Pricopie a susţinut la Comisia de învăţământ a Camerei ordonanţa care modifică Legea educaţiei

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a susţinut, marţi, la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, ordonanţa care modifică Legea educaţiei, prevăzând, printre altele, trecerea clasei a IX-a înapoi la liceu, facilităţi pentru cadrele didactice în privinţa examenului de titularizare.

Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului Pricopie a susţinut la Comisia de învăţământ a Camerei ordonanţa care modifică Legea educaţiei

Pricopie a susţinut la Comisia de învăţământ a Camerei ordonanţa care modifică Legea educaţiei (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

Pricopie le-a spus deputaţilor din Comisia de învăţământ că prin introducerea sistemului de cinci clase în învăţământul primar, patru în cel gimnazial şi patru în liceu, cu învăţământ obligatoriu până în clasa a X-a, se ajunge la un învăţământ obligatoriu de 11 ani, ceea ce este un plus, deoarece este adăugată clasa pregătitoare.

El a arătat că a supus dezbaterii publice şi ideea ca, începând din 2015, frecventarea de către copii a grupei mari de la grădiniţă să fie obligatorie şi că doreşte ca în 2, 3, 4 ani, pe măsură ce grădiniţa este consolidată, aceasta să devină obligatorie de la 4 ani.

"Am supus dezbaterii publice ca, începând din 2015 să avem grupa mare la grădiniţă obligatorie. Avem deja 98% dintre copii cuprinşi la grupa mare, iar acest lucru ar însemna ca 2% dintre părinţi să fie obligaţi să-şi ducă copiii la grădiniţe, ceea ce ar însemna un succes", a spus Pricopie.

El a mai arătat că sunt introduse în ordonanţă o serie de facilităţi acordate cadrelor didactice, cum ar fi examen de titularizare la 6 ani. "Legea 1 prevedea că cei care au susţinut examenul de titularizare într-un anumit an pot beneficia la 3 ani, noi am extins la 6 ani. Examenul este serios şi cei care reuşesc să treacă de acest examen trebuie să aibă posibilitatea să folosească rezultatele acestui examen pentru titularizare timp de 6 ani", a spus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a susţinut şi trecerea Bibliotecii Pedagogice la Biblioteca Centrală Universitară, pe motiv că aceasta funcţionează în condiţii improprii şi o jumătate de milion de cărţi pot fi afectate, arătând că nu este vorba de a desfiinţa o instituţie importantă pentru sistemul de educaţie, ci de a salva un fond de carte extrem de important.

"Biblioteca Pedagogică funcţionează într-o fostă casă în vecinătatea Parcului Cişmigiu, iar această casă a fost retrocedată de 7 ani. Astăzi această casă se află într-o stare extrem de precară şi există riscul de a se deteriora. Până la identificarea unei soluţii, a unei clădiri corespunzătoare pentru Biblioteca Pedagogică, am decis ca această bibliotecă să devină secţie distinctă a Bibliotecii Centrale Universitare, urmând ca, pe măsură ce identidicăm un spaţiu, să-şi recapete personalitatea distinctă. Eu am fost de multe ori în Biblioteca Pedagogică, cărţile de la ultimul etaj sunt ude pentru că tavanul este găurit, iar la subsol unii vorbesc de o piscină", a explicat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi de examenele de evaluări care vor fi introduse din acest an, arătând că în semestrul al doilea sunt evaluări la clasa a II-a, a IV-a a şi a VI-a şi că, în acest moment, sunt toate metodologiile puse la punct, acestea fiind necesare "pentru a putea calibra metoda de evaluare".

El a spus că o noutate este şi decizia ministerului de a da "o anumită coerenţă procesului de simulare pentru exameul de evaluare naţională", arătând că sunt examene la sfârşitul clasei a VIII-a şi de bacalaureat. "Cunoaştem rezultatele în special la bacalaureat, iar unul dintre principiile de bază în actul didactic este nu numai predarea, ci şi evaluarea transversală, înseamnă calibrarea diferenţelor între o şcoală şi alta. Încercăm să avem un tip de calibrare naţională, în plus este şi antrenamentul psihologic al copiilor, acomodarea cu textele şi metoda de lucru", a mai spus Pricopie, adăugând că pentru prima oară va fi simulare şi la clasa a XI-a.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici