- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile nu vor creşte pentru medicamentele existente pe piaţa românească
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente spune că preţurile nu vor creşte pentru medicamentele existente în acest moment pe piaţa românească, dar atenţionează că subfinanţarea acută a sistemului de sănătate ar putea afecta accesul pacienţilor la tratament pe termen scurt.
Preţurile nu vor creşte pentru medicamentele existente pe piaţa românească (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit ARPIM, proiectul de ordin al Ministerului Sănătăţii privind modificarea Ordinului 75/2009, supus dezbaterii publice în 30 octombrie, nu va duce la creşteri de preţurile pentru medicamentele existente în acest moment pe piaţa românească.
Conducerea Asociaţiei Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente precizează că metodologia de calcul în proiectul de act normativ, care ia în considerare media celor mai mici trei preţuri din 12 state UE, s-ar putea adresa numai pentru medicamentele nou introduse pe piaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Actualul proiect de act normativ doreşte să îngheţe pentru încă 12 luni preţurile medicamentelor, la nivelul unei rate de schimb subevaluate (de patru lei pe euro), contrar actualului OMS 75/2009 intrat în vigoare în luna aprilie 2009 şi care impune actualizarea preţurilor în luna noiembrie. ARPIM doreşte crearea unui mecanism de calculare a preţurilor sustenabil din punct de vedere economic, conform practicilor la nivel european, în special în contextul tentativei autorităţilor de adoptare a unui model de clawback", se arată într-un comunicat de luni al asociaţiei.
ARPIM atrage atenţia asupra faptului că principala problemă care ar putea afecta accesul pacienţilor la medicamente pe termen scurt este subfinanţarea acută a sistemului de sănătate.
"Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu mai are resursele necesare să mai plătească nici măcar medicamentele compensate eliberate după luna iunie 2009. Orice potenţială abatere a atenţiei opiniei publice înspre o altă direcţie decât cea reală riscă să conducă la amânarea rezolvării situaţiei financiare grave în care se găsesc astăzi farmaciile, cu consecinţe negative asupra pacienţilor", potrivit comunicatului ARPIM, semnat de directorul executiv al asociaţiei, Dan Zaharescu.
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicament precizează că înţelege situaţia economică actuală dificilă şi îşi manifestă disponibilitatea de a discuta transparent cu toţi factorii de decizie, pentru a identifica acele măsuri şi mecanisme sustenabile din punct de vedere economic, astfel încât să se asigure accesul pacienţilor la medicamentele de care aceştia au nevoie.
Ministerul Sănătăţii a stabilit un curs fix de 4 lei/euro, începând cu 1 februarie 2009, pentru calculul preţurilor la medicamentele de uz uman, iar de la 1 aprilie, potrivit noii metodologii de calcul a preţurilor pentru produsele cu prescripţie, s-a ales cel mai mic preţ din 12 ţări europene.
Guvernul a aprobat la începutul lunii octombrie o ordonanţă de urgenţă privind introducerea sistemului "clawback", prin intermediul căruia toţi producătorii de medicamente care desfac produse pe piaţa românească trebuie să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o sumă reprezentând între 5% şi 11% din veniturile realizate în urma vânzării produselor.
În acelaşi timp, la începutul lunii octombrie, a fost extins termenul de plată a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală la 180 de zile, respectiv 90 de zile pentru medicamentele din programele naţionale de sănătate, astfel încât plata acestora să poată fi efectuată în 2010.
În 30 octombrie, Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect de ordin privind modificarea şi completarea Ordinului MS 75/2009 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamente de uz uman.
Iniţiatorii proiectului arată că, având în vedere criza economică actuală, care a creat dificultăţi suplimentare atât producătorilor de medicamente inovatoare, cât şi producătorilor de medicamente generice, s-au identificat unele aspecte care se cer a fi îmbunătăţite. În acest sens, s-a apreciat ca fiind justificată redefinirea preţului de referinţă generic, prin raportarea la un procent de 70% din preţul medicamentului inovativ.
Proiectul de ordin este în dezbatere publică până în 29 noiembrie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului