Pricopie:Raportul MCV, pozitiv pentru Guvern, în general, şi pentru Ministerul Educaţiei, în special

Ministrul Remus Pricopie susţine că raportul MCV dat publicităţii miercuri este pozitiv pentru Guvern, în general, şi pentru Ministerul Educaţiei, în special, fiind confirmate şi susţinute, în opinia lui, eforturile care se fac pentru a asigura un învăţământ de calitate.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului Pricopie:Raportul MCV, pozitiv pentru Guvern, în general, şi pentru Ministerul Educaţiei, în special

Remus Pricopie (Imagine: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, ministrul Educaţiei a declarat că raportul confirmă şi susţine eforturile care se fac pentru a asigura un învăţământ de calitate, performant, bazat pe cinste, corectitudine şi echitate. De asemenea, ministrul consideră că raportul Comisiei Europene este apreciativ faţă de angajamentul Guvernului privind lupta anticorupţie şi independenţa justiţiei.

"Raportul MCV este pozitiv pentru Guvern, în general, şi pentru Ministerul Educaţiei, în special. Comisia Europeană remarcă progresele pe care le-am făcut în lupta împotriva corupţiei, de la adoptarea Strategiei anticorupţie în educaţie şi asigurarea suportului financiar pentru implementarea acesteia, până la revizuirea programelor de studii, prin introducerea unor lecţii ţinute de magistraţi despre respectul faţă de lege. Toate aceste elemente pozitive, pe care Comisia Europeană le subliniază, nu fac decât să confirme şi să susţină eforturile pe care le facem pentru a asigura un învăţământ de calitate, performant, bazat pe cinste, corectitudine şi echitate", spune Pricopie, citat în comunicat.

În privinţa Guvernului, afirmă ministrul Educaţiei, raportul MCV este "aşa cum ar trebui să fie, adică apreciativ faţă de angajamentul privind lupta împotriva corupţiei şi independenţa justiţiei".

"Documentul Comisiei Europene subliniază faptul că Guvernul a întărit resursele alocate instituţiilor cu responsabilităţi directe în combaterea corupţiei, cum sunt ANI, ICCJ sau DNA, şi remarcă cooperarea dintre Ministerul Justiţiei şi instituţiile sistemului judiciar", consideră Pricopie.

Raportul MCV privind România publicat de CE arată că în domeniul combaterii corupţiei la nivel înalt există încă obstacole semnificative, menţionând că sunt declaraţii ale unor politicieni care îşi exprimă simpatia faţă de persoane condamnate şi aplicarea neuniformă a normelor privind miniştrii.

"Cu toate acestea, în domeniul combaterii corupţiei la nivel înalt există încă obstacole semnificative. În ciuda cercetărilor, a trimiterilor în judecată şi a condamnărilor care au loc, există elemente care dovedesc faptul că actele de corupţie nu sunt întotdeauna tratate ca infracţiuni grave. În cadrul sistemului judiciar, procentul ridicat de pedepse cu suspendare pare să indice o anumită reticenţă a judecătorilor de a-şi asuma consecinţele unei constatări a vinovăţiei, ceea ce se află în contradicţie cu ghidul de stabilire a pedepselor al însăşi Înaltei Curţi", se menţionează în raportul dat publicităţii miercuri.

În raport se recomandă depunerea unor eforturi intense pentru eliminarea corupţiei la toate nivelurile societăţii româneşti. Sondajele indică în mod constant că existenţa pe scară largă a corupţiei constituie o sursă importantă de îngrijorare publică. Deşi aducerea în faţa justiţiei a unor persoane notabile acuzate de corupţie poate influenţa în mod pozitiv percepţia generală, combaterea corupţiei la toate nivelurile presupune, de asemenea, depunerea unor eforturi susţinute în scopul de a reduce posibilităţile de a comite fapte de corupţie, se mai arată în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici