- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.02.2014, 19:18)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pricopie a susţinut la Comisia de învăţământ a Camerei ordonanţa care modifică Legea educaţiei
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a susţinut, marţi, la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, ordonanţa care modifică Legea educaţiei, prevăzând, printre altele, trecerea clasei a IX-a înapoi la liceu, facilităţi pentru cadrele didactice în privinţa examenului de titularizare.
Urmărește
281 afișări
Pricopie a susţinut la Comisia de învăţământ a Camerei ordonanţa care modifică Legea educaţiei (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)
Pricopie le-a spus deputaţilor din Comisia de învăţământ că prin introducerea sistemului de cinci clase în învăţământul primar, patru în cel gimnazial şi patru în liceu, cu învăţământ obligatoriu până în clasa a X-a, se ajunge la un învăţământ obligatoriu de 11 ani, ceea ce este un plus, deoarece este adăugată clasa pregătitoare.
El a arătat că a supus dezbaterii publice şi ideea ca, începând din 2015, frecventarea de către copii a grupei mari de la grădiniţă să fie obligatorie şi că doreşte ca în 2, 3, 4 ani, pe măsură ce grădiniţa este consolidată, aceasta să devină obligatorie de la 4 ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
"Am supus dezbaterii publice ca, începând din 2015 să avem grupa mare la grădiniţă obligatorie. Avem deja 98% dintre copii cuprinşi la grupa mare, iar acest lucru ar însemna ca 2% dintre părinţi să fie obligaţi să-şi ducă copiii la grădiniţe, ceea ce ar însemna un succes", a spus Pricopie.
El a mai arătat că sunt introduse în ordonanţă o serie de facilităţi acordate cadrelor didactice, cum ar fi examen de titularizare la 6 ani. "Legea 1 prevedea că cei care au susţinut examenul de titularizare într-un anumit an pot beneficia la 3 ani, noi am extins la 6 ani. Examenul este serios şi cei care reuşesc să treacă de acest examen trebuie să aibă posibilitatea să folosească rezultatele acestui examen pentru titularizare timp de 6 ani", a spus Pricopie.
Ministrul Educaţiei a susţinut şi trecerea Bibliotecii Pedagogice la Biblioteca Centrală Universitară, pe motiv că aceasta funcţionează în condiţii improprii şi o jumătate de milion de cărţi pot fi afectate, arătând că nu este vorba de a desfiinţa o instituţie importantă pentru sistemul de educaţie, ci de a salva un fond de carte extrem de important.
"Biblioteca Pedagogică funcţionează într-o fostă casă în vecinătatea Parcului Cişmigiu, iar această casă a fost retrocedată de 7 ani. Astăzi această casă se află într-o stare extrem de precară şi există riscul de a se deteriora. Până la identificarea unei soluţii, a unei clădiri corespunzătoare pentru Biblioteca Pedagogică, am decis ca această bibliotecă să devină secţie distinctă a Bibliotecii Centrale Universitare, urmând ca, pe măsură ce identidicăm un spaţiu, să-şi recapete personalitatea distinctă. Eu am fost de multe ori în Biblioteca Pedagogică, cărţile de la ultimul etaj sunt ude pentru că tavanul este găurit, iar la subsol unii vorbesc de o piscină", a explicat Pricopie.
Ministrul Educaţiei a vorbit şi de examenele de evaluări care vor fi introduse din acest an, arătând că în semestrul al doilea sunt evaluări la clasa a II-a, a IV-a a şi a VI-a şi că, în acest moment, sunt toate metodologiile puse la punct, acestea fiind necesare "pentru a putea calibra metoda de evaluare".
El a spus că o noutate este şi decizia ministerului de a da "o anumită coerenţă procesului de simulare pentru exameul de evaluare naţională", arătând că sunt examene la sfârşitul clasei a VIII-a şi de bacalaureat. "Cunoaştem rezultatele în special la bacalaureat, iar unul dintre principiile de bază în actul didactic este nu numai predarea, ci şi evaluarea transversală, înseamnă calibrarea diferenţelor între o şcoală şi alta. Încercăm să avem un tip de calibrare naţională, în plus este şi antrenamentul psihologic al copiilor, acomodarea cu textele şi metoda de lucru", a mai spus Pricopie, adăugând că pentru prima oară va fi simulare şi la clasa a XI-a.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe