Pricopie: Este firesc ca profesorii să îşi dorească mai mult, dar orice creştere se produce treptat

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie spune că bugetul pe anul 2014 înseamnă un pas înainte pentru Educaţie şi că există voinţa de a majora în continuare finanţarea sistemului, însă orice creştere se produce treptat, deşi este firesc ca profesorii să îşi dorească mai mult.

Urmărește
217 afișări
Imaginea articolului Pricopie: Este firesc ca profesorii să îşi dorească mai mult, dar orice creştere se produce treptat

Pricopie: Este firesc ca profesorii să îşi dorească mai mult, dar orice creştere se produce treptat (Imagine: Mediafax Foto)

"Bugetul pe anul 2014 înseamnă un pas înainte pentru Educaţie. Creşterea de la 19,8 miliarde de lei, cât am avut anul acesta, la 21,7 miliarde pentru anul viitor este certă. Educaţia primeşte bani mai mulţi! După ani de subfinanţare, este firesc ca nevoile sistemului să fie mari. Orice creştere însă trebuie să fie raţională, sustenabilă, bazată pe potenţialul economiei", a declarat ministrul Educaţiei, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

El a explicat că majorarea de buget se va regăsi în salariile profesorilor debutanţi, în veniturile tuturor cadrelor didactice care au câştigat în instanţă despăgubiri pentru tăierile făcute de fostul Guvern, în modernizarea infrastructurii şcolare, în susţinerea olimpicilor sau în decontarea transportului elevilor şi al cadrelor didactice.

"Este firesc ca profesorii să-şi dorească mai mult, dar nicăieri în lume nu se poate trece brusc de la o tăiere de 25 la sută, la o majorare de 100 la sută. Toate aceste lucruri se întâmplă treptat. Ceea ce contează este că, în acest moment, avem garanţia că Educaţia primeşte şi va continua să primească, an de an, mai mulţi bani", a mai spus ministrul.

Ministerul Educaţiei va primi în 2014 un buget 8,5 miliarde lei, cu 1,43 la sută mai mult decât anul acesta.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că bugetul alocat Educaţiei pentru 2014 prevede o majorare cu 10% a subvenţiei acordate pentru cazarea studenţilor în cămine, iar circa 300 milioane de euro din fonduri europene vor fi realocate anul viitor pentru lucrări de infrastructură la şcoli.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a organizat, miercuri, acţiuni de protest în mai multe centre universitare din ţară, pentru a cere alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie.

Peste 7.000 de persoane au participat, în 6 noiembrie, la un marş de protest organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, în Capitală, cerând alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru Educaţie, adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1, majorarea salariilor personalului nedidactic, depolitizarea învăţământului, regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici