- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prevenirea încălcării drepturilor omului în locurile de detenţie, proiect derulat de MJ
Ministerul Justiţiei în cadrul proiectului privind prevenirea încălcării drepturilor omului în locurile de detenţie încearcă să creeze, împreună cu APADOR-CH, un mecanism naţional de a preîntîmpina eventuale tratamente cu cruzime, inumane, torturi.
Joi, a avut loc, la sediul Ministerului Justiţiei, întâlnirea dintre experţii APADOR-CH şi expertul britanic Debra Long cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei - Alina Barbu, şef serviciu drept public şi Alina Ion, consilier juridic din cadrul Direcţiei Elaborare Acte Normative, respectiv Mihaela Mereuţă, consilier pentru afaceri europene din cadrul Direcţiei Afaceri Europene - în contextul implementării Protocolului opţional la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, ratificat de România prin Legea 109 din 14 aprilie 2009.
Acest demers se înscrie în linia continuării eforturilor efectuate în cursul anului 2010 prin intermediul proiectului de înfrăţire instituţională "Sprijin în vederea stabilirii unui mecanism naţional de prevenire pentru o mai bună promovare şi protecţie a drepturilor omului în locurile de detenţie" (Facilitatea de Tranziţie2007 IB/JH/21TL), derulat de Ministerul Justiţiei în parteneriat cu Germania, prin Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ), şi care a avut drept obiectiv identificarea unor soluţii adecvate pentru implementarea în România a unuia sau mai multor mecanisme pentru prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante care ar putea fi aplicate persoanelor private de libertate în "locurile de detenţie".
Proiectul a fost finalizat prin elaborarea unui Raport de către experţii germani, raport ce a fost afişat pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei în septembrie 2010, şi poate fi consultat pe http://www.just.ro/Sections/Comunicate/Comunicate2010/Comunicateaugust2010/3septembrie2010/tabid/1505/Default.aspx
În acest context, APADOR-CH şi-a propus să contribuie la efortul de creare a mecanismului naţional prin facilitarea identificării şi dezbaterii celor mai potrivite soluţii necesare bunei sale funcţionări în România, în cadrul proiectului Prevenirea încălcării drepturilor omului în locurile de detenţie (finanţat de Open Society Institute - Budapesta).
Vizita expertului britanic, care a inclus întâlniri cu autorităţi şi instituţii publice, dar şi cu organizaţii neguvernamentale relevante, va fi urmată de redactarea unei analize care să prezinte recomandări concrete cu privire la acest mecanism. Concluziile analizei vor fi discutate cu autorităţile relevante, printre care şi Ministerul Justiţiei, într-o serie de întâlniri ce vor avea loc în această toamnă.
Anul acesta, instituţiile statului direct implicate, printre care şi Ministerul Justiţiei, urmează a elabora şi promova proiectul de act normativ, în vederea creării acestui mecanism şi îndeplinirii, în acest mod, a obligaţiei internaţionale asumate de România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO