- Home
- Social
- (01.01.2024, 18:20)
- Daniel Contescu
Previziunile pentru noul an din „New York Times”, din 1861 până în 2007: de la Războiul Civil la iPhone
Ziarul, în aşteptarea unui 2024 care promite să fie plin de evenimente care vor marca lumea, a adunat din arhiva sa previziunile eşuate şi pe cele de succes.
Urmărește
3601 afișări
Steve Jobs cu un iPhone
Odată cu începutului anului apare şi vremea prognozelor. Iar 2024 se anunţă a fi un an de mare importanţă, mai ales la nivel internaţional.
Nu numai pentru evoluţiile de pe cele două fronturi principale de război - cel al conflictului dintre Ucraina şi Rusia şi cel al crizei din Orientul Mijlociu - ci şi pentru că sunt programate alegeri importante în zeci de ţări: jumătate din populaţia lumii va merge la urne, iar între cele mai importante evenimente electorale se numără alegerile prezidenţiale ale Statelor Unite, dar şi cele pentru Parlamentul European. Apoi, sunt cele din India, Taiwan şi Regatul Unit.
În aşteptarea evenimentelor importante de pe agenda anului 2024, New York Times a decis să scoată din arhiva sa previziunile publicate la începutul altor ani care au marcat istoria Statelor Unite şi restului lumii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
1861
Primul număr din 1861 a adunat poveşti despre sărbătorile de sfârşit de an. Dar şi „pregătirile de război”, inclusiv cererea ca trupele federale să părăsească Fort Sumter, Carolina de Sud. Cu toate acestea, ziarul a folosit tonuri pline de speranţă: „Această mare republică va deveni din ce în ce mai puternică pe măsură ce lunile vor trece”. Era luna ianuarie. În aprilie, forţele confederate au atacat Fort Sumter, deschizând ostilităţile Războiului Civil.
1929
Cu un salt înainte de aproape şaptezeci de ani, în 1929, Times a încercat câteva predicţii asupra performanţei economiei. Deşi recunoşteau că a face predicţii este dificil, jurnaliştii au scris că nu puteau fi decât optimişti cu privire la „puterea de bază a sistemului economic american”. Un bancher din Chicago a ajuns până acolo încât a spus că noul preşedinte, Herbert Hoover, va „garanta ţării o administraţie constructivă şi capabilă”. Zece luni mai târziu, pe 24 octombrie, a avut loc cel mai grav accident de pe Wall Street, amintit şi astăzi drept „Joia Neagră”.
1939
În 1939, însă, situaţia internaţională era mult prea îngrijorătoare pentru a fi optimişti. Americanii au sărbătorit ca întotdeauna, dar dintre newyorkezii care au ieşit pe străzile din Times Square, „doar câţiva nu şi-au dat seama că ultimele 12 luni au adus schimbări drastice în lume”, scria ziarul despre anexarea Austriei de către o parte a Germaniei naziste. Articolul cita un economist german aflat în vizită la New York, care a prezis „un război major în Europa în 1939”. În septembrie, Germania a invadat Polonia: începuse al Doilea Război Mondial.
1968
Reporterii The Times se aşteptau ca 1968 să fie un an important. Alegerile prezidenţiale au fost programate pentru noiembrie şi, imaginându-şi cum se va încheia, ziarul l-a identificat pe atunci guvernatorul New York-ului, Nelson Rockefeller, drept singurul republican capabil să-l învingă pe Lyndon B. Johnson. În schimb, lucrurile s-au întâmplat în această ordine: popularitatea lui Johnson s-a prăbuşit până la punctul de a-l împinge să renunţe la realegere; Rockefeller a eşuat lamentabil în campania sa electorală; iar fostul vicepreşedinte Richard Nixon a fost ales la Casa Albă.
1991
La începutul anului 1991, atenţia s-a concentrat în principal asupra Uniunii Sovietice, care îşi dădea ultimele suflări. Ministrul de Externe al Moscovei, Eduard Şevarnadze, a demisionase recent, „demonstrând în mod clar cât de fragil este proiectul preşedintelui Gorbaciov”, a scris Times. În seara de Crăciun, steagul roşu a fost coborât de la Kremlin, înlocuit cu tricolorul rusesc. A doua zi, Uniunea Sovietică a fost dizolvată oficial.
2007
Odată cu noul secol, s-a născut o nouă categorie de predicţii: cele privind evoluţiile tehnologice. În 2007, şeful secţiei de Tehnologie a ziarului a lansat o predicţie riscantă: „Toată lumea mă întreabă când va produce Apple un telefon mobil. Răspunsul meu este: „Niciodată, probabil””. În decurs de o săptămână, sau puţin mai mult, istoria a dovedit că este greşit: pe 9 ianuarie 2007, Steve Jobs a urcat pe scenă la un eveniment Apple şi a prezentat primul iPhone din lume.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte