile locuinţelor din România, exprimate în lei, s-au redus cu 10-40% în primul semestru, faţă de sfârşitul anului trecut, pe segmentul vechi scăderea fiind în medie de 23%, iar pe cel nou de 17%, potrivit estimărilor companiei de evaluare Darian Rom-Suisse.
Preţurile locuinţelor s-au redus cu până la 40% (Imagine: Mircea roşca/Mediafax Foto)
"Reducerea costurilor de construcţie şi cu forţa de muncă a permis dezvoltatorilor să încerce o adaptare a ofertei la segmentul majoritar de piaţă a cumpărătorilor. Scăderile preţurilor în termeni reali (valoare în lei) la proprietăţi rezidenţiale în primul semestru al anului s-au situat în intervalul 10-40%, în funcţie de locaţie, finisaje etc. Astfel, la nivelul oraşelor importante din ţară, preţurile apartamentelor vechi au coborât în medie cu 23%, iar ale celor noi cu 17%", se arată într-un studiu al companiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Autorii studiului au remarcat că în aproape toate oraşele apartamentele vechi au scăzut mai mult decât cele noi, o excepţie fiind Baia Mare, unde situaţia este inversată. Apartamentele noi au înregistrat o scădere a preţurilor 35%, faţă de doar 25% în cazul celor noi.
În Bucureşti, situaţia este asemănătoare cu cea din provincie, preţurile apartamentelor scăzând cu 33% pe segmentul vechi şi cu 25% pe cel nou, faţă de valorile înregistrate în semestrul anterior, respectiv finalul anului 2008.
"România rămâne totuşi un stat cu statistici paradoxale. Deşi peste 80% dintre români deţin proprietăţi imobiliare, cererea pentru locuinţe se menţine la valori crescute. Explicaţii se pot găsi în migraţia accelerată dinspre rural înspre urban - cei care deţin deja o proprietate la ţară se mută la oraş, unde locuinţele sunt mai scumpe-, în factorul cultural specific al nevoii de a fi proprietarul spaţiului în care locuieşti, în slaba educaţie a populaţiei în domeniul investiţiilor imobiliare", se menţionează în studiu.
În ceea ce priveste perioada următoare, reprezentanţii Darian nu văd sustenabilă menţinerea perioadei de uşor echilibru al preţurilor prin adoptarea programelor anti-criză de către Guvern.
"Programul Prima Casă a provocat deja o polarizare a preţurilor din zona 50.000-70.000 de euro înspre valoarea maximă garantată de stat de 60.000 de euro. Proprietăţi scoase la vânzare cu preţuri de 54-58.000 de euro au înregistrat o ajustare rapidă în sus odată cu anunţarea demarării acestui program, în timp ce efectul invers, de scădere a preţurilor până în această zonă se înregistrează preponderent la dezvoltatorii presaţi din punct de vedere financiar", se mai arată în studiu.
Valorile proprietăţilor vor urma trendul economic general, iar contracţia tot mai evidentă a economiei poate fi de natură să impulsioneze în continuare scăderea preţurilor la imobiliare.
Şi pe piaţa terenurilor, în 2009, preţurile "s-au topit văzând cu ochii", mulţi bani ai investitorilor rămânând "îngropaţi" în terenuri de investiţii, mai susţin reprezentanţii Darian.
Astfel, valoarea medie a scăderilor în provincie a fost pentru primele şase luni de 26%, cu maxime de 40% înregistrate la Iaşi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO