- Home
- Social
- BISTRIŢA, (01.03.2014, 13:51)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pricopie: Nu putem condiţiona simulările de solicitări financiare. Profesorii vor avea timp liber
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, sâmbătă, că profesorii implicaţi în simulările naţionale nu vor fi plătiţi, dar vor beneficia de timp liber şi de recuperare, iar în ce priveşte boicotul anunţat de FSLI la Vaslui, el a spus că nu ia în calcul penalizarea cadrelor didactice.
Urmărește
354 afișări
Pricopie: Nu putem condiţiona simulările de solicitări financiare; profesorii vor avea timp liber
"Eu nu cred că putem condiţiona un act didactic - simulările - de un anumit tip de solicitări de ordin financiar. Aceste simulări se cunosc de luni de zile, nu e ceva ce a fost introdus săptămâna trecută, am discutat inclusiv cu sindicatele şi am stabilit că persoanele implicate în aceste procese evident vor beneficia de timp liber, de recuperare. Nu s-a pus problema niciodată să discutăm despre o plată după sistemul examenelor naţionale", a declarat corespondentului MEDIAFAX ministrul Pricopie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
-
Transnistria fără căldură şi apă caldă după oprirea gazului rusesc
Întrebat în legătură cu boicotul anunţat vineri de FSLI la Vaslui, la simulările examenului de bacalaureat, care vor începe în 3 martie, Pricopie a spus că nu cunoaşte situaţia.
"Nu cunosc exact situaţia de la Vaslui, nu mi-a fost adusă la cunoştinţă. Ştiu că existau unele discuţii, dar nu o poziţie fermă. Nu am de la inspectorul general vreo informare potrivit căreia nu s-ar putea susţine simulările săptămâna viitoare prin neimplicarea cadrelor didactice, pentru că eu nu cred că este cazul", a afirmat Pricopie.
Remus Pricopie a adăugat că ministerul rămâne deschis "pe orice tip de subiect pe relaţia cu sindicatele".
"Repet, nu cred că este corect să condiţionăm derularea unui act didactic de o anumită solicitare financiară", a explicat el.
Întrebat dacă vor fi sancţionaţi profesorii care vor refuza să se prezinte la simulări, Pricopie a răspuns: "Nu iau în calcul aşa ceva".
Ministrul Educaţiei s-a întâlnit, sâmbătă, la Bistriţa, cu directorii de şcoli din judeţ, iar vineri seară a avut o întâlnire cu mediul de afaceri. El se află într-o vizită de două zile în judeţ alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Liderii FSLI din judeţul Vaslui anunţau, vineri, că vor boicota simularea examenului de bacalaureat, care va începe în 3 martie, prin neparticiparea profesorilor la supravegherea elevilor şi la corectarea tezelor, însă conducerea ISJ susţinea că va face toate eforturile pentru ca simularea să nu fie afectată.
Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Vaslui, Sorin Ţiplea, spunea că simularea bacalaureatului va fi boicotată pe motiv că profesorii nu sunt remuneraţi, iar rezultatele nu sunt concludente în ceea ce priveşte pregătirea elevilor.
Conform sursei citate, sute de profesori au semnat că nu vor participa la supravegherea elevilor pe timpul susţinerii tezelor şi nici la corectarea lucrărilor.
"Neparticiparea la aceste simulări reprezintă o formă de protest la abuzurile Ministerului Educaţiei, care dă sarcini suplimentare ce nu sunt remunerate şi nici prevăzute în fişa postului. Este un volum enorm de muncă pentru anumiţi profesori, cum ar fi cei de matematică, română, istorie sau geografie, comparativ cu alte cadre didactice. Noi am informat toţi membrii de sindicat în cadrul unor şedinţe organizate la nivelul liceelor din judeţ şi fiecare va hotărî, în cunoştinţă de cauză, dacă va participa la această formă de protest. Profesorii nu au de ce se teme că ar putea fi sancţionaţi, în condiţiile în care aceste simulări nu sunt stipulate în fişa postului", declara Sorin Ţiplea.
Chiar dacă nu a fost anunţată de sindicate, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui susţinea că a aflat despre acest boicot de la directorii de licee şi că simulările examenului de bacalaureat nu vor fi afectate.
"Din punctul nostru de vedere, nu este nicio tragedie. Vom depune toate eforturile astfel încât aceste simulări să se desfăşoare în condiţii normale. Acţiunea sindicatelor este doar de a face agitaţie în rândul profesorilor", declara inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Placinta.
Simularea bacalaureatului este programată să înceapă luni, 3 martie, cu proba scrisă la limba şi literatura română, continuând în 5 martie, cu proba scrisă obligatorie a profilului, şi în 7 martie, cu proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele simulării bacalaureatului vor fi afişate în 14 martie.
Tot vineri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara că, în pofida faptului că semestrul al doilea este cel mai "complicat din ultimii 25 de ani" pentru profesori din cauza numeroaselor simulări, aceştia nu vor primi bani în plus la salariu pentru corectarea lucrărilor.
Întrebat într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, dacă profesorii vor fi recompensaţi financiar pentru lucrările corectate la simulări, ministrul Remus Pricopie a spus că "nu se pune problema".
"Este cel mai complicat semestru din ultimii 25 de ani pentru profesori. Sigur, şi pentru elevi, dar pentru profesori, directori şi inspectorii şcolari este cel mai complicat an. Eu cred că trebuie să avem două lucruri diferite care, la un moment dat, se unesc între ele. Pe de-o parte este munca de zi cu zi a unui profesor, iar munca lui nu înseamnă numai ce predă, înseamnă şi ce corectează acasă, inclusiv această pregătire pentru examen. Cealaltă problemă, a bugetului Educaţiei, este una preluată de Guvernul Ponta în termeni realişti. S-a plecat de la 2,7% din PIB pentru educaţie în 2011, în 2012 am avut aproape 3% din PIB, în 2013 a fost 3,24%. În 2014, am ajuns la 3,4%. Am avut mai multe discuţii cu premierul, cu Ministerul Finanţelor şi sperăm ca direcţia să meargă în sus, iar salariile profesorilor să crească, nu ca urmare a introducerii unor simulări sau evaluări naţionale, ci ca urmare a unei politici coerente a Guvernului de creştere a creşte salariile cadrelor didactice", declara Pricopie.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk stârnește speculații după ce și-a schimbat numele în Kekius Maximus pe X
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe